Siirry sisältöön

Kotihoidon asiakkaat kisailivat kesäolympialaisissa

Julkaistu 26.7.2018 13.37

Vaikka helle on hirmuinen, kuusi Kalevan kotihoidon asiakasta Pellervonkadun taloyhtiöistä on lähtenyt ulkoilemaan. He istuvat penkeillä omenapuun varjossa odottelemassa yhteisen kesätapahtuman alkua.

Pian on alkamassa kesäolympialaiset, jonka ideanikkarina toimii 94-vuotias Martti Saarinen. Lähihoitaja Sonja Jussila tarttui Saarisen ideaan eräällä päiväkävelyllä.

– Martti kertoi haluavansa vielä joskus olympialaisiin. Hän puhui myös juoksukilpailuista, mutta vaihdoimme lajin kävelykilpailuun, Jussila kertoo.

Martti Saarinen valmistautuu työntämään kuulaa.
Martti Saarinen toivoi olympialaisia kotihoidon asiakkaille.

Kalevan kotihoidossa työskentelevät Jussila ja esimies sijainen Jenniina Siniranta päättivät toteuttaa Saarisen toiveen. Olympialaiset järjestetään ensimmäisen kerran.

– Kokeilemme samalla miten tällainen asiakaslähtöinen toiminta onnistuu. Tarkoitus on tietenkin aktivoida asiakkaita ja viettää aikaa yhdessä, Siniranta sanoo.

Aurinko porottaa paahtavasti, joten olympialaisten osallistujat päättävät luopua kävelykilpailusta. Kesälajeiksi valikoituvat kuulantyöntö ja renkaiden tarkkuusheitto.

Kaarina Sauramo työnsi kuulan pitkälle. Lähihoitaja Sonja Jussila mittaa tulosta.
Sonja Jussila mittasi Kaarina Sauramon kuulantyöntötuloksen.

Kesäolympialaisten tunnelma muistuttaa puutarhajuhlia. Kaiuttimesta kuuluu suomalainen iskelmä ja pihalla tuoksuu savu. 97-vuotias Kaarina Sauramo kehuu yhteistä kesätapahtumaa. Ennen olympialaisia hän kertoi läheisilleen pärjäävänsä pitkälle ainakin ikäkilpailussa, vaikka muuten ei menestystä tulisikaan.

– Ei tässä enää pikkutyttöjä olla, mutta kiva tänne oli tulla ja tutustua muihin kotihoidon asiakkaisiin. Muuten elelemme vain omissa lokeroissamme, Sauramo sanoo.

Liisa Jokinen ja Eila Salmi Pellervonkadun taloyhtiön sisäpihalla.
Helteinen sää ei estänyt Liisa Jokista ja Eila Salmea osallistumasta olympialaisiin. Jenniina Siniranta ja kesäharjoittelija Hertta Juhela pitivät huolta siitä, että vanhukset joivat riittävästi nestettä.
Martti Saarinen heittää renkaita maalitauluun. Sonja Jussila (vas.) ja Jenniina Siniranta laskevat pisteitä.
Martti Saarinen sai ensimmäisellä heittokierroksella kasaan 25 pistettä.

Kilpailujen jälkeen kotihoidon asiakkaille tarjoillaan tiriseviä grillimakkaroita pihagrillistä ja nautitaan pullakahveista. Kesätapahtuman osallistujille jaetaan muistoiksi mitalit. Kaupungin kotihoito järjesti kesäolympialaiset yhteistyössä Hakasen leipomon ja Laatupalkinto Virtanen Oy:n kanssa.


Teksti Nette Tuominen

Kuvat Nette Tuominen