Siirry sisältöön

Kaupungin henkilöstön lapsia tutustui työpaikkoihin

Julkaistu 26.11.2018 11.02

Lasten iloisia ääniä, nopeita liikkeitä ja innostuneita ilmeitä näkyi Tampereen kaupungin työpaikoilla Lapsi mukaan töihin -päivänä perjantaina 23.11.2018.

Lapsi mukaan töihin -päivänä Juuli Jokinen istuutui valtuuston puheenjohtajan tuoliin valtuustosalissa.
Juuli Jokinen istuutui tottuneen oloisesti valtuuston puheenjohtajan tuoliin valtuustosalissa. Viisivuotias Juuli oli laatinut pormestarille jo valmiiksi liudan kysymyksiä.

Eri-ikäisiä lapsia liikkui keskusvirastotalossa kellarista aina kuudennen kerroksen Näköala-ravintolaan saakka. Kellarissa lapset tutustuivat kaupunginarkistoon, ja Näköalassa he valokuvasivat kirkontornia ja Näsinneulaa. Valokuvaus oli yksi etappi tehtäväradalla, jota lapset kiersivät vanhempiensa ja muiden läheisten aikuisten kanssa.

Välikerroksissa työntekijät esittelivät lapsille työpisteitään ja työkavereitaan. Viitoskerroksessa oli monta kiinnostavaa paikkaa: valtuustosali, pormestarin huone ja digiprojektin piste.

– Meillä kävi kymmeniä lapsia vanhempineen. Lapset pääsivät kokeilemaan ohjelmointia pienillä roboteilla ja tietokoneella, selvittää projektipäällikkö Heli Ketola digiohjelmasta.

Koodauspajassa lapset saivat kokeilla ohjelmointia pienillä beebot-roboteilla ja tietokoneilla. Nelivuotias Eero Satola ja Ilona Satola (vas.) tutustuivat ohjelmistorobotteihin Heli Ketolan opastamina.
Koodauspajassa lapset saivat kokeilla ohjelmointia pienillä beebot-roboteilla ja tietokoneilla. Nelivuotias Eero Satola ja Ilona Satola (vas.) tutustuivat ohjelmistorobotteihin Heli Ketolan opastamina.

Pienet ohjelmistorobotit kiinnostivat lapsia

Henkilöstösuunnittelija Ilona Satola kiersi virastotaloa 4-vuotiaan poikansa Eeron kanssa.

– Valtuustosalissa Eero teki puheenjohtajan nuijalla päätöksen siitä, että päiväkodissa tarjotaan vain jälkiruokaa. Äidin työpisteellä Eero sai nostaa ja laskea sähköpöytää sekä kirjoittaa tietokoneella. Kävimme myös henkilökorttikuvassa, ja Eeron ammattinimikkeeksi korttiin kirjoitettiin poliisi, kertoo Ilona Satola.

Työllisyyspalveluissa Voimakadulla lapset pääsivät tutustumaan Duunibussiin, miettimään omia vahvuuksiaan lasten CV-pajassa ja piirtämään omasta unelma-ammatistaan.

Duunibussin kuljettaja Eppu Mäntysalo ohjasi lasten CV-pajaa työllisyyspalvelujen Lapsi mukaan töihin -päivässä.
Duunibussin kuljettaja Eppu Mäntysalo ohjasi lasten CV-pajaa työllisyyspalvelujen Lapsi mukaan töihin -päivässä.

Tampereen kaupunki on osallistunut valtakunnalliseen Lapsi mukaan töihin -päivään joka vuosi. Päivä järjestettiin kolmannen kerran.

Lasten on tärkeää päästä näkemään ja kokemaan, missä heille tärkeät aikuiset tekevät työtä ja mitä työnteko on. Moni lapsi ei välttämättä edes tiedä tai osaa selittää, mitä oma vanhempi tekee työkseen.

Lapsen oikeuksien viikolla vietetään YK:n Lapsen oikeuksien päivää vuosittain 20.11. Perjantaina 23.11. järjestettävään Lapsi mukaan töihin -päivään on otettu mallia vastaavista kansallisista päivistä, joita vietetään muun muassa Yhdysvalloissa ja Englannissa. Lapsiasiavaltuutetun toimisto koordinoi kampanjapäivän suunnittelua yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa.


Teksti Tuuli Oinonen

Kuvat Nea Euren ja Jonna Tyry-Varjoranta