Siirry sisältöön

Hammaslääkäri Ahmed haluaa töihin mahdollisimman pian

Julkaistu 10.9.2018 13.43

Kun sopivaa kielikurssia ei ollut tarjolla, kotoutuja opiskeli itsenäisesti suomen kieltä mobiilisovelluksella. Itsenäinen opiskelu oli koulutetulle miehelle helppoa kahta aihealuetta lukuun ottamatta.

 

Tampereen työllisyyspalveluissa tehtiin keväällä kokeilu, jossa kotoutuja-asiakkaille annettiin veloituksetta kielenoppimissovellus WordDive käyttöön itsenäistä suomen kielen opiskelua varten. Ahkerimmat asiakkaat opiskelivat jopa yli 50 tuntia koko kolmen kuukauden aikana. Yksi omatoimisista opiskelijoista oli Ahmed Al-Gburi.

–Opiskelin joka päivä kotona puolesta tunnista tuntiin. Minua motivoi se, että haluan päästä Suomessa työelämään, Al-Gburi kertoo.

Ennen Suomen saapumistaan Ahmed Al-Gburi ehti työskennellä 11 vuotta hammaslääkärinä Irakissa sekä valtion terveysasemilla että yksityisellä vastaanotollaan.

–Vuonna 2015 minua uhattiin, silloin lähdin pakoon.

Motivaatiota löytyi, muttei lisäopetusta

Al-Gburi haki Suomesta turvapaikkaa kolme vuotta sitten. Ensimmäiset 1,5 vuotta hän vietti vastaanottokeskuksessa ja pitkän prosessin myötä hän pääsi aloittamaan suomen kielen lähiopinnot viime vuonna. Yhdeksän kuukautta kestänyt kielenopetus ei kuitenkaan auttanut Al-Gburia oppimaan suomea niin hyvin, että hän voisi työskennellä Suomessa hammaslääkärinä. Al-Gburin OMA-valmentaja Raman Hussain toteaa, että polku työelämään on usein pitkä.

–Valitettavasti vaativampaan työelämän sanaston harjoitteluun tarkoitettuja Avec-kursseja ei ole viime aikoina edes ollut tarjolla Tampereella, Hussain kertoo.

Raman Hussain ja Ahmed Al-Gburi.
OMA-valmentaja Raman Hussain ehdotti Ahmed Al-Gburille itsenäistä suomen kielen opiskelua mobiilisovelluksen avulla, kun sopivia suomen kielen lähiopintoja ei ollut tarjolla.

Koska sopivaa opetusta ei ollut tarjolla, Hussain ehdotti Al-Gburille itseopiskelua WordDive-sovelluksen avulla. Al-Gburi innostui ehdotuksesta, sillä hän oli opiskellut suomen kielen sanoja itsenäisesti jo parin muunkin sovelluksen avulla. Kolmen kuukauden opiskelun jälkeen Al-Gburi arvioi sovelluksen helppokäyttöiseksi, mutta toivoi, että sovelluksessa olisi ollut vieläkin enemmän uusia sanoja.

Sanaston oppimisen maaginen raja

Kolmen kuukauden kokeiluun osallistui 118 kotoutuja-asiakasta. Kokeilujakson päätteeksi huomattiin, että sovellusta tulee käyttää yli 20 tuntia, jotta siitä saa parhaan hyödyn.

–Tulosten mukaan ne käyttäjät, jotka ovat opiskelleet itsenäisesti yli 20 tuntia, ovat oppineet yli 800 sanaa. Vain 10–20 tuntia opiskelleet ovat oppineet keskimäärin 238 sanaa, kokeilusta vastannut projektipäällikkö Minna Vierula Smart Tampere Digiohjelmasta kertoo.

Alun perin WordDive-kokeiluun ryhdyttiin Tampereen kaupungin työllisyyspalveluissa, koska kotoutuja-asiakkaat joutuvat odottamaan jopa kuukausia, ennen kuin he pääsevät suomen kielen lähiopetukseen. TE-toimisto on vastuussa lähiopetukseen ohjaamisesta, joten kaupunki ei voi nopeuttaa valintaprosessia. Ajatus oli tarjota lähiopetuskurssia odottaville mahdollisuus suomen kielen itseopiskeluun sovelluksen avulla.

Kokeilu jatkuu

Tampereen kaupunki aikoo jatkaa sovelluksen kokeilua vuoden loppuun saakka, sillä motivoituneille opiskelijoille sovelluksesta on ollut hyötyä.

–Uudella kokeilujaksolla OMA-valmentajat suosittelevat sovelluksen käyttöä niille kotoutujille, joilla on erityisen kova motivaatio oppia suomen kieltä, Vierula sanoo.

Ahmed Al-Gburi ei aio jatkaa WordDiven käyttöä. Ahkera opiskelija oppi jo sanat, jopa vaikeana pitämänsä urheilu- ja taidesanastot. Seuraavaksi hän haluaa päästä käyttämään niitä.

WordDive-sovelluksen kokeilu oli osa Smart Tampere -ohjelmaa. Smart Tampere on kaupungin kestävää kehitystä ja digitalisaatiota edistävä kärkihanke.

tampere.fi/smarttampere


Teksti Hanna Porrassalmi

Kuvat Hanna Porrassalmi