Siirry sisältöön

Missä ihmiset, siellä Liikkuva kirjasto

Julkaistu 4.8.2016 14.32

Kirjaston kirjoilla, levyillä ja elokuvilla lastatusta kärrystä on tullut tuttu näky Tampereen tapahtumissa ja toreilla. Muista pitää kirjastokortti mukanasi – houkuttelevaa lainattavaa voi tulla vastaan yllättävissä paikoissa.

Liikkuva kirjasto
 

Pyörien päällä kulkeva kirjasto on ollut kirjastoautojen myötä tuttu juttu jo vuosikymmeniä, mutta nykyisin liikkuvaan kirjastoon voi törmätä myös siellä, minne ei autolla pääse. Liikkuva kirjasto kiertää ympäri vuoden erilaisissa tapahtumissa, ja kesäisin kaupunginkirjaston kärry saattaa majailla esimerkiksi torin tai puiston laidalla. Liikkuva kirjasto jalkauttaa kirjaston palvelut uusiin paikkoihin ja muistuttaa kirjaston olemassaolosta niille, joiden arkeen kirjastokäynnit eivät kiinteästi kuulu.

– Liikkuvalla kirjastolla ei ole kiinteää aikataulua tai vakituisia "pysäkkejä". Etsimme esimerkiksi festivaaleja, messuja ja muita tapahtumia, joihin Liikkuva kirjasto voisi olla hyvä lisä ja meitä myös kutsutaan moneen paikkaan. Puistoon saatamme lähteä nopeallakin aikataululla, kun sää näyttää suosiolliselta ja työvuorot saadaan järjesteltyä. Parhaiten liikkeitämme voi seurata kirjaston sosiaalisen median tileiltä, tietopalvelusihteeri Sari Lahtinen Liikkuvasta kirjastosta kertoo.

Lainaa kärrystä, palauta kirjastoon

Liikkuvan kirjaston kokoelma on pieni mutta pippurinen. Sen sisältö vaihtelee tapahtumien mukaan. Esimerkiksi tapahtumiin otetaan usein mukaan niiden teemaan sopivia kirjoja, levyjä ja elokuvia. Puistoihin tai toreille taas pyritään ottamaan mukaan lainattavaa "jokaiselle jotakin" -periaatteella. Mukana on luettavaa, kuunneltavaa ja katseltavaa kaikenikäisille, ja usein kärryyn on pakattu myös erityisiä helmiä, kuten kysyttyjä uutuuksia.

Liikkuvasta kirjastosta lainataan kirjastokortilla samaan tapaan kuin muistakin kirjastoista. Lainoilla on normaali laina-aika, ja ne voi palauttaa mihin tahansa Tampereen kaupunginkirjaston toimipisteeseen.

– Liikkuvasta kirjastosta voi myös hankkia kirjastokortin, sillä meillä on yleensä siihen tarvittavat välineet mukana, Lahtinen vinkkaa.

Lisätietoja Liikkuvasta kirjastosta

[email protected]Teksti Emma Salmi

Kuvat Emma Salmi