Siirry sisältöön

Oma kuva -näyttely kertoo tarinoita suomalaisista

Julkaistu 4.12.2017 12.45

Tampere on saanut eri puolilla Suomea kiertäneen valokuvaaja Leena Louhivaaran näyttelyn Pappilanpuiston palvelukeskukseen. Kevan ja eri kuntien järjestämä Oma kuva – sata vuotta suomalaisena -näyttely kertoo tarinoita erilaisista suomalaisista. Jokaisen tarina on mielenkiintoinen ja koskettava, pysähtymisen arvoinen.

Valokuva: Leena Luohivaara
Valokuvaaja Leena Louhivaaran yksi suosikkiteoksista on 89-vuotiaan Anna-Maria Haikosen taulu.

Leena Louhivaara on tehnyt kollaasimaiset taulut Helsingin Diakonissalaitoksen senioritalojen asukkaiden kanssa. Aluksi asukkaat valitsivat heille tärkeitä muistoja ja siihen liittyviä kuvia, josta kertoivat toisilleen. Sen jälkeen Louhivaara kuvasi jokaisesta osallistujasta muotokuvan.

Tauluissa on tänä vuonna otetun muotokuvan lisäksi esimerkiksi lapsuuden kuva sekä jokin tärkeä paikka. Inkerinsuomalaisen Anna-Maria Haikosen taulussa se on Toksovan kirkko. Lapsuudenkuvassaan hän on viisivuotias pellavapäinen, hieman vakavailmeinen tyttö kotinsa pihalla Toksovassa, joka kuuluu nykyiseen Venäjään. Kuvaan liitetyssä tarinassaan Haikonen kertoo olleensa 14-vuotias, kun hän joutui lähtemään äitinsä kanssa Siperiaan. Viiden vuoden kuluttua he palasivat takaisin, mutta perillä ei ollut kotia eikä kylääkään. Monen mutkan kautta he saivat kodin Toksovan läheltä. Suomeen Haikonen tuli hänen äitinstä kuoltuaan, kun inkerinsuomalaisille tarjottiin mahdollisuutta muuttoon.

– Näyttely on hieno mahdollisuus kurkistaa erilaisten ihmisten elämään, kertoi näyttelyn avajaisissa puhunut eläkejohtaja Eija Korhonen Kevasta.

Valokuva: Näyttelyn valokuvia Pappilanpuiston palvelukeskuksessa
Valokuvanäyttely on Pappilapuiston palvelukeskuksessa 12.12.2017 asti.

Näyttelyssä ollaan kiinni tässä ajassa, mutta toisaalta matkataan vuosikymmeniä taaksepäin.

– Näyttelyssä yhdistyvät kivalla tavalla menneisyys ja nykyisyys, totesi avajaisissa ikäihmisten palvelujen päällikkö Ella Suojalehto Tampereen kaupungilta.

Omakuva – sata vuotta suomalaisena 2017 on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa. Näyttelyn järjestävät yhteistyössä Oulun, Kuopion, Turun ja Tampereen kaupungit sekä Suomen suurin työeläkevakuuttaja Keva.

Näyttely on Pappilanpuiston palvelukeskuksessa (Kourutaltankatu 2) 12.12.2017 asti. Siihen voi tutustua maksutta palvelukeskuksen aukioloaikoina arkisin klo 8−15 ja la klo 10−13.


Teksti Marika Haapala

Kuvat Marika Haapala