Siirry sisältöön

Neuvoloiden perhevalmennus sai lahjoituksena vauvanukkeja

Julkaistu 28.10.2016 13.30

Tampereen kaupungin neuvolat ovat saaneet lahjoituksena yhdeksän Reborn-vauvanukkea käytettäväksi toiminnallisessa perhevalmennuksessa. Nuket ovat oikean vastasyntyneen vauvan kokoisia ja painoisia, joten ne sopivat mainiosti neuvoloiden perhevalmennuksen lapsenhoitotunneille vauvan käsittelyn harjoitteluun.

 

Perhevalmennusta pyritään kehittämään entistä toiminnallisempaan, konkreettista harjoittelua korostavaan suuntaan. Tässä harjoittelussa relistisista, todentuntuisista nukeista on paljon hyötyä.

Nukeilla harjoitellaan vauvaperheen arkea

Neuvolatoiminnalle lahjoitetut Reborn-vauvanuket ovat kaikki käsintehtyjä uniikkikappaleita. Nuket näyttävät oikeilta vauvoilta, ja ne on myös painotettu tuntumaan käsitellessä mahdollisimman samanlaiselta kuin vastasyntyneet lapset.

Neuvoloiden perhevalmennuksen lapsenhoitotunneilla on ennen käytetty tavallisia lelunukkeja, joiden avulla odottavat vanhemmat ovat harjoitelleet esimerkiksi vauvan pukemista ja kylvettämistä. Uusilla realistisilla vauvanukeilla pystytään entistä paremmin saamaan tuntumaa pienen vauvan kantamiseen ja käsittelyyn sekä opettelemaan esimerkiksi imetysotteita ja vauvan pään tukemista. Elävän oloisen nuken avulla voi jopa kokeilla katsekontaktin ottamista ja vuorovaikutussuhteen muodostamista vauvan kanssa.

Neuvoloissa toivotaan, että Reborn-nukkeja saataisiin vähitellen hankittua kaupungin jokaiseen neuvolaan. Niitä tarvitaan, kun perhevalmennuksessa painotetaan entistä enemmän käytännön lapsenhoidon harjoittelua.

Perhevalmennuksessa korostetaan käytäntöä

Neuvoloiden perhevalmennus uudistuu vuoden 2017 alussa. Aikaisemmin perhevalmennus on sijoittunut pelkästään raskausaikaan ja pitänyt sisällään synnytysvalmennusta ja lapsenhoitotunnin. Jatkossa perhevalmennus tulee jatkumaan myös synnytyksen jälkeen, jolloin on otollisempaa käsitellä muun muassa parisuhdetta ja vanhemmuutta sekä seksuaalisuutta. Valmennusta toteutetaan yhteistyössä eri järjestöjen kanssa.

Perhevalmennuksesta tulee entistä toiminnallisempaa, ja lapsenhoitotunneilla korostetaan erityisesti käytännön harjoittelua ja valmistautumista vastasyntyneen hoitoon. Tuleville vanhemmille tarkoitetut infopaketit ja opetusvideot löytyvät verkosta, missä vanhemmat voivat tutustua niihin omassa aikataulussaan. Näin itse valmennuskerroilla voidaan teorian sijaan keskittyä lapsenhoidon harjoitteluun ja keskusteluun neuvolan terveydenhoitajan kanssa siitä, mikä asiakkaan mieltä askarruttaa.

Uudistuksen myötä myös asiakkaiden valinnanvapaus lisääntyy. Perhevalmennus erityisesti lapsen syntymän jälkeen on räätälöitävissä yksilöllisesti jokaisen perheen tarpeisiin. Asiakkaat voivat esimerkiksi osallistua neuvoloiden järjestämiin itseohjautuviin vanhempainryhmiin tai yhdessä kulttuuriosuuskunta Uulun kanssa toteutettaviin leikki- ja laulupajoihin. Tiedossa on myös valmennusryhmiä eritysille kohderyhmille, kuten yksin odottaville ja sateenkaariperheille.

Perhevalmennuksen uudistusta pilotoidaan tällä hetkellä osassa kaupungin neuvoloita. Uudistus tulee voimaan kaikessa kaupungin neuvolatoiminnassa tammikuussa 2017.

Neuvoloissa iloitaan nukkelahjasta

Vauvanuket lahjoitti neuvolatoiminnalle Miljardin markkinat -organisaatio, johon kuuluu 13 suomalaista yritystä. Yhden nukeista lahjoitti nukkeja valmistava yritys Haikaran Laulupuu. Neuvolatoiminta otti nukkelahjoituksen ilolla vastaan maanantaina 24.10. järjestetyssä lahjoitustilaisuudessa.

– Perusterveydenhuolto ei kovin usein saa tällaisia lahjoituksia, joten olemme todella ilahtuneita, että meidän asiakkaitamme näin muistetaan, kiittelivät lahjoituksen vastaan ottaneet neuvoloiden edustajat.


Neuvolapalveluiden väki ja Miljardin markkinoiden edustaja Hanna Nokikuru (3. vasemmalta) näyttävät, miten nukkevauvaa pidetään sylissä.

Miljardin markkinat -organisaatioon kuuluvat Fiskars Finland, Transmeri, Stiga Sports Suomi, Suomen Kerta, Prima Pet Premium, Midsona Finland, AV-Komponentti, Orthex Finland, Kökskungen, Tukkunet, Martinex, Hofler ja Sinituote. Yhteisesti lahjoitettujen vauvanukkejen lisäksi jokainen yritys lahjoitti neuvolatoiminnalle omia tuotteitaan ja tavaroitaan, joita neuvolat voivat jakaa vähävaraisille perheille.


Teksti Elise Kraatila

Kuvat Elise Kraatila