Siirry sisältöön

Härmälän kotihoidon asiakkaat, läheiset ja hoitajat juhlivat yhdessä Kuuselan lähitorilla

Julkaistu 22.9.2016 14.10

Kotihoidon asiakkaat, heidän läheisensä sekä kotihoidon työntekijät viettämässä yhteistä sadonkorjuujuhlaa. Ei kovin yleistä, itse asiassa hyvinkin harvinaista, mutta jatkossa kotihoidon yhteisistä tilaisuuksista on tarkoitus tulla tapa Härmälässä, Kaukajärvellä ja Hervannassa.

Valokuva: Seija Keronen ja Pekka Myllymäki tanssivat lavista
Tanssilattialla hymy oli herkässä. Pekka Myllymäen vietävänä Seija Keronen.

– Tämä on ainutlaatuista. En ole koskaan ollut vastaavassa tilaisuudessa, jossa kotihoidon asiakkaat, omaiset ja hoitajat tanssivat ja juhlivat yhdessä. Tämä on valtavan hienoa, ihasteli Härmälän juhlassa puhumassa ollut geriatrian professori Jaakko Valvanne.

Härmälän kotihoidon asiakkaiden ja työntekijöiden yhteinen sadonkorjuujuhla järjestettiin Kuuselan lähitorilla tiistaina 20.9.2016. Kaukajärvellä juhla pidettiin Kaukaharjun palvelukeskuksessa maanantaina, kolmas on Hervannassa Keinupuiston lähitorilla torstaina.

– Yhteiset tapaamiset jatkuvat, seuraavaksi suunnitelmissa on pitää joulukuussa puurojuhlat, kertoi etelän ja kaakon kotihoidon palvelupäällikkö Sirkku Savolainen.

Jaakko Valvanne kertoi pienenkin liikunnan lisäyksen olevan jokaiselle hyvästä, vaikka tuolilta jalkojen nostelun. Rautaisessa kunnossa oleva 90-vuotias rouva hämmästytti niin Valvanteen kuin muutkin paikalla olijat ilmoittamalla nostelevansa jalkojaan päivittäin – 200 kertaa kumpaakin!

Valokuva: Jaakko Valvanne luennoi.
Jaakko Valvanne kertoi, että yli 80-vuotiaan ei tarvitse pelätä rasvaa. Toinen tärkeä seniori-ikäisen ravintoaine on proteiini.

Virkistystä arkeen

Juhlien tarkoituksena on tarjota kotihoidon asiakkaille ja läheisille virkistyshetki arkeen sekä tulla tutuksi puolin ja toisin. Paikalle pyrittiin samaan mahdollisimman moni asiakas eikä kukaan ainakaan kyydin puutteesta joutunut jäämään pois.

– Ne asiakkaat, joilla ei ollut omaa kyytiä, haettiin taksilla kotoa. Mukaan matkalle lähti hoitajia sekä Mummon kammarin vapaaehtoisia auttamaan asiakkaita, kertoi Sirkku Savolainen.

Savolaisesta oli hienoa nähdä niin paljon iloisia ilmeitä ja hymysuita juhlassa. Monet hoitajista olivat asiakkaille tuttuja ja juttuseuraa riitti.

Airi ja Pekka Myllymäki olivat saaneet juhlaan seurakseen kaksi tytärtään. Airi Myllymäki kertoi aluksi olleen sitä mieltä, että ei lähde juhliin, mutta sitten mieli oli muuttunut eikä lähtöpäätös häntä kaduttanut.

Valokuva: Aira ja Pekka Myllymäki tyttäriensä kanssa.
Aira ja Pekka Myllymäki olivat lähteneet juhliin tyttäriensä Marjan ja Merjan kanssa. Heistä juhla toi mukavaa yhdessäoloa ja virkistystä tavalliseen päivään.

Juhlassa liikunnallisesta osuus oli Rantaperkiön Iskun vetämä lavis eli lavatanssijumppa. Aiempaa kokemusta laviksesta ei ollut monellakaan, mutta silti jumppatanssi sujui mallikkaasti. Liikettä riitti niin käsille, jaloille kuin salsan tahdissa myös lantiolle. Hoitajat hakivat asiakkaita pareikseen eikä kieltäytyjiä juuri ollut. Pyörätuolillakin tanssi taittui.

Valokuva: Laviksen tanssijoita.
Lavis eli lavatanssijumppa toi väen parketille.

Lähitori tutuksi

Kuuselan juhlissa olivat mukana kotihoidon asiakasohjaajat ja lähes kaikki alueen kotihoidon työntekijät. Iltavuorolaisetkin piipahtivat paikalla kierroksensa päätyttyä. Lisäksi paikalla oli Mummon kammarin vapaaehtoisia sekä lähitorin henkilökuntaa.

Vain harva asiakkaista ja läheisistä oli käynyt aiemmin Kuuselan lähitorilla. Juhlan myötä lähitorin toivottiinkin tulevan asiakkaille tutuksi, jotta he poikkeaisivat siellä toistekin.

– Lähitorilla on mahdollisuus osallistua moninaiseen ryhmätoimintaan tai tapahtumiin. Sosiaaliohjaaja antaa henkilökohtaisesti neuvoja ja ohjeita elämän muutostilanteissa ja tukee vaikka uuden harrastuksen löytämisessä. Seniorineuvolan sairaanhoitajan kanssa voi jutella terveyteen liittyvistä asioista ja fysioterapeutti tekee henkilökohtaisen liikuntaohjelman tai neuvoo apuvälineisiin liittyvissä kysymyksissä. Täällä on myös ikäihmisille suunniteltu kuntosali, kädentaitotilat ja ravintola, kertoi Kuuselakeskuksen johtaja Outi Hietanen.

Juhlan päätti tarjoilu, joka oli juhlan mukaan sadonkorjuuaiheista. Joulukuussa sitten tarjolla on arvatenkin ainakin riisipuuroa.


Teksti Marika Haapala

Kuvat Marika Haapala