Siirry sisältöön

Ohjaamo vie nuoren kaikkien palveluiden äärelle

Julkaistu 3.7.2018 13.36

Tampereen kaupungin Nuorten talo Ohjaamo on alle 30-vuotiaille nuorille suunnattu palvelupaikka. Ohjaamosta löytyy maksutonta tukea ja ohjausta esimerkiksi työllistymiseen, arjen hallintaan, raha-asioihin ja kouluttautumiseen.

Ohjaamon työntekijä Sanna ja asiakas Verna Ohjaamossa.
Ohjaamon työntekijä Sanna ja asiakas Verna Harju ovat tehneet yhteistyötä Ohjaamossa.

25-vuotiaalle Verna Harjulle Nuorten talo Ohjaamo on lämmin ja empaattinen olohuone, jossa hän vierailee viikoittain juttelemassa ja hakemassa tukea arkisiin pieniin pulmiin. Harju kertoo tutustuneensa Ohjaamon palveluihin, kun vuosi sitten elämä tuntui matalapaineiselta ja jaksaminen oli koetuksella.

– Täällä en koskaan ole yksin. Kaikkiin ihmisiin suhtaudutaan täällä samalla tavalla.

Ohjaamon työntekijä Saulin mukaan, kun nuori saapuu Ohjaamoon, ensin istutaan alas ja vaihdetaan kuulumisia. Tutkaillaan elämäntilannetta ja mietitään yhdessä, mistä kannattaisi aloittaa.

– Toiset nuoret kertovat välittömästi, miksi he kaipaavat apua. Joidenkin kanssa saattaa vierähtää aikaa toinenkin kahvikupillinen ennen kuin päästään kiinni ongelmakohtiin.

Mikael Haavisto vierailee Ohjaamossa viikoittain.
Mikael Haavisto on löytänyt Ohjaamon kautta itselleen työpaikan.

Mikael Haaviston mielestä Ohjaamossa hienointa on sen avoimuus. Elämässä ei tarvitse olla kinkkisiä ongelmia tai erityistä syytä, jotta Ohjaamoon voi mennä päiväkahville.

– Kun tekee mieli rupatella, saan tulla tänne omana itsenäni.

Nuoriso- ja koulunkäynninohjaajaksi kouluttautunut 24-vuotias Haavisto on kotoisin Pohjois-Pohjanmaalta Pyhäjärveltä. Tampereella hän on asunut kaksi vuotta. Viime joulukuussa elämä tuntui yksinäiseltä, joten kaveri ohjeisti häntä poikkeamaan Ohjaamossa.

Tällä hetkellä Haavisto tekee siivoojan töitä ja syksyllä hän alkaa ohjaamaan iltapäiväkerhoa 1-2-luokkalaisille.

– Molemmat työt olen saanut Ohjaamon kautta. Ilman tätä paikkaa olisin varmasti työtön edelleen. Täällä minut otettiin vakavasti ja pääsin juttelemaan kuulumisiani, sanoo Haavisto.

Mikael Haavisto ja ohjaamolainen Sauli tietokoneen ääressä Ohjaamossa.
Ohjaamon työntekijä Sauli on auttanut Mikaelia työllistymään.

Ohjaamon projektipäällikkö Riina Hiipakka-Lahti mainitsee avoimuuden ja helpon lähestymisen yhdeksi Ohjaamon tärkeimmistä piirteistä. Ohjaamon perusajatus on, että yhden katon alta nuoret löytävät kaikki tarvitsemansa palvelut.

Ohjaamon työntekijöiden lisäksi paikalla on muun muassa viikoittain sosiaalityöntekijä, liikuntaneuvoja ja etsivä nuorisotyöntekijä sekä kerran kuussa velkaneuvoja ja oppimisvaikeuksien tukiopettaja. Ohjaamosta on mahdollisuus ottaa Skype-yhteys Kelan palveluneuvojaan ja asioida jonottamatta.

TE-asiantuntijat ja asumisneuvojat palvelevat nuoria jatkuvasti. Terveydenhoitajalta nuoret saavat terveysneuvontaa 2-3 päivänä viikossa. Paikalla on joka päivä myös työnhaun ohjaaja, jolta saa apua muun muassa ansioluettelon tekemiseen ja työpaikkojen etsimiseen.

– Nuoret myös otetaan mukaan palveluiden kehittämiseen ja kysytään heidän mielipiteitään Ohjaamon palveluiden parantamisesta, Hiipakka-Lahti kertoo.

Verna Harju odottaa syksyllä alkavaa työpaja Pajastoa.
Verna Harju aloittaa syksyllä työpajassa, jossa hän saa toteuttaa taiteellisia lahjojaan.

Puutarha-alaa opiskellut Harju kokee Ohjaamon paikaksi, jossa pulmatilanteista tehdään yhteisiä. Hänellä on tunne siitä, että hyvin moni nuori kamppailee samojen asioiden äärellä. Joskus Harju pistäytyy Ohjaamoon vain kertoakseen päivän onnistumisista tai vastaavasta purkamaan sydäntä huonon päivän sattuessa.

– Täällä tulee oltua ihmisten kanssa kontaktissa. Ensin oli vaikeinta hyväksyä avun tarve, mutta yhdessä saimme elämän eteenpäin.

Harjun tulevaisuus näyttää iloiselta. Taidealasta kiinnostunut nuori pääsee syksyllä aloittamaan työkokeilun Pajaston taidepajalla, jonne hänet valittiin Ohjaamon kautta.

– Työpajasta saan arkeen rutiineja ja pääsen kokeilemaan millaista on oikea työelämä. Minua motivoi se, että voin lunastaa Ohjaamon tarjoamia mahdollisuuksia ja onnistua.

Ohjaamon auttaa nuoria palveluiden äärelle.
Ohjaamo ei ole nuorisotila, vaan palvelupaikka, josta nuori löytää apua.
Muistilapuilla nuorten ideoita Ohjaamon kehittämisestä.
Muistilapuilla nuorten ideoita Ohjaamon kehittämisestä.

Ohjaamo on auki maanantaista torstaihin kello 12–15 ja se sijaitsee osoitteessa Hammareninkatu 5B (2 krs.) Nuorten talo Ohjaamo löytyy Facebookista ja Instagramista nimellä nuortentaloohjaamo.


Teksti Nette Tuominen

Kuvat Nette Tuominen