Siirry sisältöön

Raitiotie mahdollistaa uutta kaupunkitilaa

Julkaistu 8.3.2017 10.27

Tampereelle rakennettavan raitiotien ensimmäistä osuutta toteutetaan jo. Toinen, Pyynikiltä Lielahteen ulottuva osuus on suunnitteluvaiheessa. Raitiotie on monessa mielessä valtava hanke - myös asemakaavoitusyksikön pöydällä.

Tärkeää raitiotiehankkeessa on, että asemakaavat ja raitiotien linjaukset eli rata ja maankäyttö sen ympärillä saadaan sopimaan toisiinsa - ja valmiiseen ympäristöön rakennettaessa myös vanhaan rakenteeseen. Herkkyyttä vaaditaan, muistuttaa projektiarkkitehti Markku Kaila.

– Esimerkiksi Teiskontiellä ja Sammonkadun länsipäässä raitiotierakentaminen on sovitettava hellästi Kalevan valtakunnallisesti arvokkaaseen rakennettuun kulttuuriympäristöön. Silti siellä ja kaikkialla muuallakin jo rakennetussa ympäristössä raitiotie muuttaa kaupunkikuvaa, katuympäristöä, pysäköintiä. Vaikutuksia tulee.

Kuva: Projektiarkkitehti Markku Kaila
Raitiotien pysäkkien ympäristöt avaavat aivan uusia mahdollisuuksia kaupunkitilan kehittämiseen, sanoo projektiarkkitehti Markku Kaila.

Kerran elämässä!

Asemakaavoittajan mielikuvitusta kiihottaa kaikki uusi, minkä raitiotie mahdollistaa, kuten esimerkiksi raitiotien vaihtopysäkkialueiden suunnittelu.

– Kerran elämässä pääsee tällaiseen suunnittelutyöhön mukaan! Nyt on mahdollista suunnitella ja luoda uutta mielenkiintoista kaupunkitilaa, toiminnallisia pisteitä, kaupunkielämää, pyöräparkkeja, kahviloita, Kaila iloitsee ja mainitsee idän kaavoitusalueen työpöydältä kaksikin sormia syyhyttävää kohdetta:

– Uudelle Sarvijaakonaukiolle Sammonkadun itäpäähän, Kalevanrinteeseen Prisman viereen on tulossa yksi Tampereen vilkkaimmista raitiotien pysäkeistä. Ja Taysin ja TAMKin ympäristössä uusi Elämänaukio on tärkeä pysäkkipaikka sairaalaa, Kaupin kampusta ja vaikka Tampere3:a ajatellen.

Kuva: Projektiarkkitehti Riikka Rahkonen
Hiedanranta on erittäin mielenkiintoinen ja iso, haastava hanke. Rakennettavaa riittää yli 20 vuodeksi, sanoo projektiarkkitehti Riikka Rahkonen.

Hiedanrannassa innostavia mahdollisuuksia

Projektiarkkitehti Riikka Rahkosen työpöydällä puolestaan on kokonaan uusia alueita, Niemenrannan jatkorakentamista ja Hiedanrannan kaupunginosa.

– Niemenranta3 on vireillä, ja raitiotie kaartaa alueen sivusta. Se vaikuttaa alueeseen, sen liikennejärjestelyihin ja Niemenrannan aukioon. Suunnittelualue on todella hieno, ja mahdollisuuksia on vaikka mihin.

Mielenkiintoinen kohde on myös Hiedanranta, jonka suunnittelukilpailu ratkesi alkuvuodesta. Suunnittelua jatketaan kahden voittajaehdotuksen pohjalta. Toistaiseksi raitiotien linjausta Lielahdessa ei ole ratkaistu. Linjaus vaikuttaa koko alueen rakenteeseen ja toimintojen sijoitteluun.

– Arkkitehtikilpailun voittivat nuori, tamperelainen ryhmä ja toisaalta kansainvälinen jo kokeneempi ryhmä. Lähtötilanne tarjoaa ainekset innostavaan suunnitteluprojektiin. Alueeseen yhdistyvät myös nykyisen Lielahden haasteet ja kehittäminen. Yleissuunnitteluvaiheen suunnittelua tehdään vuorovaikutteisesti, muun muassa alueen yrittäjien ja kiinteistönomistajien kanssa.

Lisätietoa