Siirry sisältöön

Lyhyet oppisopimuskoulutukset nousussa

Julkaistu 16.8.2018 14.42

Oppisopimus on perinteisesti kestänyt 4 kk–2 vuotta. Tavoitteena on pääsääntöisesti aikaisemmin ollut koko tutkinto. Nyt oppisopimusta voidaan käyttää joustavammin opiskelijan ja työpaikan osaamistarpeisiin.

 

Oppisopimuksen keston määrittelee opiskelijan henkilökohtainen osaamisen kehittämissuunnitelma HOKS. Opiskelijalle oppisopimusopiskelu mahdollistaa palkan saamisen ja opintojen etenemisen käytännönläheisesti myös kesäaikana. Kesän mittaan Tredussa opiskelikin jo 106 opiskelijaa lyhyillä oppisopimuksilla ns. väliopsoilla.

Hyviä kokemuksia

Opettajien väliopsojen tekeminen Tredussa on lähtenyt mallikkaasti liikkeelle. Väliopsossa opiskelija on jo Tredun opiskelija, ja hän siirtyy oppisopimusopiskelijaksi opintojen sisällä tai opintojen päätteeksi opettajan ohjauksessa. 31 opettajaa perehdytettiin tekemään väliopsoja kevään aikana kolmivaiheisella valmennuksella. Eniten väliopsoja on tehty logistiikan perustutkinnossa (39 kpl) ja rakennusalan perustutkinnossa (24 kpl).

- Perehdytimme opettajia, laadimme yhdessä oppisopimuspaperit kuntoon ja vierailimme työpaikalla tarkistamassa työpaikan soveltuvuuden, kertoo koulutustarkastaja Mikko Heikkinen.

Lyhyissä oppisopimuksissa työnantaja saa mahdollisuuden tutustua nuoreen työntekijään ohjatusti. Samalla opiskelija saa arvokasta työkokemusta ja tutustuu työelämän vaatimuksiin.


Teksti vs. oppisopimuspäällikkö Liisa Klinge

Kuvat Pixabay