Siirry sisältöön

Tuomikallion sosiaalisessa sirkuksessa kaikki osaavat

Julkaistu 24.1.2017 13.12

Tuomikallion kehitysvammaisten päivätoimintakeskuksessa on heittäydytty sirkuksen maailmaan. Koko viime syksyn ajan Tuomikalliossa on ideoitu sirkusnumeroita ja kokeiltu niin diaboloja, hulavanteita, käärmeen lumoamista, yksipyöräisellä ajoa kuin ennustamistakin. Ahkeran harjoittelun tulos on nyt nähtävissä Youtubessa julkaistulla videolla.

Valokuva: Mika Miimikko avustajineen
Mika Miimikko avustajineen tekee videolla katoamistempun.

Idea sirkusvideosta lähti asiakkaan ehdotuksesta Tuomikallion ja kaupungin kulttuuripalvelujen yhteisessä tapaamisessa. Vinkkejä sirkukseen antoivat myös päivätoimintakeskus Wärjäämön vertaisohjaajat.

Aluksi asiakkaat kertoivat, mitä heidän mielestään sirkus on ja mitä siellä voi tehdä.

– Ideoita tuli monenlaisia leijonankesyttäjästä nuorallakävelijään. Ideoiden pohjalta aloimme työstää oman näköisiä sirkusesityksiä. Ohjaajilta ja asiakkailta löytyivät esimerkiksi yksipyöräinen ja renkaat, loput valmistimme yhdessä päivätoiminnassa, kertoo ohjaaja Kirsi Mannila Tuomikalliosta.

Projekti kesti koko syksyn. Sirkusryhmä kokoontui kerran viikossa harjoittelemaan. Koko talon kuvauspäiviä pidettiin aina tarpeen mukaan. Jokainen sai kokeilla eri sirkusmuotoja ja -välineitä, joista kunkin osaamisen ja mielenkiinnon mukaan työstettiin sirkusvideota esitys kerrallaan. Myös rekvisiitta ja musiikki suunniteltiin.

– Ryhmissä tehtiin muun muassa äänipaneeli puhelimeen, josta sai nappia painamalla eri sirkusääniä. Teimme itse myös oman esiripun vaihtuvilla kankailla. Asiakkaat olivat mukana lisäksi valomiehen tehtävissä ja videon editoinnissa, kertoo Mannila.

Valokuva: Velmunkesyttäjä Sini koiransa kanssa.
Velmunkesyttäjä Sini on yksi Tuomikallion sirskustaiteilijoista.

Kaikki on mahdollista, kun uskaltaa yrittää

Sirkuksesta asiakkaat saivat kokemuksia siitä, kuinka kaikki on mahdollista, kun vain uskaltaa yrittää. Esimerkiksi yksipyöräistä halusivat kokeilla lähes kaikki, myös pyörätuolissa istuvat, jotka nostettiin sähköisellä nosturilla pyörän selkään.

– Asiakkaista löytyi uutta intoa kokeilla outojakin asioita, moni yllätti rohkeudellaan ja sosiaalisuudellaan. Esimerkiksi yhdessä toisen kanssa pyöritettiin hulavannetta, tehtiin huivitaidetta tai astuttiin pellen rooliin, kertoo Kirsi Mannila.

Oma rooli oli todella tärkeä ja kuvausta odotettiin innolla. Asiakkaat saivat esiintymiskokemusta, oppivat odottamaan omaa vuoroaan sekä tsemppaamaan toisiaan

– Kun yhtä tekijää kuvattiin, muut kannustivat ja keskittyivät avustaviin tehtäviin. Toisaalta he joutuivat harjoittamaan keskittymistä ja antamaan tilaa muille esiintyjille, toteaa Mannila.

Sirkus jatkuu vielä keväälläkin Tuomikalliossa, mikä on hyvä juttu, sillä sirkustelijoiden mukaan "ideoita tulee koko ajan lisää". Pienryhmissä kaikki asiakkaat pääsevät vielä kokeilemaan temppuja ja välineitä.

Valokuva: Pelle sirkuskyltin vieressä.
Tuomikallion sirkuksen videon ensi-iltaa vietettiin maanantaina 23.1.2017. Nyt video on nähtävillä Youtubessa.

Kuvat Kirsi Mannila