Siirry sisältöön

Perheiden talosta iloa ja tukea koko perheelle

Julkaistu 14.11.2017 12.20

On kuulas aamu, kun lasten Mukulapysäkki avaa ovensa Perheiden talossa. Mukulapysäkin järjestämä lyhytaikainen lastenhoito on yksi suosituimmista palveluista, joita Tampereen kaupungin uusi Perheiden talo tarjoaa lapsiperheille.

Tammelassa sijaitseva Perheiden talo on kaikille tamperelaisille lapsiperheille tarkoitettu avoin kohtaamispaikka, jossa on tarjolla monipuolista toimintaa, tietoa, tukea ja palveluita.

Toimintaa kehitetään koko ajan ja rohkeasti uutta kokeillen. Talosta löytyy monenlaisia palveluja niin vauvavaiheen kuin teini-ikäistenkin perheille. Tietoa niistä on Tampereen kaupungin internetsivuilla osoitteessa tampere.fi/perheidentalo.

Lapsi ja aikuinen istuvat lattialla lelujen äärellä
Perheiden talon toiminta on perheille maksutonta. Toiminnasta vastaa Tampereen kaupunki, mutta osan palveluista tuottavat yhdistykset ja muut yhteistyökumppanit.

Asiakkaat löysivät Mukulapysäkin heti

Avaran kulmahuoneen leikkinurkkaus on jo melkein täynnä: Mukulapysäkillä on monta pientä tamperelaista ja heidän hoitajansa. Aamupäivä täyttyy yhteisellä leikillä, eväiden syömisellä ja muilla pienen ihmisen elämään kuuluvilla asioilla.

Torstai-aamuisin toimiva pysäkki on paikka, jonne kotona lasta hoitava isä tai äiti voi tuoda lapsensa hoitoon tunniksi tai pariksi.

Pysäkiltä voi varata 6 kk–7 -vuotiaalle lapselle satunnaista, lyhytaikaista hoitoa esimerkiksi kaupungilla asioimisen ajaksi. Palvelua pyörittävät kaupungin perhetyöntekijät ja Tredun lähihoitajaopiskelijat.

- Mukulapysäkki on löytänyt hyvin kävijänsä. Osalle vanhemmista on ehkä luontevampaa tuoda lapsensa hoitoon kodin ulkopuolelle kuin ottaa hoitoapua kotiin, kertoo Perheiden talon palveluohjaaja Kirsi Koponen. Mukulapysäkin palvelu on perheille ilmaista kuten muukin Perheiden talon tarjonta.

Taina Raittila ja Paavo-poika istuvat leikkihuoneessa
Taina Raittila on käynyt yksivuotiaan poikansa Paavon kanssa Perheiden talon kerhoissa ja Mukulapysäkillä. – Talon runsas tarjonta on yllättänyt. Tarjolla on avointa toimintaa, johon voi mennä mukaan silloin, kun itselle parhaiten sopii, Tiina Raittila kertoo.
Palveluohjaajat Päivi Lackman ja Kirsi Koponen istuvat sohvalla
Palveluohjaajat Päivi Lackman (vas.) ja Kirsi Koponen ovat Perheiden talon vakioväkeä. He auttavat perheitä löytämään kulloinkin tarvittavat palvelut.

Vanhemmat jakavat arkea vertaisryhmissä

Toinen hyvin löydetty palvelu ovat Perheiden talon vertaistukiryhmät. Vertaistukiryhmiä järjestetään samanlaisessa haastavassa tilanteessa oleville perheille tai perheenjäsenille.

Vertaisryhmätapaamisia on pidetty muun muassa murrosikäisten nuorten huoltajille, eronneille isille ja äideille sekä vanhemmille, joiden lapsella on neuropsykiatrisia piirteitä. Ryhmiä pyritään perustamaan asiakkaiden tarpeita kuunnellen.

- Vertaisryhmätoimintaa on pyritty lisäämään Tampereella, ja Perheiden talo tarjoaa nyt sille hyvät puitteet, Kirsi Koponen sanoo. Ryhmät ovat melko pieniä ja tapaavat 5–10 kertaa. Niitä vetää koulutettu ohjaaja.

- On hienoa nähdä, kuinka iso merkitys parilla yhdessä vietetyllä tunnilla on näille arkisten pulmien kanssa painiville vanhemmille. Vanhempaa helpottaa kuulla, että muillakin on samoja ongelmia, ja ryhmässä voi myös oppia muilta, Koponen toteaa.

