Siirry sisältöön

Syksyn ensimmäinen asukasilta kiinnosti

Julkaistu 12.9.2018 9.57

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajan ja pormestarin asukasilta kokosi maanantaina 3.9.2018 valtuustosalin täyteen kiinnostuneita kaupunkilaisia. Kaupunkilaiset pääsivät esittämään kysymyksiä ja lausumaan kommenttejaan kaupungin keskustan meneillään olevasta kehittämisestä.

Keskustelemassa olivat valtuuston puheenjohtaja Anna-Kaisa Ikosen ja pormestari Lauri Lylyn lisäksi kaikki apulaispormestarit eli Anna-Kaisa Heinämäki, Aleksi Jäntti ja Johanna Loukaskorpi. Paikalla olivat myös valtuustoryhmien puheenjohtajat.

Väkeä asukasillasssa
Asukasilta veti valtuustosalin täyteen väkeä.

Pormestari Anna-Kaisa Ikonen toimi asukasillan puheenjohtajana. Illan aluksi hän avasi nimikilpailun keskustan alueen verkostomaiselle hyvinvointikeskittymälle, jonka ytimen muodostavat Tipotien terveysasema, Tampereen seudun ammattiopisto Tredu, pääkirjasto Metso, Tampereen taidemuseo ja Peurankallion lähitori. Hyvinvointikeskittymät ja -keskukset ovat palvelukeskittymiä, johon on koottu keskeisiä hyvinvointipalveluja toiminnalliseksi kokonaisuudeksi kaikenikäisille kuntalaisille.

– Nimeä voi ehdottaa sähköisellä lomakkeella osoitteessa www.tampere.fi/alueellisetpalvelut tai paperisella lomakkeella pääkirjasto Metsossa. Nimikilpailu on auki 2.10.2018 asti, kertoi Ikonen.

Taloustilanne puhutti

Kaupungin taloustilanne nousi esiin useammassakin kuntalaisen puheenvuorossa, niihin kysymyksiin vastasi pormestari Lauri Lyly.

– Kaupungin talous on ollut viimeiset seitsemän vuotta miinusmerkkinen. Nyt aloitetulla säästöohjelmalla vajaus puolitetaan ja myöhemmin säästämistä jatketaan. Tilanteeseen on jouduttu, koska kaupungin keräämien verojen määrä ei ole viime vuosina kasvanut, vaikka menot ovat lisääntyneet kaupungin kasvun myötä. Lisäksi valtionosuudet ovat merkittävästi pienentyneet, totesi Lyly.

Veroprosenttia koskevaan kysymykseen pormestari Lyly vastasi, että ensin katsotaan, miten ensi vuoden kunnallisvero tuottaa, miten sote-uudistuksen toteumat vaikuttavat ja mitä uuden hallituksen ohjelma tuo mukanaan. Ensi vuoden syksy on oikea aika päättää veroprosentista ja sen mahdollisista muutoksista.

Pormestari, apulaispormestarit ja valtuuston puheenjohtaja
Valtuuston puheenjohtaja, pormestari ja apulaispormestarit keskustelivat kuntalaisten kanssa päivän polttavista asioista.

Myös Eteläpuisto herätti kysymyksiä. Yleisöstä muun muassa kysyttiin, onko Eteläpuiston kaavoituksen eteneminen jäädytetty tällä valtuustokaudella.

– Eteläpuisto-hanke on viivästynyt, koska nyt odotetaan korkeimman hallinto-oikeuden päätöstä yleiskaavavalituksesta. Siksi ajaksi resursseja Eteläpuistosta on nyt siirretty Hiedanrannan rakentamiseen, selvensi apulaispormestari Aleksi Jäntti.

Vanhusneuvosto oli lähettänyt terveisiä asukasiltaan ja ehdotti, että Eteläpuiston sairaalan alueen tontti määrättäisiin monisukupolviseksi kortteliksi ja Hatanpään alueelle Hatanpään kartanon talliin tehtäsiin edullista kongressien tai tilaisuuksien järjestämistilaa. Keskustaan voisi myös rakentaa kortteleiden läpi kulkevia kulkuväyliä, jotka ratkaisisivat monia ikääntyvien liikkumisongelmia.

– Kaupunkisuunnittelu on keskustan kehittämisessä ottanut ikäihmiset hyvin huomioon, on järjestetty esimerkiksi kaavakävelyitä, kiitteli vanhusneuvoston varapuheenjohtaja Juha Salonen.

Väkeä asukasillassa
Asukasiltaan sai etukäteen lähettää kysymyksiä, joista moneen vastattiin illan aikana. Kaikki vastaukset kootaan kaupungin verkkosivuille osoitteeseen tampere.fi/asukasillat.

Asukasillassa käsiteltiin päiväkoti- ja kouluverkkosuunnitelmaa ja siihen liittyvää Järvensivun koulun mahdollista lakkauttamista. Pormestari Lyly kertoi, että kaupunginhallituksessa on juuri lisätty suunnitelmaan muutos, että lautakunnan käsitellessä päiväkoti- ja kouluverkkoa tulee sen päätöksiä tehdessään ottaa huomioon taloudellisten reunaehtojen puitteissa pormestariohjelman peruslinjaus varhaiskasvatuksen ja 1–2-luokkalaisten opetuksen toteuttamisesta lähipalveluna. Pienten lasten osalta erityistä huomiota on kiinnitettävä koulumatkan pituuteen ja kulkuyhteyksiin.

Asukasiltaan osallistuvat myös valtuustoryhmien puheenjohtajat. Heille tehtiin yhteinen kysymys sähkölaitoksen myyntiaikeista ja he kaikki vakuuttivat, että sellaisia suunnitelmia ei ole.

Valtuustoryhmien puheenjohtajat pitivät aktiivisia asukkaita, jotka seuraavat tarkasti, mitä kaupungilla tapahtuu, tärkeänä ja hyvänä asiana Tampereelle.

Illan aikana keskusteltiin myös muun muassa Amurin tunnelista, kaupungin investoinneista, maakunta- ja sote-uudistuksen tulosta ja kaupungin sisäisestä laskutuksesta. Asukasiltaan oli ennakkoon lähetetty lähes 30 kysymystä. Osaan niihin saatiin vastaukset asukasillassa aikana, kaikki vastukset julkaistaan kaupungin verkkosivulla tampere.fi/asukasillat.


Teksti Eija Uurtamo

Kuvat Eija Uurtamo