Siirry sisältöön

Suomalais-venäläisten pk-yritysten yhteistyötä Tampereella

Julkaistu 20.10.2016 18.18

Tampereelle saapui lähes kaksisataa Venäjän yritysmaailman, yliopistojen ja elinkeinoelämän edustajaa Alihankinta 2016 -messujen yhteydessä järjestettävään suomalais-venäläiseen partneriaattiin 26. - 28.9.2016.

Kuva: Vasemmalla  Anna-Kaisa Ikonen, oikealla Sergey Movchan, keskellä Jevgeni Bogdanov.
Tapahtuma alkoi 26.09 iltavastaanotolla raatihuoneella. Kuvassa vasemmalla Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen ja oikealla Pietarin varakuvernööri Sergey Movchan, varakuvernöörin tulkkina kuvassa keskellä Jevgeni Bogdanov.

Partneriaatti on vuosien ajan koonnut yhteen yrityksiä ympäri Venäjää ja sen naapurimaita ja ne ovat olleet merkittäviä päättäjien ja yritysten edustajien verkostoitumisfoorumeita. Partneriaatti järjestettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa Suomessa, Turussa. Nyt tänä vuonna Pietarin kaupungin aloitteesta se järjestettiin Tampereella. Partneriaatin tavoitteena on lisätä suomalaisten ja venäläisten pienten sekä keskisuurten yritysten yhteistyötä.

Kuva: Tampereen Messu- ja urheilukeskus (TESC).
Tampereen kaupunki oli mukana järjestämässä partneriaatti-tapahtumaa, joka järjestettiin tiistaina 27. syyskuuta kello 9.00–15.30 Tampereen Messu- ja urheilukeskuksessa (TESC).

Tapahtuman teemoina olivat digitalisaatio ja alihankinta. Venäläiset yritykset edustivat laajasti liiketoiminnan eri aloja ja mukana oli muun muassa seuraavilla aloilla toimivia yrityksiä: öljyn- ja kaasunkäsittely, valmistava teollisuus, metalliteollisuus, tekninen markkinointi ja tutkimus, energiatehokkuus, rakennusala, biolääketieteen softakehitys, digitaalinen markkinointi ja videotuotanto, yrityskehitys, koulutus, lakipalvelut, kuljetus ja logistiikka. Partneriaatin ohjelma oli monipuolinen, ja asiantuntijoiden alustuksia oli runsaasti. Puheenaiheina olivat teeman mukaisesti muun muassa digitalisaation trendit, haasteet ja yhteistyömahdollisuudet, avoimet innovaatiot, kyberturvallisuus, teollinen internet, myynti ja markkinointi sekä parhaat käytännöt.

Partneriaatti koostui seminaarista sekä matchmaking-tapaamisista. Päivän ohjelma alkoi otsikolla "tie menestykseen digitaalisessa maailmassa", aiheena oli teollisuuden digitalisointi jossa käsiteltiin muun muassa digitalisaation trendejä ja haasteita, avoimia innovaatioita, kansallista teknologia aloitetta sekä yhteishankkeiden rahoituksia. Ensimmäisen teemallisen session aiheena oli alihankinta ja kuinka se toimii. Toisessa teemallisessa sessionissa käytiin keskustelua kyberturvallisuudesta. Seminaarissa oli puhujina sekä suomalaisia että venäläisiä eri alojen, muun muassa hallinnon, yliopiston, yritysmaailman sekä rahoituspuolen edustajia. Teemalliset sessiot toteutettiin pääosin paneelikeskustelun muodossa ja tilaisuudessa oli suomi-venäjä simultaanitulkkaus.

Kuva: Vasemmalta lähtien: Sergey Mitrofanov, Sergey Movchan, Anna-Kaisa Ikonen, Valery Shlyamin sekä Martta Halonen.
Partneriaatin aloituspuheenvuorot ja tervetulopuheet. Kuvassa vasemmalta lähtien: moderaattori Sergey Mitrofanov, Pietarin varakuvernööri Sergey Movchan, Tampereen pormestari Anna-Kaisa Ikonen, Venäjän kaupallinen edustaja Valery Shlyamin sekä TEM:n erityisasiantuntija Martta Halonen.

Alihankintamessut toimi erinomaisena alustana Partneriaatille. Alihankintamessuilla esittäytyi Suomen teollisuus ja sen kärkiyritykset. Messuille osallistui tuhat näytteilleasettajaa parista kymmenestä maasta. Tänä vuonna Alihankinta-messuilla vieraili ennätykselliset 18 422 teollisuuden ammattilaista. Edellinen kävijäennätys (17 992) rikottiin ja Tampere osoitti jälleen vetovoimaisuutensa tapahtumakaupunkina.


Teksti Kaisa Poutanen

Kuvat Susanna Lyly