Siirry sisältöön

Virkattu Suomen kartta syntyi yhdessä tekemällä

Julkaistu 1.12.2017 11.49

Virkkuukoukut ovat olleet tänä syksynä Pohjalan palvelukeskuksessa ahkerassa käytössä, kun palvelukeskuksen kädentaitopajan asiakkaat ovat valmistelleet taideteosta Suomen satavuotisjuhlien kunniaksi. Syksyn puurtaminen palkittiin torstaina 30.11.2017, jolloin asiakkaiden yhteisötaideteos, 190 palasta virkattu Suomen kartta julkistettiin.

Valokuva: Virkattu Suomen kartta
Virkattua Suomen karttaa voi ihailla Pohjolan palvelukeskuksen monitoimisalissa. 190 palasta koostuva teos on metrin leveä ja 1,6 metriä korkea.

Syksyn virkkaustalkoissa on ollut mukana kolmisenkymmentä innokasta kädentaitopajan asiakasta. Vanhin virkkaajista on ollut 97-vuotias.

Idea Suomi 100 -yhteisötaideteokseen on peräisin vuoden takaa. Silloin kädentaitopajan asiakkaat tekivät uudella tekniikalla tupsuista sydäntaulun palvelukeskuksen aulaan. Yhdessä tekeminen ja yhteisen kädenjäljen näkeminen oli vaikuttava kokemus, jota haluttiin jatkaa – tällä kertaa Suomen juhlavuoden hengessä.

Yhteisötaideteoksen piti aluksi olla sadasta palasta virkattu Suomen lippu, mutta kuten monet muutkin hyvät ideat, niin tämäkin jalostui matkan varrella.

– Virkkaustalkoisiin osallistuneet asiakkaat halusivat tehdä sinisten ja valkoisten tilkkujen lisäksi sini-valkoisiakin palasia. Lopulta syntyi uusi idea laittaa virkatut palat Suomen kartan muotoon, kertoo kädentaitopajan ohjaaja Marika Litukka.

Valokuva: Yksityiskohtia virkastusta Suomen kartasta
Taideteos on täynnä pieniä, kauniita yksityiskohtia.

Jokainen tilkku on omanlaisensa. Taideteos kuvastaakin erilaisia suomalaisia sekä Suomen vaihtelevaa maastoa.

– Isoimman virkatun palan laitoimme tietenkin Tampereen keskustan kohdalle, hymyilee Litukka.

Valokuva: Päivi Harju ja Marika Litukka julkistavat taideteoksen.
Pohjolan palvelukeskuksen palvelupäällikkö Päivi Harju ja askartelunohjaaja Marika Litukka julkistivat asiakkaiden tekemän yhteisötaideteoksen 30.11.2017.

Teksti Marika Haapala

Kuvat Hanne Kolehmainen