Siirry sisältöön

Rohkee, Retee ja Reilu Tredu esiteltiin yhteistyökumppaneille

Julkaistu 18.1.2019 14.33

Tredun strateginen ohjelma esiteltiin yhteistyökumppaneille kokonaisuudessa ensimmäistä kertaa 18. tammikuuta. Strateginen ohjelma saatiin valmiiksi ennen joulua. Tredun uusi visio on Ammatillista etumatkaa – Rohkee, Retee ja Reilu Tredu.

Tampereen yliopiston vararehtori Marja Sutela pitämässä puheenvuoroa Tredun Hepolamminkadun toimipisteessä.
– Tervehdin ilolla tätä strategiaa. Mukana on ajassa kiinni olevia ilmiöitä. Strateginen ohjelma on tärkeä muutosjohtamisen väline. Toisen asteen koulutus on yliopistoyhteisölle tärkeä alusta koulutuspolussa työelämään ja tieteeseen, sanoi Tampereen yliopiston vararehtori Marja Sutela.

Hepolamminkadun toimipisteessä järjestettyyn tapahtumaan saapui tredulaisten lisäksi elinkeinoelämän edustajia ympäryskunnista, yrityksistä, liitoista ja yhdistyksistä. Yhteensä paikalla oli noin 60 henkeä.

Ammatillisen koulutuksen johtaja Outi Kallioinen esitteli strategisen ohjelman ja koulutusjohtajat Virpi Siiranen, Regina Blom ja Ari Mäkitalo kertoivat strategisista kehittämisohjelmista ja Tredulle asetettavista arjen tavoitteista.

Tilaisuuden avasi apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki. Hänen mukaansa strategisen ohjelman suunnittelu ja viimeistely etenivät esimerkilliseen tapaan.

– Prosessia vietiin tiukasti eteenpäin. Henkilökunta ja elinkeinoelämän edustajat osallistettiin hienolla tavalla.

Uusi strateginen ohjelma on Tredulle ensimmäinen laatuaan. Tredu on valtakunnan toiseksi suurin ammatillinen oppilaitos, jolla on suuri vastuu nuorten kiinnittämisessä yhteiskuntaan.

– Uutta strategiaa tarvitaan juuri nyt, sillä elämme kriittisiä ja tärkeitä hetkiä. Toimintaympäristö on muutoksessa ja tulevaisuuden maakuntauudistus muuttaa toimijoiden rajapintoja.

Heinämäki muistutti Pirkanmaan väestön ikääntymisestä. Nuoret ja nuoret aikuiset on saatava kiinnittymään koulutukseen. Koulutusta on järjestettävä entistä pienemmällä rahalla, mutta aikaisempaa paremmin ja yhdenmukaisemmin.

Oppimisen filosofia on tulevaisuutta

Myös Tampereen kauppakamarin johtaja Peer Haataja kiitti Tredua osallistavasta suunnittelutyöstä. Hänen mukaansa strategisen ohjelman pääsuunnat on hahmotettu hienosti. Yrityselämän näkökulmasta Haataja antoi Tredulle tärkeän neuvon.

– Kaikki yhteistyö, jota täällä yritysten kanssa tapahtuu, täytyy tehdä näkyväksi. Pitää saada aikaan positiivisen kateuden ilmapiiri, jossa kaikki haluavat saada osansa Tredusta.

Haataja korosti yrittäjyyden merkitystä ja jatkuvan oppimisen filosofian hyväksymistä.

– Nuorille on tärkeää kertoa, että koulutusvalinnalla, jonka he nyt tekevät, ei ole tulevaisuuden kannalta merkitystä. Oman motivaation ja uuden opiskelun kautta kaikki on mahdollista.

Pirkanmaan liiton suunnittelupäällikkö Marko Mäkinen esitteli maakunnan tilannekuvaa ja alueiden iskukykyprofiileja.

– Pirkanmaa on profiililtaan lähellä osaamisen ja teknologian Suomea, mutta meillä on paljon yhteistä myös pääkaupunkiseudun kanssa. Teknologia, kehittäminen ja innovaatio -mittareilla Pirkanmaan on edelleen selvästi maan keskitasoa.

Haatajan ja Mäkisen lisäksi omat strategisen ohjelman kommenttipuheenvuoronsa pitivät Tampereen yliopiston vararehtori Marja Sutela ja Business Kangasala Oy:n yrityskoordinaattori Lasse Silván.

Tilaisuuden päätti Tampereen kaupungin elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualueen johtaja Teppo Rantanen. Hän painotti puheenvuorossaan Pirkanmaan alueen elinvoimaisuuden lähdettä eli työn merkitystä nyt ja tulevaisuudessa. Rantasen mukaan on varmistettava, että asiantuntijuus säilyy Pirkanmaalla jatkossakin.

– Tässä osaamisen varmistamisessa Tredulla on suuri rooli. Meillä on uniikit hyvät opiskelumahdollisuudet, jonka seurauksena asiantuntijuus pysyy alueella. Osaamisen säilyminen houkuttelee yrityksiä sijoittumaan Tampereelle.

Kuvassa Tredun arvot ja strategiset painopisteet tiivistetysti.

Teksti Nette Tuominen

Kuvat Toivo Taivainen