Siirry sisältöön

Lapset ja aikuiset juhlivat iloisesti 80-vuotiasta Viinikan päiväkotia

Julkaistu 29.11.2016 15.55

Perinteikäs ja idyllinen Viinikan päiväkoti juhli 80-vuotista toimintaansa marraskuun lopussa Tampereella. Iloisen juhlan ytimessä olivat päiväkodin lapset ja heidän vieraansa lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila

Marraskuun varovainen aurinko vasta kiipesi kylän ylle, kun ryhdikäs päiväkoti kapean kujan perällä valmistautui odotettuun juhlahetkeensä 29.11.2016. Päivä alkoi Tuomas Kurttilan ja lasten yhteisellä puuroaamiaisella.

Aamupuuron jälkeen juhlaväki kokoontui päiväkodin saliin seuraamaan lasten esityksiä ja kuuntelemaan muuta juhlaohjelmaa. Lasten ja päiväkodin väen lisäksi paikalla oli vanhempia ja päiväkodin yhteistyökumppaneita.

Lapsiasiavaltuutettu katsoo seinällä olevia kuvia lasten kanssa
Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila vieraili Viinikan päiväkodin juhlassa.
Lapsiasiavaltuutettu ja lapset istuvat pöydän ympärillä
Juhlapäivä alkoi yhteisellä aamupuurolla.

Tampereen ensimmäinen päiväkodiksi suunniteltu rakennus

Juhlan aluksi päiväkodinjohtaja Anne Liimola kertoi Viinikan lastentarhan historiasta. Viinikan ’tarha’ on Tampereen ensimmäinen nimenomaan päiväkotikäyttöön suunniteltu rakennus, joka yhä toimii päiväkotina. Välillä se on toiminut erityistä tukea tarvitsevien lasten päiväkotina, ennen kuin Hippoksen päiväkoti valmistui 1980-luvulla.

Päiväkoteja oli 1900-luvun alkupuolella vähän. Vielä 1940-luvulla Tampereella toimi vain viisi lastentarhaa. Päivähoito oli pääsääntöisesti osa-aikaista.

Juhlapuheenvuorossaan lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila kyseli lapsilta, mitä aikuisten pitäisi heidän mielestään oppia. Arkisten taitojen lisäksi lapset odottavat aikuisilta muun muassa malttia ja kärsivällisyyttä. Tuomas Kurttila toivoi, että kaikilla aikuisilla on aikaa ja tahtoa kuunnella lasten asiaa "isoilla korvilla".

Tampereen kaupungin onnittelut toi apulaispormestari Leena Kostiainen. Leena Kostiainen pohti lasten kanssa, millaisia leikkejä lapset olivat leikkineet ja millaista heidän arkensa on ollut Viinikan päiväkodissa 80 vuotta sitten.

Juhlaviikko jatkui myöhemmin kahvituokioilla, joihin oli kutsuttu Viinikan päiväkodin entisiä työntekijöitä ja lasten vanhempia. Päiväkodin ovet olivat juhlaviikon lopussa avoinna Viinikan asukkaille. Päiväkodin historiaa esiteltiin juhlaviikon aikana pienimuotoisessa näyttelyssä.

Päiväkodissa nykyisin yli 40 lasta

Viinikan päiväkoti rakennettiin Lampitielle vuonna 1936 tontille, joka sijaitsi alun perin työväestön asuinalueeksi 1910-luvulla kaavoitetulla Viinikan alueella. Puutarhakaupunkimaisessa miljöössä sijaitsevaan päiväkotiin on myöhemmin tehty perusparannus, joka valmistui maaliskuussa 2013.

Nykyisin Viinikan päiväkodissa toimii kaksi sisarusryhmää, joissa on 1-5-vuotiaille lapsille yhteensä 42 hoitopaikkaa.

Lapsiasiavaltuutettu, lapset ja muu päiväkodin väki istuvat ison pöydän ympärillä

Teksti Johanna Toivanen

Kuvat Hanna Leppänen