Siirry sisältöön

Lapsi mukaan töihin -päivä toi vilskettä kaupungin työpisteisiin

Julkaistu 27.11.2017 10.56

Kymmenet eri-ikäiset lapset piristivät kaupungin virastojen ja muiden työpisteiden perjantai-päivää, kun Tampereen kaupunki osallistui valtakunnalliseen Lapsi mukaan töihin -tempaukseen.

Pieni lapsi kaupunginvaltuuston puheenjohtajan paikalla
Päätösehdotus hyväksytty ja nuija pöytään, arvioi 2,5-vuotias Kaapo Nikander kaupunginvaltuuston puheenjohtajan paikalla.

- Lapset tuovat omanlaisensa tunnelman työpaikoille ja varmasti rennompaa fiilistä. Monille lapsille työympäristöt ovat uusia ja vähän jännittäviäkin, arvioi tapahtumaa kaupungilla koordinoiva lapsiasiamies Tiia Heinäsuo.

Lapsen oikeuksien viikkoon ajoittuneen teemapäivän ideana on antaa työntekijöille mahdollisuus tuoda oma tai muu läheinen lapsi mukanaan työpaikalle. Lapsi mukaan töihin -päivän tarkoituksena ei ole teettää lapsilla työtä, vaan tutustuttaa hänet vanhempansa tai muun läheisen aikuisen arkeen. Tampereen kaupungin työpaikoilla lapsen saattoi tuoda mukanaan työpaikalle, jos se oli töiden kannalta mahdollista.

Kaupunki osallistui toista kertaa Lapsi mukaan töihin -päivään 24.11.2017. Valtakunnallinen teemapäivä järjestettiin ensimmäisen kerran vuosi sitten.

Tyttö istuu nojatuolissa
Aikuisten töihin tutustui niin päiväkoti-ikäisiä lapsia kuin nuoriakin.
Lapset heijastinliiveissään Tampereen Infran halleilla
Myös Tampereen Infrassa oli Lapsi mukaan töihin -päivä. Siellä kunnossapidon töihin tutustuivat Saara (vas.) ja Eero Koivisto sekä Milja ja Martta Pekkala.

Tehtävärasteja ja arkiston aarteita

Monet kaupungin yksiköt järjestivät lapsille päivän aikana jotakin omaa ohjelmaa sen lisäksi, että lapset tutustuivat omien aikuistensa työpisteisiin ja työhön. Vieraille oli tarjolla myös myös pieniä herkkuja ja erilaisia tehtävärasteja.

Esimerkiksi Keskusvirastotalossa ohjelmaan kuului talokierros. Sen vetonaulaksi osoittautuivat kaupungin arkiston kiinnostavat aarteet: vuosisataiset, valtavat arkistokirjat sekä jättiläismäiset, kevyesti kampeamalla liikuteltavat arkistohyllyt.

Nuoriväki tuskin hengästyi, vaikka talon pohjakerroksesta viidenteen kerrokseen päästäkseen oli noustava kaikkiaan 108 askelta.

Ylhäällä kurkistettiin valtuustosaliin, ja salin aulassa tutkailtiin Kimmo Kaivannon suurikokoista Tori-teosta, joka kuvaa kaupungin historian kulkua. Kierrokseen kuului vierailu pormestarin tiloissa ja juttuhetki apulaispormestari Johanna Loukaskorven kanssa. Virastotalon kierroksille osallistui yhteensä noin 50-60 lasta tai nuorta.

Kasvatus- ja opetuspalveluissa lapset puolestaan arvioivat sähköisiä oppimateriaaleja käyttäjän näkökulmasta. Torin toisella laidalla Frenckellissä päiväänsä viettäneet lapset pääsivät valmistelemaan asemakaavoituksen jouluikkunaa eli aulatilan vanhaan hissikuiluun tulevaa asetelmaa. Galleria Nottbeckissä lapsivieraat tutustuivat 3D-kaupunkimallinnukseen.

Tavoite: oman aikuisen työ tutuksi

Moni lapsi ja nuori ei tiedä, mitä oma vanhempi tekee työkseen. Lasten on tärkeä nähdä ja kokea, missä heille tärkeä aikuinen viettää päivänsä ja mitä työnteko on. Vanhemman työhön tutustuminen voi myös auttaa nuorta uravalinnoissa. Samoin työpaikoilla on hyvä välillä nähdä työntekijöiden lapsia.

Valtakunnallisen Lapsi mukaan töihin -kampanjapäivän suunnittelua koordinoi Lapsiasiavaltuutetun toimisto yhteistyössä työmarkkinajärjestöjen kanssa.

Lapsia kaupunginarkistossa
Kaupungin arkiston aarteet kiinnostivat monia.

Teksti Johanna Toivanen

Kuvat Hanna Leppänen ja Jyrki Ristilä