Siirry sisältöön

Etelätamperelaiset toivovat lähikirjastojensa säilyvän kaikenikäisten kylätaloina

Julkaistu 14.9.2016 14.07

Tampereen eteläisen alueen palveluista pidettiin asukastilaisuus Tredun Koivistonkylän toimipisteellä tiistaina 7.6.2016. Paikalle oli saapunut noin 40 kuntalaista kuulemaan ja keskustelemaan alueen tulevaisuuden palveluista. Tilaisuuden veti apulaispormestari Mikko Aaltonen ja suunnitelmia esittelivät asemakaavapäällikkö Pia Hastio ja suunnittelupäällikkö Sisko Hiltunen.

Vilkkaassa ja rakentavassa keskustelussa pääaiheiksi nousivat alueen kirjastot sekä palveluiden saavutettavuus. Eteläisellä alueella on 4 lähikirjastoa, Koivistonkylässä, Nekalassa, Härmälässä ja Peltolammilla. Kirjastot sijaitsevat koulujen yhteydessä ja asukkaat esittivät toivomuksen, että kirjastot säilytettäisiin niillä sijoillaan eikä yhtäkään lakkautettaisi.

Kirjastot toimivat alueensa kylätaloina, olohuoneina ja kokoontumispaikkoina. Erityisesti lapsille lähikirjastot ovat tärkeitä. Niitä käytetään ahkerasti äidinkielentunneilla ja lukemaan oppimisen tärkeyttä korostettiin. Kirjastoissa järjestetään myös ikäihmisten lukupiirejä ja muita kokoontumisia. Tämän henkireiän ei haluta häviävän.

Poikittaisliikennettä tulisi kehittää palvelujen saavutettavuuden parantamiseksi

Eteläisen alueen hajanaisuus vaikuttaa palvelujen saavutettavuuteen. Alueelta puuttuu poikittainen bussiliikenne, jolla pääsisi palveluiden pariin helposti. Peltolammin kylkeen kaavailtuun hyvinvointikeskukseen on hankala kulkea etenkin Nekalasta ja Härmälästä. Asioimissuunta on sieltä luonnollisempi keskustaan.

Lisäksi keskusteltiin Ilokkaan alueen Hylliniitynkadun katuvarauksesta, joka kulkisi Hallilan Loukkaankadulle. Nykyisessä yleiskaavassa katuvaraus on olemassa, mutta tulevassa parhaillaan nähtävillä olevasta yleiskaavasta katuvaraus on poistettu. Alueen asukkaat toivoivat, että katuvaraus säilytetään, koska ohitustieltä tuleva autovirta kuormittaa aluetta ja alueen läpiajon toivotaan vähenevän. Katuvarauksella mahdollistetaan tarvittaessa kadun myöhempi rakentaminen.

Suunnitelma Etelä-Tampereen palvelujen tulevaisuudesta menee hyväksyttäväksi kaupunginhallituksen suunnittelukokoukseen 10.10.2016.


Teksti Annamaria Valanto-Pyhältö

Kuvat Annamaria Valanto-Pyhältö