Siirry sisältöön

Eppu-kerho järjestää yhteistä puuhaa koulun nuorimmille

Julkaistu 9.5.2017 13.27

Ensimmäiset koululaiset tulevat heti puolen päivän jälkeen. Vähän myöhemmin joukkoon liittyvät esiopetuksen oppilaat. Ollaan 6–8 -vuotiaiden omassa Eppu-kerhossa Tampereella, Kämmenniemen koulun uumenissa.

Esiopetuksen oppilaiden esiopetusaika on juuri päättynyt. Heistä parikymmentä lasta jää iltapäiväksi Eppu-kerhoon. Seuraavaksi on vuorossa välipala, jonka lapset nauttivat koulun ruokalassa.

Lapsia ottavat vastaan ja ohjaavat tutut lastenhoitajat, koulunkäynninohjaaja tai lastentarhanopettaja. Aikuiset ovat paikalla vuorotellen eri kokoonpanoissa sen mukaan, miten työvuorot ja tehtävät on järjestetty ja miten paljon lapsia on läsnä.

Paikalla on esiopetuksen oppilaiden lisäksi muutama toisen luokan oppilas ja monta ekaluokkalaista. Osa lapsista on kohta lähdössä kotiin, heitä aikuiset ohjaavat bussin tai kouluauton kyytiin.

Tytöt istuvat pöydän ympärillä ja sekoittavat värejä pipetillä maljassa
Väripajassa kerholaiset tutkivat erilaisia värisekoituksia. (Videolinkki tämän jutun lopussa.)

Mikä Eppu-kerho?

Kämmenniemessä esiopetuksen oppilaat ja iltapäivähoitoa tarvitsevat koululaiset ovat toimineet iltapäivisin yhdessä jo pitkään. Muualla Tampereella esiopetusta täydentävä kerhotoiminta (Eppu-kerho) tuli tarjolle syyslukukauden 2016 alussa.

Esiopetusta on päivittäin neljä tuntia, joten moni lapsi tarvitsee lisäksi täydentävää toimintaa. Tampereella täydentävä toiminta järjestetään perheen oman valinnan mukaan. Se voi olla joko osa-aikaista päivähoitoa päiväkodissa tai esiopetuksen oppilaiden ja 1.-2. luokkien oppilaiden yhteistä kerhotoimintaa koululla.

Eppu-kerho sisältää monipuolista pajatoimintaa, yhteisiä projekteja ja tapahtumia. Lisäksi päiväohjelmaan kuuluu ulkoilua ja liikuntaa. Kerholaisilla on myös rauhallisempaa toimintaa sisältävä lepohetki.

Kerhotoimintaa voidaan järjestää myös aamuisin, mikäli sille on riittävästi kysyntää. Tuolloin kerhot ovat avoinna pääsääntöisesti klo 7.00–17.00, ja esiopetuksen oppilaille tarjotaan kerhossa aamupuuro ja välipala. Henkilökunnan määrä esiopetusta täydentävän toiminnan kerhoissa on sama kuin päivähoidossa.

Kämmenniemen Eppu-kerhossa käydään kauppaa ja taiteillaan

Kämmenniemessä välipala on syöty. Alkamassa ovat Eppujen omat teemakerhot eli pajatoiminta. Samoissa ryhmissä voi olla niin esiopetuksen kuin 1.-2. luokkienkin oppilaita.

Nyt tarjolla on värioppia tiedekerhossa, lautapelejä pelikerhossa. Perähuoneeseen avataan yhdelle ryhmälle kauppa: siellä kukin vuorollaan pääsee sekä ostoksille että kauppiaaksi.

Ohjelmassa voi olla esimerkiksi metsäretki, askartelu-, leivonta- tai musiikkikerho, ohjattua liikuntaa koulun liikuntasalissa tai ulkona. Tai sitten jotain ihan muuta: teematuokiossa voidaan harjoitella vaikkapa ruokailussa tarvittavia hyviä tapoja.Ideana on tarjota lapsille mahdollisuus mieleiseen leikkiin, jossa erilaiset arjen taidot kehittyvät aikuisen tuella. Kämmenniemessä toivotaan, että jatkossa valikoima laajenisi esimerkiksi tanssipajalla.

Katso jutun lopussa olevasta videosta, miten väripajassa etsitään uusia värejä.

Lapsen käsi sekoittaa värejä maljassa

Lasten toiveita kuunnellaan

Lapsille on tarjolla yleensä vähintään yksi teemallinen kerho joka päivä. Teemat vaihtuvat muutaman viikon välein.

- Lasten toiveita kuunnellaan ja teemaa pyöritetään niin kauan, kunnes kaikki halukkaat ovat päässeet siihen osallistumaan, kertoo lastenhoitaja Kati Nykänen.

Kerhopäivän aikana lapsilla on mahdollisuus lepäilyyn ja oleiluun. Koululaiset voivat tehdä kerhossa myös läksyjä.

Kaksi poikaa istuu pulpeteissa luokassa

"Ei ole paljon jännitettävää, kun koulu alkaa"

Kämmenniemen koulussa Eppu-kerhon tilat joustavat moneen tarkoitukseen ja huoneita voidaan erottaa ja yhdistää tarpeen mukaan. Sama tila palvelee myös nuorisotilana, jossa nuoret kokoontuvat myöhemmin.

Esiopetuksen oppilaat tapaavat myös tulevia opettajiaan, sillä esiopetus ja 1.–2. luokat toimivat viikoittain yhdessä esiopetuksen ja koulutuntien aikana.

- Kouluunmenon kynnys on hyvin matala, koska ei ole paljon jännitettävää. Kun koulu alkaa, esimerkiksi ruokala ja liikuntasali ovat lapselle jo tuttuja paikkoja. Koululaisiin tuleva ekaluokkalainen on tutustunut jo esi- ja alkuopetuksen yhteisissä puuhissa ja Eppu-kerhossa, toteaa lastenhoitaja Virpi Hietalahti.

Eppu-kerhon iltapäivä Kämmenniemessä lähenee loppuaan. Seuraavana aamuna Kämmenniemen Eppu-kerho avaa ovensa klo 7. Silloin paikalle tulevat aamutoimintaa tarvitsevat koululaiset ja esiopetuksen oppilaat.

Kaksi tyttöä ja poika leikkivät kauppaa

Teksti Johanna Toivanen

Kuvat Johanna Toivanen