Siirry sisältöön

Kesätyö kaupungilla kantaa pitkälle tulevaisuuteen

Julkaistu 11.7.2018 12.33

Tampereen kaupunki palkkasi tänä kesänä yhteensä 487 kesä- ja kausityöntekijää sekä 150 nuorta kesäharjoittelijaa. Melkein puolet kaikista kesätyöhakijoista palkattiin hyvinvoinnin palvelualueen avo- ja asumispalveluihin. Yhteensä kaupunki vastaanotti 15 826 hakemusta. Kaksi kesätyöntekijää esittäytyy ja kertoo työstään kaupungilla.

Laboranttiharjoittelija Atte Jokinen Ruskon vedenpuhdistuslaitoksen laboratoriossa.
Laboranttiharjoittelija Atte Jokinen haaveilee työurasta laboratoriossa.

Tampereen Veden Ruskon vedenpuhdistuslaitoksen laboratoriossa tuoksuu juuri niin puhtaalta kuin laboratoriossa voi olettaa tuoksuvan.

Kaupungin laboranttiharjoittelija Atte Jokinen kaataa vettä pieniin ruskeisiin lasipulloihin. Jokinen on työskennellyt laboratoriossa jo helmikuusta asti.

– Ensin olin koulun työharjoittelussa 10 viikkoa, ja sen jälkeen jatkoin heti kesätöissä.

Jokinen opiskelee laboratoriotekniikan insinööriksi Tampereen ammattikorkeakoulussa. Syksyllä hän aloittaa kolmannen opiskeluvuotensa. Erityisesti Jokinen on suunnannut opintojaan ympäristöteknologian suuntaan.

Kevään työharjoittelujakson jälkeen Jokinen haki kesätöihin normaalin kesärekryn kautta. Kesätyösopimus ei ollut itsestään selvä asia, vaikka hyvin perehdytetty ja tarkka työntekijä olikin vahvoilla hakutilanteessa.

– Kesätyöhaku oli käynnissä samaan aikaan kun työskentelin täällä. Minua täytyi työssäni todistaa, että minut kannattaa palkata myös kesäksi.

Valvonta vaatii järjestelmällisyyttä

Ruskon laboratoriossa valvotaan Tampereen vedenpuhdistamojen puhdistusprosesseja ja Jokinen tutkii erityisesti jäteveden laatua. Siitä mitataan esimerkiksi pH-arvoa, eli happamuutta sekä alkuaineiden määrää ja hapen kulutusta. Työ vaatii tarkkaavaisuutta ja järjestelmällisyyttä.

– Jätevesinäytteet ja liuokset eivät saa kontaminoitua, eli ne eivät saa sekoittua tai mennä väärään paikkaan. Tilavuuksien ja määrien kanssa on oltava todella täsmällinen.

Kesä laboratoriossa on vahvistanut Jokisen tulevaisuuden suuntaa. Työkokemus auttaa suuntautumaan ympäristöalalle, ja koulutus voi avata ovia esimerkiksi energia-, elintarvike- tai lääkealalle.

Kangasalta kotoisin oleva, mutta nykyään Hervannassa asuva Jokinen on viihtynyt kesätyössään mainiosti. Vaikka työ vaatii keskittymistä, ilmapiiri laboratoriossa on rento. Jokisen mielestä parasta työssä on sen merkityksellisyys.

– Jos olisi mahdollista, voisin jatkaa täällä kesän jälkeen. Opinnot ovat vielä kesken, mutta haluan tulevaisuudessakin tehdä töitä laboratoriossa.

Liisa Rinne Tietotalon kahvilassa.
Liisa Rinne kirjoittaa Pro gradu -työtään kansainvälisestä markkinoinnista.

Monen kesän kokemus kaupungilla työskentelystä

Viinikan Tietotalossa työskentelee kaupungin talouspalvelusihteerinä Liisa Rinne. Ensimmäisen kerran Rinne työskenteli Tampereen kaupungilla jo vuonna 2015. Kaksi kesää hän teki töitä etuuskäsittelijänä ja viime kesänä välitystilinhoitajana.

Kuluvana kesänä Rinteen työtehtäviin kuuluu muun muassa tuloselvitysten tekeminen esimerkiksi kotihoidonpalveluita varten. Rinne tekee myös maksupäätöksiä, laskutusta ja hoitaa puhelinpalvelua.

– Uskon, että työkokemuksesta isossa kaupunkiorganisaatiossa on hyötyä tulevaisuudessa. Olen saanut työkesien aikana tehdä monenlaisia töitä.

Rinne valmistuu Turun yliopistosta kauppatieteiden maisteriksi ensi vuonna. Hänellä on jo oikeustradenomin tutkinto valmiina Tampereen ammattikorkeakoulusta.

– Tulevaisuudessa haluan olla mukana kansainvälisessä ostamisessa ja liiketoiminnassa. Esimerkiksi kaupungilla oppimistani laskutuksen taidoista on hyötyä myös tulevaisuudessa.


Teksti Nette Tuominen

Kuvat Nette Tuominen