Siirry sisältöön

Apulaispormestarit luopuivat yksityisautoilusta Liikkujan viikolla

Julkaistu 4.10.2016 14.10

Tampereen apulaispormestarit Mikko Aaltonen, Anna-Kaisa Heinämäki, Leena Kostiainen ja Pekka Salmi osallistuivat 16. – 22.9. järjestettyyn Liikkujan viikkoon. Teemaviikon kunniaksi he halusivat näyttää kestävän liikkumisen esimerkkiä muillekin kaupunkilaisille luopumalla yksityisautoilusta. Vuosittain vietettävän liikkujan viikon tarkoitus on kannustaa ihmisiä valitsemaan oman auton sijaan ympäristön ja yhteiskunnan kannalta kestävämpiä matkustusmuotoja.

Viikon ajan Aaltonen, Heinämäki, Kostiainen ja Salmi kulkivat ainoastaan jalan, polkupyörällä tai bussilla. Apulaispormestarien kokemukset autottomasta elämästä ovat myönteisiä, eikä yksityisautoilusta luopuminen tuntunut suurelta uhraukselta.

– Pyöräillen ja kävellen on rennompaa. Ei tarvitse seistä ruuhkissa eikä etsiä parkkipaikkaa, toteaa Kostiainen.

– Liikkujan viikko oli erittäin onnistunut ja opettavainen kokemus. Kävelin viikon aikana noin 15 kilometriä enemmän kuin yleensä, koska jätin aina auton kotiin ja pyöränikin sattui olemaan rikki, kertoo Heinämäki.

Vuositasolla tällainen elintapojen muutos tarkoittaisi hänen mukaansa noin 700 käveltyä kilometriä lisää. Arkiliikkumisen lisääminen siis tuntuu selvästi.

– Myös juokseminen muuttuu fyysisesti ja henkisesti palkitsevammaksi, kun sitä voi harrastaa urheilun ilosta eikä vain päivittäisen liikkumisen vuoksi, Heinämäki lisää.

Autottomuus ei tuottanut vaikeuksia

Runsas yksityisautoilu ei tavallisestikaan kuulu apulaispormestarien arkeen. Mikko Aaltosella ei omaa autoa edes ole, ja muutkin suosivat arkiliikkumisessaan normaalisti bussia, pyörää tai omia jalkoja.

– Liikkujan viikolla ei ollut suuria vaikutuksia liikkumiseeni, toteaakin Pekka Salmi, joka on tottunut käyttämään jokapäiväisiin työmatkoihinsa linja-autoa.

Myöskään Aaltosen kulkutavat eivät viikon aikana kokeneet suuria mullistuksia.

– Kävelin kaikki matkat lukuun ottamatta yhtä käyntiä Kaupissa yliopiston lääketieteen yksikössä. Sen kuljin mennen tullen linja-autolla, Aaltonen kertoo.

Oman auton tarve riippuu Leena Kostiaisen mukaan suuresti myös elämäntilanteesta.

¬– Nyt kun lapseni ovat aikuisia ja asun keskustassa, en juurikaan tarvitse omaa autoa. Sen sijaan muutama vuosi sitten asuessani vielä Kaukajärvellä kahden urheilevan poikani kuljetusrumba ei olisi onnistunut ilman, hän toteaa.

Apulaispormestarit kokevatkin, ettei yksityisautoilu ole heille välttämätöntä jokapäiväisessä elämässä. Työn vuoksi tehtävät matkat hoituvat muilla keinoin, ja keskustassa kaikki on helposti saavutettavissa myös jalkaisin.


Teksti Elise Kraatila