Siirry sisältöön

Työkokemus tukee koulun penkillä

Julkaistu 18.12.2017 10.08

Jussi Karenius opiskeli huoltomiehestä työnjohtajaksi. Vankan työkokemuksen ansiosta kiinteistöpalvelujen perustutkinnon suorittaminen sujui vaivatta.

Jussi Karenius ja Ville Ojanen työmaalla
 

Runsaat kaksi vuotta sitten kiinteistönhoitaja Jussi Karenius istui alas esimiehensä Ville Ojasen kanssa. Karenius oli työskennellyt Nokian Kiinteistöhuollossa yli viisi vuotta ja viihtyi työssään. Oli kuitenkin aika keskustella hänen tulevaisuudestaan yrityksessä.

– Kaipasin jotain muutosta, jotta mielenkiinto työhön pysyisi yllä, Karenius kertoo.

Hänen onnekseen huollosta vastaavalla yksikönpäällikkö Ojasella oli ratkaisuehdotus valmiina. Nokian Kiinteistöhuolto oli kouluttanut jo useita työntekijöitään oppisopimuksella. Kokemukset olivat olleet hyviä, joten Ojanen ehdotti Kareniukselle tutkinnon hankkimista.

Karenius tarttui esimiehensä ehdotukseen. Kahden vuoden koulutuksen päätteeksi hänellä on taskussaan kiinteistöpalvelujen perustutkinto ja huoltomiehen työ on vaihtunut työnjohtajan tehtäviin.

– Nyt firmassa on myös muita, jotka ovat innostuneet oppisopimusopiskelusta, Karenius kertoo.

Hän aikoo jatkaa opintojaan, jotka keskittyvät enemmän työnjohtotehtäviin.

Koulu joustaa lumipäivinä

Oppisopimuskoulutus sopii Ojasen mielestä kiinteistöalalle erittäin hyvin. Ala teknistyy kiihtyvää vauhtia, joten alalla työskentelevien on päivitettävä osaamistaan ja hankittava koulutusta.

– Lyhyitä täsmäkurssejakin on toki olemassa, mutta oppisopimuskoulutus antaa huomattavasti kokonaisvaltaisemmat taidot, Ojanen sanoo.

Kiinteistöalan erityispiirre on talvisesonki, jolloin työnantaja tarvitsee lumipäivinä töihin jokaisen kynnelle kykenevän. Kareniuksen kohdalla Tampereen Aikuiskoulutuskeskus Takk jousti, jos lumipäivä osui hänen lähiopetuspäivälleen.

Ojanen kiittää koulua työnantajan realiteettien ymmärtämisestä.

– Pääsääntöisesti opiskelija on tietysti koulupäivinä koulussa, ettei osallistuminen ala lipsua ja lipsua, hän sanoo.

Sitoutuminen tärkeintä

Karenius ja Ojanen korostavat kahta ominaisuutta, joita oppisopimuskoulutus vaatii niin työnantajalta kuin työntekijältä: sitoutumista ja joustavuutta.

– Opiskelijan työnkuvan on oltava monipuolinen. Työnantajan pitää tarjota työntekijälle mahdollisuuksia tutustua näyttöjen vaatimiin työtehtäviin, Ojanen kertoo.

Hän neuvoo ottamaan etukäteen selvää, mitä kouluttautuminen vaatii molemmilta osapuolilta. Vaivannäkö menee hukkaan, jos joko työnantaja tai -tekijä ei ole sitoutunut ja jättää koulutuksen kesken.

Karenius painottaa kuitenkin, ettei opiskelu vaatinut mahdottomia ponnisteluita.

– En kokenut opiskelua missään vaiheessa liian raskaaksi.

Välillä näyttöihin valmistautuminen päivittäisten töiden ohessa piti Kareniuksen kiireisenä, mutta vankan työkokemuksen ansiosta tutkinnon suorittaminen työn ohessa sujui hyvin – niin hyvin, että Tredun oppisopimuskeskus palkitsi hänet opintojen päätteeksi stipendillä.

Lue lisää kouluttautumisesta oppisopimuksella tredu.fi/oppisopimus


Teksti Solja Virkkunen

Kuvat Solja Virkkunen