Siirry sisältöön

Vanhustyön ammattilaisia Hollannista, Italiasta ja Ruotsista vieraili Tampereella

Julkaistu 21.9.2016 9.48

Ikääntyminen on yksi yhteiskuntamme suurista haasteista – ja mahdollisuuksista. Tulevaisuuden kotihoitoa ja kotona asumista kehittämään kokoontui 15.–16.9.2016 Tampereelle joukko vanhustyön ammattilaisia Hollannista, Italiasta ja Ruotsista. Kaksipäiväisessä seminaarissa keskityttiin erityisesti ikäihmisten asiakasohjaukseen.

Valokuva: Jussi-Pekka Rantanen ja Essi Mäki-Hallila
Seminaarin juonsi Jussi-Pekka Rantanen. Essi Mäki-Hallila puolestaan oli kaupungilta järjestämässä kaksipäiväistä tapahtumaa.

Seminaarissa Tampere pääsi esittelemään ikäihmisten palvelujaan. Asiakasohjauspäällikkö Kaisa Taimi kertoi asiakasohjausmallista, suunnittelija Essi Mäki-Hallila esitteli Kotitoria, johtava museolehtori Sanni Pöntinen puhui kulttuuri- ja vapaa-aikapalveluista osana hoitoa ja tilaajapäällikkö Anniina Tirronen antoi yleiskatsauksen kaupungin ikäihmisten palveluihin ja kertoi, että budjetti ei ole viime vuosina juurikaan kasvanut, vaan samalla rahalla on tehty asioita uudella tavalla.

Tuulahduksen tiedemaailmasta toivat geriatrian professori Jaakko Valvanne Tampereen yliopistosta sekä johtava tutkija Jaana Leikas VTT:ltä. Valvanne painotti esityksessään sitä, että ei ole ainoastaan tärkeää, mitä teemme vaan miten teemme. Leikaksen aiheena oli teknologia ja ikääntyminen. Hän pohti teknologiaa myös etiikan kannalta.

Valokuva: Seminaarilaisia Kuuselan lähitorilla
Seminaariin kuului tutustuminen Kuuselan lähitoriin, joka on Tampereen ensimmäinen lähitori. Kuva: Wivi Kaivonen

Elämän puu tuo vanhuksen toiveet osaksi hoitoa

Tuotantojohtaja Ella Suojalehto esitteli Elämän puuta, johon kootaan vanhukselle tärkeät asiat: mistä hän pitää ja mistä ei, mitkä ovat hänelle merkittäviä asioita elämän varrelta sekä mitä hän haluaa tehdä elämällään.

– Elämän puu ei ole uusi asia, sitä on tehty kauan, mutta uutta on se, että käytämme sitä osana palvelu- ja hoitosuunnitelmaa ja se liitetään asiakastietoihin. Se helpottaa omaisia ja hoitajia. Nyt me tiedämme, mitä meidän asiakkaamme haluavat tehdä, ei vain mitä keskivertovanhus yleensä tahtoo, kertoi Suojalehto.

Suojalehdon mukaan vanhukset haluavat hyvin yksinkertaisia asioita: kauniita vaatteita, käydä ulkona ja syödä tavallista ruokaa. He pelkäävät sairautta, kipua ja kuolemaa, mutta samaan aikaan he eivät pidä sairaalaloista.

– Siksi yritimme tuoda kotiin mahdollisimman paljon asioita, jotka ennen tehtiin sairaalassa. Ihan kaikkea ei kuitenkaan voida tehdä kotona, sanoi Suojalehto.

Valokuva: Seminaarilaisia tutkimassa Elämän puun jättiversiota.
Elämän puun jättiversio kiinnosti seminaariväkeä.

Seminaari näytettiin suorana lähetyksenä verkossa

Seminaarissa käytiin runsaasti keskustelua. Esitelmät herättivät paljon kysymyksiä, molempina päivä oli myös erilliset ryhmäkeskustelut, joissa eri aiheista vaihdettiin mielipiteitä puolin ja toisin.

Valokuva: Seminaarilaisia valtuustosalissa
Seminaarin valtuustosalissa pidettyä osaa pystyi katsomaan suorana lähetyksenä verkossa.

Seminaarin järjesti "Sustainable Ageing in Future Europe – SAFE" -projekti, johon Tampereen kaupungin lisäksi kuuluu Helsingborg Ruotsista, Foligno Italiasta sekä WVO-hoiva-alan organisaatio, joka operoi Hollannissa Middelburgin, Vlissingenin ja Veeren alueilla ikäihmisten palveluissa.

Englanninkielinen seminaari lähettiin suorana verkkolähetyksenä. Lähetyksen taltiointia voi käydä katsomassa osoitteessa www.safeage.eu.


Teksti Marika Haapala

Kuvat Marika Haapala ja Wivi Kaivonen