Siirry sisältöön

Kansainvälistä kokemusta jokaiselle tredulaiselle

Julkaistu 8.1.2018 10.00

Aina ei tarvitse lähteä ulkomaille vaihtoon saadakseen kansainvälistä kokemusta. Tredun kotikansainvälisyyden toimintamalli tuo kansainvälisyyttä opiskelijoiden arkeen. Kotikansainvälisyys haastaa pohtimaan arvoja ja asenteita sekä tarjoaa mahdollisuuden kansainvälisyyteen kaikille.

KUVA: Opiskelijoita kallion huipulla
 

Parturi-kampaajaopiskelijat saivat kokemusta kotikansainvälisyydestä, kun kv-toimiston työkokeilija Irene Hämäläinen tuli kertomaan Santalahdentien toimipisteeseen, miten afrohiuksia käsitellään ja hoidetaan. Syntyperäisenä tansanialaisena Hämäläinen on hyvin perillä afrohiusten käsittelystä. Opiskelijat harjoittelivat hiusten letitystä harjoituspäille ja he saivat Hämäläiseltä tietoa afrohiusten oikeanlaisesta hoidosta. Afrohiuksille on esimerkiksi omat hoitotuotteensa ja hiusten suoristamiseen tarvitaan erilaisia kemikaaleja.

KUVA: Irene Hämäläinen opettamassa miten afrohiuksia käsitellään

Mukava päivä. Opiskelijat saavat monipuolisempaa tietoa hiuksista, mitä me tässä hiusalalla yleensä opetamme, sanoo opettaja Irina Kosonen.

Opiskelija Emmi Siitamäki tykkäsi erilaisesta opiskelusta ja päivä oli mukavaa vaihtelua perusopetukseen.

Onhan tämä opettelu haastavaa. En ole ennen opetellut tällaista, mutta olen tykännyt tosi paljon opetuksesta. Tämä on niin erilaista, kuin meidän omien hiusten käsittely, kertoo Siitamäki.

Tredun tavoitteena on kehittää opiskelijoiden ja vastavalmistuneiden valmiuksia työskennellä globaaleilla työmarkkinoilla. Ulkomaalaiset työssäoppijat osallistuvat opetukseen ja Tredu tekee aktiivisesti eri tavoin yhteistyötä partnerioppilaitosten kanssa, myös virtuaalisesti. Opettajat ovat huomanneet kotikansainvälisyyden parantaneen mm. oppilaiden kielitaitoa ja rohkeutta käyttää kieltä.

Kotikansainvälisyys näkyy Tredussa monilla tavoilla

Opiskelijat mm. järjestävät ruokakulttuuriteemapäiviä, vierailevat kansainvälisillä messuilla ja opiskelevat kieli- ja kulttuuriopintoja. Kansainvälisyys on jatkuvasti läsnä koulun arjessa, kun opiskelijat ja opettajat ovat tekemisissä vaihtojaksoille saapuvien opiskelijoiden ja muiden ulkomaalaisten vierailijoiden kanssa. Tredussa voi myös opiskella merkonomiksi, vastaanottovirkailijaksi tai eräoppaaksi englanninkielisellä linjalla ja kielivalikoimassa on ruotsi, englanti, ranska, saksa, venäjä, espanja, portugali ja kiina.

Yritämme mahdollistaa kaikille tredulaisille kansainvälisyyttä jossain muodossa ja rohkaista opettajia huomioimaan arjen opetuksessa ja ohjauksessa myös kansainvälisen näkökulman. Opettajien kansainvälinen osaaminen kehittyy myös samalla, kertoo Tredun kansainvälisten asioiden koordinaattori Anna-Maija Siirtonen.

Kotikansainvälisyydellä tarkoitetaan kotimaassa tapahtuvaa kansainvälistymistä monissa eri muodoissaan; se voi tarkoittaa mm. kansainvälisiä oppimisympäristöjä ja oppimisen sisältöjä, joissa hyödynnetään oman koulun tiloja ja lähiympäristöjä, osallistumista kansainvälisyyshankkeisiin verkon välityksellä tai tutustumista lähialueen yritysten kansainvälisyyteen.

Ulkoinen linkkiLue lisää siitä miten kansainvälisyys näkyy opinnoissa.


Teksti Miina Linnakangas

Kuvat Miina Linnakangas