Siirry sisältöön

Tredu mukana ilmailualan koulutuskeskittymässä

Julkaistu 19.1.2018 10.00

Tredun lentokoneasentajakoulutuksen opiskelijoilla koittaa elokuun 2017 tullen jännittävät ajat, kun Tredu siirtyy yhteistyössä Patrian kanssa rakennettaviin uusiin tiloihin aivan Tampere-Pirkkalan lentoaseman kylkeen.

KUVA: Lentokoneesta
 

Rakennettava koulutuskeskittymä tulee olemaan 10 000 neliömetrin suuruinen ja sen toiseen päätyyn tulee Tredun lentokoneasentajien koulutus, ja toiseen päätyyn muuttaa Patrian siviililentokoulutus Helsingistä Malmilta. Koulutuskeskuksen toiminta alkaa toukokuussa 2017 ja uusia työpaikkoja sen myötä syntyy ja siirtyy muualta 40–50.

- Naapuruussuhde ja osittain yhteiset tilat Patrian kanssa avaa Tredulle paljon hienoja mahdollisuuksia. Tulemme varmasti kehittämään ja tekemään yhteistyötä, joiden muodoista on jo alustavasti keskusteltu, sanoo Tredun lentokoneasentajakoulutuksen koulutuspäällikkö Juhani Anttila.

Opiskelijamäärä nousee

Tredun Pirkkalan toimipisteessä tullaan jatkamaan vuodesta 1996 alkaen oppilaitoksen järjestämää B2-lupakirjaan tähtäävää avioniikka-asentajan perustutkintoon johtavaa koulutusta yhteiseurooppalaisen koulutusohjelman mukaan, jota Tredu tällä hetkellä järjestää ainoana oppilaitoksena Suomessa. Tämän lisäksi Tredu järjestää lentokonealan erityyppisiä muunto- ja rajoituksenpoistokoulutuksia aikuis- ja oppisopimuskoulutuksina sekä jatkossa uusissa koulutustiloissa myös lentoasemahuoltajan ja turvallisuusalan koulutuksia.

- Lentokonealanopiskelijoiden määrä tulee nousemaan nykyisestä noin 100 opiskelijasta noin 240 opiskelijaan. Heistä noin 40 opiskelijaa sijoittuu lentoasemahuoltajan ja turvallisuusalan koulutuksiin, Juhani Anttila jatkaa.

Yhteistyötä yli rajojen

Uusi ilmailualan koulutuskeskus tarjoaa erinomaiset edellytykset lentokoulutustoiminnan jatkumiselle ja laajentumiselle sekä ilmailualan koulutuksen eri toimijoiden väliselle yhteistyölle. Toteutettava yhteistyömalli parantaa merkittävästi toimintaedellytyksiä ja luo kasvun mahdollisuuksia sekä kotimaisen että kansainvälisen koulutustarjonnan osalta.

Tredun ja Patrian tiiviin yhteistyön lisäksi myös Tampereen ammattikorkeakoulu TAMK ja Tampereen teknillisen yliopisto TTY tulevat hyödyntämään uusia rakennettavia tiloja. Koulutusyhteistyöstä on sovittu Pirkanmaan liiton asettaman työryhmän loppuraportin yhteydessä. Sekä TAMKin että TTY:n lentokonetekniikan opiskelijoille avautuu mahdollisuus hyödyntää Tredun tiloja ja koneistoa muun muassa opinnäytteiden ja laboratorioharjoitusten tekemiseen. Jo olemassa olevaa yhteistyötä siis syvennetään tältäkin osin ja luodaan alan opiskelijoille polku, jota pitkin he voivat halutessaan edetä ammatillisesta tutkinnosta aina tohtoriopintoihin saakka.

Tredulla on myös suunnitelmia mahdollisesta yhteistyöstä Suomen Ilmavoimien kanssa. Lisäksi tärkeät kumppanit ja samalla tontilla toimivat Finavia sekä Tulli tulevat jatkossa olemaan mukana Tredun lentokonealan koulutuksessa erilaisten yhteistyömuotojen kera.

Kehittämässä aluetta

Uusi koulutuskeskittymä on merkittävä myös Tampere–Pirkkalan lentoaseman toiminnan pitkäjänteisen kehittämisen kannalta. Lentokenttäympäristön toiminnot monipuolistuvat ja vahvistuvat tärkeällä tavalla. Pirkkalaan muodostuu julkisen ja yksityisen sektorin yhteistyönä tehty valtakunnallisesti merkittävä ilmailualan osaamiskeskus ja oppimisympäristö, mikä antaa hyvät lähtökohdat myös koulutuksen kansainvälistämiselle. Tredu on ylpeänä mukana rakentamassa uutta toimintaa sekä omalta osaltaan kehittämässä Pirkkalan lentokoulutuskeskittymää yhdeksi maailman tasokkaimmista koulutuskeskuksista.


Teksti Sanna Juvonen