Siirry sisältöön

Tredun Kumitaituri-ohjelma tuo muovi- ja kumialan opiskelijat ja yritykset yhteen - lisää yrityksiä kaivataan mukaan!

Julkaistu 15.1.2018 10.50

Tredu kantaa kortensa kekoon muovi- ja kumialan vetovoiman lisäämiseksi. Yhdessä kumi- ja muovialan yritysten sekä Kemianteollisuus ry:n ja Kumiteollisuus ry:n kanssa on luotu Kumitaituri - ohjelma, jonka tavoitteena on tarjota yrityksille opiskelijoita, jotka suorittavat ammatillista perustutkintoaan joustavasti yrityksissä työssäoppien.

KUVA: Kaksi prosessialan opiskelijaa
 

Ohjelmaan pääsevät mukaan myös jo kumi- ja muovialan yrityksissä työskentelevät, jotka haluavat lisätä osaamistaan ja hankkia tutkinnon. Ensimmäiset kumitaituriopiskelijat aloittavat vuoden 2017 lopulla.

Yritykset saavat valita opiskelijoiden joukosta itselleen parhaiten sopivat kumitaiturit, joille suunnitellaan yksilöllinen taituripolku. Yhteistyöstä hyötyvät niin yritykset kuin opiskelijatkin. Opiskelija saa arvokasta työkokemusta aidossa ympäristössä ja yritys puolestaan juuri omiin tarpeisiinsa sopivaa osaamista. Taituripolun päättyessä yritys voi halutessaan palkata opiskelijan töihin.

Kumitaituri - ohjelmaan voivat hakea Tredun kone- ja tuotantotekniikan, prosessiteollisuuden sekä muovi- ja kumitekniikan opiskelijat. Näin eri alojen osaamista kyetään joustavasti yhdistelemään. Myös jo yrityksissä työskenteleville ohjelma tarjoaa joustavan väylän hankkia lisää osaamista ja tutkinnon. Kumitaituri - ohjelmasta on mahdollisuus siirtyä oppisopimuskoulutukseen, jos yritys ja opiskelija niin toivovat.

- Haluamme olla aktiivisesti mukana varmistamassa muovi- ja kumialan osaamista ja vetovoimaisuutta yhteistyössä yritysten sekä yhdistysten kanssa. Tällaisten uusien ja joustavien koulutusmallien luominen hyödyttää meitä kaikkia ja vie koko alaa eteenpäin, toteaa Tredun koulutuspäällikkö Ari Holsti.

Lisää yrityksiä ja myös yrityksissä työskenteleviä, tutkintoa vailla olevia, työntekijöitä kaivataan Kumitaituri -ohjelmaan. Kiinnostusta olikin jo ilmassa syyskuun alussa Tredussa pidetyssä infotilaisuudessa, jossa Kumitaituri - ohjelmassa jo mukana olevat yritykset kertoivat kokemuksistaan.

Tredun oppimistehtaassa muovataan, valetaan, hitsataan ja testataan yhdessä yritysten kanssa

Tredussa tarjotaan muovi- ja kumialan ammatillista perustutkintokoulutusta. Se antaa valmiudet toimia valmistustehtävissä, huolto- ja kunnossapidon tehtävissä sekä testauksessa. Myös oppisopimusmuotoinen muovi- ja kumialan koulutus on lisännyt suosiotaan.

- Tredun Hervannan toimipisteessä oleva oppimistehdas on toinen hyvä esimerkki muovi- ja kumialan yritysten kanssa tehtävästä yhteistyöstä. Suunnittelimme oppimisympäristön yhdessä yritysten kanssa, sanoo koulutuspäällikkö Ari Holsti.

Oppimistehtaassa valmistetaan yrityksille mm. tiivisteitä, roiskesuojia, mukeja, voiveitsiä jne. Laitekantakin on oppimisen kannalta optimaalinen. Uuden muoviruiskupuristimen ja siihen liitetyn manipulaattorin rinnalla opetellaan käyttämään käsityökaluja ja myös vanhempia laitteita, koska myös yrityksissä olevien laitteiden kirjo on laaja. Yritykset käyvät myös tekemässä testejä ja tuotekehitystä oppimistehtaan tiloissa. Näin opiskelijatkin pääsevät käytännössä kokemaan uusien innovaatioiden syntyä.

Ulkoinen linkkiLue lisää muovi- ja kumialan koulutustarjonnasta.


Teksti Jaana Raukola

Kuvat Kimmo Torkkeli