Siirry sisältöön

Tampereen teatterikesä juhlii puolen vuosisadan taivaltaan

Julkaistu 31.7.2018 13.00

Tampereen Teatterikesän 50-vuotissyntymäpäiviä juhlitaan 6.–12. elokuuta, jolloin Suomen teatteripääkaupunki täyttyy jälleen kymmentuhatpäisestä kävijäjoukosta sekä kotimaisista että ulkomaisista festivaalivieraista.

Viiden vuosikymmenen aikana Tampereen Teatterikesä on kohonnut yhdeksi Pohjoismaiden ja pohjoisen Euroopan merkittävimmistä festivaaleista, joka kokoaa sekä kotimaisten esitysten parhaimmistoa että kiinnostavimpia kansainvälisiä esityksiä kesäiseen kaupunkiin.

Teatterikesän toiminnanjohtaja Hanna Rosendahl odottaa teatterifestivaalia malttamattomana. Odotettavissa on noin 10 000 lipun ostanutta asiakasta, minkä lisäksi 60 000–85 000 ilmaistapahtumien osallistujaa.

– Meillä on upea pääohjelmisto ja yhteensä noin 400 erilaista tapahtumien aloitusaikaa. Festivaaliviikon kattaus on runsas. Vuosittaisten kävijätavoitteiden sijasta meille on tärkeämpää pitää sisältö vahvana.

The Audition näytelmän esiintyjä lavalla.
Itävaltalainen LizArt Production & toxic dreams esittää The Audition näytelmän, jossa Stephan Hawkingsista kertovaan elämäkerralliseen elokuvaan etsitään pääosan esittäjää. (kuva: Sandra Fockenberger)

Ohjelmisto sisältää uutta draamaa, ravisuttavia klassikkotulkintoja, tanssiteatteria ja paljon muuta. Esitysten teemat kietoutuvat tänä vuonna muun muassa identiteettipolitiikkaan, ihmissuhteisiin ja #metoo-vallankumoukseen. Katse käännetään myös historiaan, kun sekä KOM-teatteri että Tampereen Työväen Teatteri tarkastelevat vuoden 1918 sisällissodan tapahtumia Anneli Kannon Veriruusut-romaaniin pohjautuen.

Yksi Ranskan kansallisnäyttämöistä, Nanterre-Amandiers, tuo Tampereen Työväen Teatterin suurelle näyttämölle Philippe Quesnen ohjaaman Night of the Moles -extravaganzan. Se on taianomainen ja sanaton sekoitus performanssia, musiikkia ja installaatiota. Hellyttävän, mutta samalla raisun myyräpopulaation puuhat luolastossa rinnastuvat yllättävästi ihmiskunnan kehitykseen.

Nights of the Moles esityksessä myyrät seikkailevat luolastoissa.
Nights of the Moles esityksessä myyrät seikkailevat luolastoissa. (kuva: Martin Argyroglo)

Toiseen todellisuuteen yleisön kuljettaa myös Recirquel Company Budapest -ryhmä esityksessään Paris de Nuit. Tampere-talon yleisö pääsee 1930-luvun yölliselle Montmartrelle, joka oli astillisen dekadentti ja houkuttelevan hävytön. Esitys yhdistää taiturillista nykysirkusta hämyisen pariisilaisklubin kabaree-tunnelmaan.

Paris de Nuit näytelmän jäseniä.
Paris de Nuit näytelmässä yleisö hyppää 1930-luvulle. (kuva: Attila Nagy)

Jo vuosien ajan hätkähdyttäviä esityksiä Tampereella

Tampereen kaupunki on yksi Teatterikesä ry:n perustajajäsenistä. Kaupunki yhdessä Tampereen teatterikerhon, Tampereen Työväen Teatterin, Tampereen Teatterin sekä kummankin teatterin näyttelijäyhdistysten kanssa järjestivät ensimmäisen suomalaisen teatterin katselmuksen vuonna 1969.

Viiden vuosikymmenen aikana Teatterikesän pääohjelmistossa on vieraillut yhteensä 1463 hätkähdyttävää, liikuttavaa ja persoonallista esitystä. Esiintyjiä on saapunut niin kotimaasta kuin maailmaltakin aina Australiasta, Chilestä ja Norsunluurannikolta asti. Pääohjelmistossa on nähty erilaisia klassikkotulkintoja, puhuttavia teatteri-ilmiöitä, kokeellisia performansseja ja runsaasti visuaalista ilotulitusta.

Teatterikesä koostuu viidestä eri ohjelmistosta

Pääohjelmisto muodostaa festivaalin taiteellisen rungon, mutta ohjelmistosta löytyy tuttuun tapaan myös Tampereen keskustorilla sijaitseva Ohjelmateltta, ilmainen ravintolafestivaali Encorebaana, kaikille teatteriryhmille ja esiintyjille avoin OFF Tampere sekä karnevalistinen Tapahtumien Yö, joka tänä vuonna järjestetään 9. elokuuta. Lisäksi festivaaliviikon aikana järjestetään teatterialaan liittyviä keskusteluita, seminaareja ja työpajoja.

Hair, Hamlet ja hellyyden hetket – Viisi vuosikymmentä Teatterikesää -näyttely aukeaa Kulttuuritalo Laikun Galleriassa 2. elokuuta ja on nähtävillä 28. elokuuta asti Laikun aukioloaikojen mukaan. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Paris de Nuit esityksen tanssija roikuu ilmassa keinun varassa.
Paris de Nuit esitys yhdistää nykysirkusta kabaree-tunnelmaan. (kuva: Attila Nagy)

Teksti Nette Tuominen

Kuvat Tampereen teatterikesä