Siirry sisältöön

Hiedanrannan purkutyöt avaavat tilaa uudelle kaupunginosalle

Julkaistu 15.3.2019 16.47

Aurinko paistaa Hiedanrannassa heijastuen tehdas- ja kartanoalueen rakennuksista. Tällä hetkellä alueella pyörivät vierailijoiden ja alueen toimijoiden lisäksi myös työmaakoneet, jotka ahkerasti osallistuvat alueen muutokseen. Hiedanrannasta suunnitellaan tulevaisuuden kaupunginosaa, jossa kukoistavat uudet ideat, kokeilut ja kaupunkikulttuuri.

Hiedanrannan alue on historiassa tunnettu erityisesti kolmesta ajanjaksosta. Ensimmäinen oli Lielahden rustholliaika 1600–1800-luvuilla ja sen jälkeen siirryttiin Nottbeckien kartanoaikaan, joka kesti 1800-luvun lopusta 1900-luvun alkuun. Tämän jälkeen Hiedanrannassa alkoi sellutehtaan aika, joka kesti siihen saakka, kunnes teollisuustuotanto lopetettiin alueella vuonna 2008. Teollisuustuotannon myötä Hiedanrantaan on valmistunut merkittävä tehdasalue erilaisine rakennuksineen.

Hiedanrannan tehdasalueen purettava voimalaitos.
M-Real oli tehtaan viimeisin omistaja, ennen kuin Tampereen kaupunki osti Hiedanrannan alueen vuonna 2014. Kuva: Ari Järvensivu.

Viimeisin tehtaan omistaja oli M-Real, joka lopetti toimintansa Hiedanrannassa vuonna 2008. Tampereen kaupunki osti alueen vuonna 2014 ja sen jälkeen Hiedanrannan teollisuusrakennukset ovat olleet erilaisten tapahtumien, innovaatioiden, kehityshankkeiden sekä yritystoiminnan käytössä.

Kuten alueen monimuotoinen historia jo kertoo, Hiedanrannan alue on ollut ajan saatossa hyvin muuntautuva ja uudistuva. Samaan pyritään myös uutta kaupunginosaa suunniteltaessa. Jotta uutta voisi syntyä, on joskus myös vanhaa purettava. Tällä hetkellä Hiedanrannassa on käynnissä entisen voimalaitosrakennuksen purkutyöt, jotka kestävät kevääseen 2019 saakka.

Hiedanrannan tehdasalueen purettava voimalaitos.
Entisen voimalaitosrakennuksen purkutyöt on aloitettu. Kuva: Mevaset Oy / FotoKopteri.

Purettava voimalaitoksen osa on rakennettu 1960. Se on ollut alueen korkein rakennus 37 metrin korkeudellaan ja näkynyt kauas myös ohikulkijoille. Vaikka rakennusta voisi siis pitää jonkinlaisena maamerkkinä Hiedanrannalle, se ei kuitenkaan kuulu itsessään arvokkaimpaan rakennuskantaan alueella.

Kun teollisuustuotanto alueella päättyi, rakennus jäi tyhjilleen. Se on ennen purkamisen aloittamista ollut huonossa kunnossa ja sen rakenteissa oli haitta-aineita, jotka poistettiin heti purkutöiden aluksi.. Rakennus on betonirunkoinen, ja sen ulkoseinät ovat kevytbetoniharkkoelementtejä. Mevaset Oy aloitti purkutyöt viime vuoden lopulla ja nyt purku on alkanut näkyä myös ulospäin.

Hiedanrannan tehdasalueen purettavan voimalaitoksen sisätilaa.
Voimalaitoksen purkutyöt aloitettiin poistamalla rakennuksen sisältä suuri kattila. Kuva: Mevaset Oy / FotoKopteri.

Purkutyöt aloitettiin poistamalla voimalaitosrakennuksen sisältä suuri kattila. Kattilan avulla voimalaitoksessa on tuotettu energiaa Hiedanrannan teollisuustuotannon aikaan. Sisäpurkutyön lisäksi purkaminen on edennyt ulko-osiin. Betoniharkkoelementtejä on poistettu seinältä ja kaivinkoneet ovat päässeet työstämään seinien sisä- ja ulkopuolella. Purkutyötä on tehty jopa korkean voimalaitoksen katolta käsin.

Kaivinkone purkamassa Hiedanrannan voimalaitoksen seinää.
Työmaakoneet ja niiden kuljettajat ahkeroivat voimalaitosrakennuksen purun parissa. Kuva: Mevaset Oy / FotoKopteri.
Purkajia Hiedanrannan voimalaitoksen katolla.
Hurjapäiset purkajat työskentelivät huimissa korkeuksissa 37 metrisen voimalaitosrakennuksen katolla. Kuva: Eija Jokinen.

Purettavan rakennuksen tilalle on suunniteltu valmisteilla olevassa Hiedanrannan yleissuunnitelmassa uutta korkeaa rakennusta, joka täyttäisi kaupunkikuvallisesti voimalaitosrakennuksen paikan. Sen jälkeen kun Tampereen kaupunki osti alueen, on huonossa kunnossa olevia rakennuksia purettu turvallisuussyistä ja säilytettävissä olevia rakennuksia korjattu pikku hiljaa. Tällä hetkellä korjauksen alla on esimerkiksi puinen Jukola-rakennus Lielahden kartanon lähettyvillä.

Hiedanrannan alueen muuntautuvuus ja matka kohti tulevaisuuden kukoistavaa kaupunginosaa on hyvässä vauhdissa. Alueella tapahtuu paljon - siellä voi osallistua tapahtumiin, tutustua innovaatioihin, tehdä yritystoimintaa ja nauttia kauniista ympäristöstä kahvikupposta siemaillen. Hiedanrannassa on eletty jo rustholliaikaa, kartanoaikaa ja tehdasaikaa. Tämän hetkiset muutokset ja uudistukset purkutöineen vievät Hiedanrantaa taas kohti uutta aikakautta.

Hiedanrannan purettava voimalaitos iltavalaistuksessa.
Hiedanranta on tulevaisuuden kukoistava kaupunginosa, jossa loistavat uudet ideat, kokeilut ja kaupunkikulttuuri. Kuva: Mevaset Oy / FotoKopteri.

Teksti Senni Vesikallio

Kuvat Mevaset Oy / FotoKopteri, Ari Järvensivu ja Eija Jokinen