Siirry sisältöön

Tanssilavojen tähti juhlii 70-vuotista uraansa Pispan palvelukeskuksessa

Julkaistu 17.12.2018 11.50

Uudenvuodenaattona vuonna 1948 Mäntän klubilla esiintyi 18-vuotias Margit Pasanen. Tuosta keikasta alkoi pitkä ura tanssilavojen tähtenä. 70 vuotta myöhemmin Pasasen nimi on vaihtunut Valenkoksi, mutta laulaminen jatkuu yhä: nyt hän viihdyttää yleisöä Pispan palvelukeskuksessa.

Margit Valenko os. Pasanen ja Hällä-Humppa
Margit Valenko on pitkän uransa aikana esiintynyt tyttönimellään Margit Pasanen muun muassa Acre Karin, Pentti Lehdon, Lauri Vuoren ja Topi Koskisen kanssa sekä keikkaillut Hällä-Humpan ja Cubaneran mukana. Kuvassa Pasanen Hällä-Humpan kanssa Tampereen messuilla vuonna 1969 tai 1970.

Margit Valenko on elänyt värikkään elämän. Sota kuljetti hänet kotiseudultaan Viipurista monen mutkan kautta Tampereelle. Musikaalisen perheen vesan laulajan ura käynnistyi, kun Pentti Lehto houkutteli hänet esiintymään orkesterinsa kanssa.

– Pentti Lehto pyysi minua harjoittelemaan heidän kanssaan ja sanoi, että jos tulen solistiksi, pääsen ilmaiseksi tansseihin, hymyilee Valenko.

Valenko on opiskellut myös näyttelemistä Tampereen Työväen Teatterin TTT:n iltakoulussa.

– Pentti Lehdon sisar Sirkka Lehto näki ilmoituksen, että TTT:ssä perustetaan Salmelaisen iltakoulu. Hain sinne ja pääsin.

Kolmevuotisen iltakoulun aikana Valenko jatkoi laulamista eri orkestereissa, muun muassa Cubanerassa ja Acre Karissa.

Amerikkalaiset iskelmät suosikkeja

Mormonipappien tunneilla englantia opiskelleen Margit Valenkon suosikkikappaleita olivat amerikkalaiset iskelmät.

– (I love you) for sentimental reasons, Singin' in the Rain, Blue Moon, luettelee Valenko.

Myöskään italian kieli ei ole vieras, vaan esimerkiksi Ciao ciao bambinaa hän on laulanut monet kerrat.

– Pelkästään laulamalla ei kuitenkaan elänyt vaan piti tehdä kahta työtä, kertoo Valenko.

Valenkon toinen työ oli Näsijärven pahvitehtaalla. Yhtenä yönä Valenko oli työvuorossaan syöttämässä pahveja valsseihin, kun hänen kätensä jäi koneen väliin ja se jouduttiin amputoimaan. Valenko ajatteli laulajan uransa olleen nyt tässä. Acre Kari -yhteen pojat olivat kuitenkin toista mieltä ja hakivat hänet kotoaan esiintymään. Puuttuvan käden Valenko verhosi harmaasta brokadista tehtyyn huiviin, eikä kukaan huomannut mitään. Niinpä solistin ura sai jatkua.

Margit Valenko laulaa Pispan palvelukeskuksen ravintolassa.
Margit Valenko laulaa edelleen. Hän juhlii 70-vuotista taiteilijauraansa juhlakonsertissaan Pispan palvelukeskuksessa torstaina 27.12.2018 klo 12.30.

35 vuotta laulajana tanssilavoilla ja ravintoloissa

Vuonna 1970 Valenko huomasi, etteivät muusikot ole minkään työeläkelain piirissä ja yksityinen eläkevakuutus on kallis. Niinpä hänen oli taas hankittava toinen työpaikka.

– Kävelin invalidien työkeskukseen. Ensin siellä sanottiin, ettei minulle ole töitä. Olin kuitenkin sinnikäs ja sanoin osaavani ommella ja pääsin kokeeksi. Lopulta olin siellä töissä 15 vuotta, toteaa Valenko.

Kaikkiaan solistin ura jatkui 35 vuotta. Tutuiksi tulivat niin Tampereen, länsirannikon kuin Pohjanmaankin tanssilavat, myöhemmin hän teki keikkaa ravintoloissa. Yhden kesän hän keikaili Viikinsaaressa. Uran alkuaikoina tanssimusiikki oli jazzia, myöhemmin se vaihtui humpaksi.

Pispassa on hyvä henki

Kahdeksankymmentäluvun puolivälissä Margit Valenko muutti Multisiltaan ja ryhtyi äitinsä omaishoitajaksi. Tanssilavat jäivät, kunnes kuusi vuotta myöhemmin Kallu Järvinen otti yhteyttä ja pyysi laulamaan yhtyeensä kanssa Pispan palvelukeskukseen. Pispassa he esiintyivät vuosikaudet joka perjantai. Keikkoja oli myös muissa palvelukeskuksissa.

Margit Valenko ja ystäviä Pispan palvelukeskuksessa
Margit Valenko (vas.) vaihtaa usein kuulumisia tuttavien kanssa Pispan palvelukeskuksessa.

Valenko ilahduttaa laulullaan yhä Pispassa, esimerkiksi ravintolassa lounastajat voivat saada nauttia hänen lauluistaan. Nuotteja Valenko ei näe lukea, mutta se ei menoa haittaa, sillä hän muistaa kaikki laulujensa sanat ulkoa.

Nykyisin Valenko asuu Pispan palvelukeskuksen yhteydessä olevissa Kotilinnasäätiön vuokra-asunnoissa. Aika kuluu mukavasti, kun Pispan palvelukeskuksessa on tekemisestä ja seuraa, sekä tarvittavaa apua.

– Täällä on hyvä henki. Ihminen vanhenee ja tarvitsee apua, ja täältä sitä saa, kertoo Valenko.


Juhlakonsertti 27. joulukuuta
Margit Valenko juhlii 70-vuotista taitelijauraansa juhlakonsertissaan Pispan palvelukeskuksessa (Simolankatu 4) torstaina 27.12.2018 klo 12.30.
Esiintyjinä Margit Pasasen lisäksi Kikka Salmi, Saku Backman, Pispalan Sälli ja Sinirytmi.
Tervetuloa!Teksti Marika Haapala

Kuvat Marika Haapala ja Margit Valenkon kotialbumi