Siirry sisältöön

Hankintailta keräsi palveluntuottajat kuulemaan ajankohtaisia suunnitelmia

Julkaistu 6.2.2018 10.35

Tampereen kaupungin hyvinvointipalveluiden jo perinteinen hankintailta kokosi keskiviikkona 31.1.2018 ennätysyleisönsä, kun valtuustosalin täytti noin sata kiinnostunutta kuulijaa. Vuotuinen tilaisuus on kaikille avoin mutta suunnattu erityisesti hyvinvointipalvelujen tuottajille, koska kaupunki haluaa kuulla heitä ja vahvistaa vuorovaikutusta ja hankintakäytäntöjä. Siten asiakkaille voidaan tarjota entistä parempia ja vaikuttavampia palveluja.

Valokuva: Taru Kuosmanen ja Jaakko Herrala
Tampereen kaupungin hyvinvoinnin palvelualueen johtaja Taru Kuosmanen avasi hankintaillan ja muutosjohtaja Jaakko Herrala kävi läpi Pirkanmaan sote-uudistuksen tilannetta.

Illan avannut Tampereen kaupungin hyvinvoinnin palvelualueen johtaja Taru Kuosmanen kertoi, että kaupunki valmistelee kevään aikana talouden tasapainotusohjelmaa.

– Se tulee näkymään kaikissa toiminnoissa, Kuosmanen varoitti.

Pirkanmaan maakuntauudistuksen sote-muutoksesta vastaava muutosjohtaja Jaakko Herrala valotti varmasti jokaista läsnä ollutta kiinnostavaa ajankohtaista aihetta, sote-uudistuksen tilannetta ja tämän hetken suunnitelmia. Vuoden 2020 alusta sote-sektorista tulee 21 000 työntekijällään maakunnan suurin työllistäjä.

– Organisaation kautta liikkuu kaksi miljardia euroa, suurin osa palveluntuottajille, Herrala muistutti.

Väestön ikääntyminen, asiakaskäyttäytyminen, muuttoliike ja palveluntuottajien valinnat ratkaisevat tulevaisuuden palveluverkon.

– Kaikille, sekä suurille että pienille yrityksille ja yhdistyksille, pitäisi olla tilaa ja mahdollisuus olla tasapuolisesti mukana tuottamassa palveluita. Maakunnan tehtävänä ei ole suojella omia yksiköitään, vaan luoda terveet, toimivat markkinat, Herrala painotti.

Valokuva: Valtuusali täynnä väkeä
Hankintailta veti valtuustosalin täyteen kiinnostuneita kuulijoita.

Herrala myös selvensi, mikä ero on nykylain mukaisilla valinnanvapauskokeiluilla ja uuden lain valinnanvapauspiloteilla ja kannusti, että kunnat sekä kuntayhtymät Pirkanmaalla osallistuisivat laajalti valtionavustuksen hakuun.

– Mikäli Pirkanmaan maakunta saisi rahoitusta, avaisi se laajalti markkinoita jo ennen vuotta 2020. Yritysten ja yhdistysten on hyvä varautua varhain avautuviin kokeiluihin ja pilotteihin. Valtionavustuksia haetaan 15. maaliskuuta mennessä ja päätökset niistä saadaan kesään mennessä. Suunnittelu alkaa heti, kun lait tulevat voimaan. Pilotteihin on tarjolla yhteensä 100 miljoonaa euroa valtion rahaa, joka on hyvä piristysruiske yritysmaailmalle, Herrala sanoo.

Maakunta myös järjestää kevään aikana lisää tietoa antavia tilaisuuksia. Niistä ja muusta sote-uudistuksen tilanteesta löytyy tietoa osoitteessa www.pirkanmaa2019.fi

Valokuva: Ihmisiä valtuustosalin aulassa
Tulevat hankinnat ja kilpailutukset kiinnostivat osallistujia kyselemään ja keskustelemaan.

Omien alueidensa asiantuntijat esittelivät Tampereen kaupungin hyvinvointipalveluiden vuoden 2018 aikana toteutettavia tai käynnistyviä kilpailutuksia ja hankintoja. Palvelulinjan päällikkö Ella Suojalehto kertoi ikäihmisten palveluista, sosiaalipalvelupäällikkö Maritta Närhi päihde- ja mielenterveys- sekä sosiaalisen tuen palveluista, palvelupäällikkö Maippi Kiiski vammaispalveluista, asiantuntija Marja Paakkanen hoitotarvikehankinnoista, suunnittelija Anna-Maija Koivisto lasten, nuorten ja perheiden palveluista ja suunnittelija Eija Uurtamo vastaanottopalveluista. Esittelyosuuden jälkeen osanottajilla oli mahdollisuus keskustella heidän kanssaan ja kysellä tarkemmin hankinnoista ja tulevista kilpailutuksista.

Tilaisuuden esitykset:


Teksti Tuija Heikkilä

Kuvat Tuija Heikkilä