Lapsen sormet leikkivät lelulla

Avoimet vanhempainillat tarttuvat ajan ilmiöihin

Kolmas suosittu toiminnan muoto ovat eri-ikäisten lasten vanhemmille suunnatut avoimet, teemalliset vanhempainillat. Vanhempainiltoja on järjestetty isompina iltatilaisuuksina muun muassa kannustavasta kasvatuksesta, mielenterveydestä, päihteistä, sosiaalisesta mediasta, kiusaamisesta sekä parisuhteesta.

Perheiden talossa voi myös viettää aikaa erilaisien teemojen ympärillä pidettävissä perhekahviloissa ja tavata muita perheitä. Lisäksi siellä järjestetään erilaisia koko perheen tapahtumia.

Talosta saa asiantuntevaa tietoa ja ohjausta etenkin vanhemmuuteen ja parisuhteeseen liittyvissä kysymyksissä ja käytännön neuvoja siitä, minkä palvelun puoleen pulmassa voi kääntyä. Palveluohjaaja on tavattavissa Perheiden talossa aamupäivisin viikon jokaisena arkipäivänä.

- Tavoitteena on antaa asiakkaalle matalan kynnyksen neuvoja ja palveluja: kertoa mistä löytyy apua. Toisinaan riittää, että saa kertoa asiansa jollekulle, joka kuuntelee, Koponen sanoo.

Perheiden talo lasten ikkunamaalauksia

Neuvolakioski mittaa, neuvoo – ja rokottaakin

Perheiden talon ytimessä on neuvolakioski. Kioski tarjoaa äitiys- ja lastenneuvolan palveluja kaikille tamperelaisperheille asuinpaikasta riippumatta. Neuvolakioski on auki kerran viikossa keskiviikko-aamupäivisin, jolloin paikalla on terveydenhoitaja.

- Tiloissa onnistuvat muun muassa raskaustestin tekeminen, sikiön sydänäänten kuuntelu sekä verenpaineen ja hemoglobiinin mittaus. Neuvolassa voidaan mitata myös lapsen paino ja pituus ja tutkia näkö sekä kuulo, terveydenhoitaja Kirsti Joutsenvirta luettelee. - Lasten ikäkausitarkastuksia emme kuitenkaan tee täällä.

- Neuvolakioskissa voi poiketa vaivattomasti vaikka kerhokäynnin yhteydessä, ja perheet tulevat toisinaan kaukaakin. Pienet asiat hoituvat täällä hyvin, eikä niiden takia tarvitse aina erikseen varata aikaa omaan neuvolaan. Syksyllä lapsiperheet voivat käydä kioskilla hakemassa kätevästi influenssarokotuksensa, hän sanoo.

Naapurihuoneessa toimii perhekahvila, joka on avoinna samaan aikaan kuin neuvolakin. Kahvilassa voi levähtää ennen tai jälkeen neuvolakäynnin ja vaihtaa samalla kuulumisia muiden lapsiperheiden kanssa. Samassa yhteydessä on myös leikkihuone lapsille.

Lisäksi neuvolakioski järjestää lapsiperheitä kiinnostavista aiheista infoja ja teemaryhmiä, kuten imetysohjausta ja ohjausta tyypin 2 diabeteksen ennaltaehkäisyyn. Niistä löytyy tietoa Perheiden talon internetsivuilta.

Neuvolan terveydenhoitaja Kirsti Joutsenvirta
Neuvolakioski-nimi kuvastaa helposti saatavaa palvelua, johon ei tarvita ajanvarausta. – Mistään kioskista ei kuitenkaan ole kyse, vaan hyvin varustellusta neuvolan vastaanottohuoneesta, kertoo terveydenhoitaja Kirsti Joutsenvirta.

Tutustu ohjelmaan ja aikatauluihin Perheiden talon nettisivuilla

Perheiden talo sijaitsee Tammelassa hyvien liikenneyhteyksien varrella, osoitteessa Itsenäisyydenkatu 21 B, 1. krs. Talo toimii Tammelakeskuksessa, samassa rakennuksessa Tammelan lähitorin kanssa.

Perheiden talon aikatauluissa ja toiminnassa voi tapahtua muutoksia. Toiminnasta kiinnostuneiden kannattaakin aina tarkistaa ajantasaiset aikataulut ja tiedot toiminnasta Perheiden talon internetsivulta osoitteessa tampere.fi.

Tervetuloa mukaan!

Pelle-lelu Perheiden talossa

Teksti Johanna Toivanen

Kuvat Johanna Toivanen