Siirry sisältöön

Vanhenemistutkimuksen asiantuntijat kokoontuivat Tampereelle

Julkaistu 23.6.2016 15.40

Kaupungin messuosaston ykkösvetonaulasta juhannusviikolla Tampere-talossa järjestetyssä Pohjoismaisessa Gerontologikongressissa ei ollut epäilystäkään: Kotitorin robotti sai tanssillaan ja kielitaidollaan ohikulkijat pysähtymään ja kaivamaan kamerat taskuista.

Valokuva: Robotti ja ihmisiä
Tanssiva ja puhuva robotti veti väkeä kaupungin messuosastolle. Sen päivätyö on ikäihmisten palvelu- ja neuvontapisteessä Kotitorilla, jossa se kertoo asiakkaille heidän toivomistaan asioista.

Kongressissa kuultiin vanhenemistutkimuksen kärkinimiä eri puolilta maailmaa sekä käytiin mielenkiintoisia keskusteluja ja tiedetapaamisia. Osallistujia oli melkein 50 maasta, joten tunnelma oli hyvin kansainvälinen. Kaupungin osastollakin vierailijoita riitti niin kotimaasta kuin ulkomailtakin.

– Korealaiset kyselivät kävelysauvoista, pohjoismaalaisia puolestaan kiinnostivat kotihoito ja kotiin annettavien palvelujen järjestäminen, kertoi kongressin järjestelytoimikunnassakin mukana ollut projektipäällikkö Mari Lahtinen Tampereen kaupungilta.

Kaupunki järjesti vieraille mahdollisuuden tutustua tehostettuun palveluasumiseen Koukkuniemen Jukolassa ja Impivaarassa. Kuljetukset järjestettiin tietenkin pali-busseilla.

Valokuva: Ihmisiä katsomassa julisteita.
Kongressin posterinäyttelyssä esiteltiin hyviä vanhustyön käytäntöjä. Tampereen kaupunki esitteli näyttelyssä lähitorien toimintaa ja ikäihmisille suunnattuja monipuolisia kulttuuri- ja vapaa-ajanpalveluja.

Elämän puuhun toiveita ikääntymiselle

Kaupungin messuosastolla oli ensimmäistä kertaa esillä 2,5 metriä korkea elämän puu, jonka oksille vierailijat kirjoittivat toiveitaan ja odotuksiaan ikääntymisestään.

Puulla mainostettiin Tampereella käynnistettyä kokeilua, jossa kerätään vanhukselle tärkeät asiat elämän varrelta sekä tulevaisuuden haaveet Elämän puu -julisteeseen, joka liitetään potilastietojärjestelmään. Näin tiedot kulkevat vanhuksen mukana, jos hän joutuu esimerkiksi sairaalaan tai hänen hoitopaikkansa vaihtuu.

Valokuva: Ihmiset katsovat Elämän puu -taulua.
Kongressissa paljon huomiota herättänyt Elämän puu on nähtävillä keskusvirastotalon ikkunassa (Aleksis Kiven katu 14–16 C). Syksyllä puu lähtee kierrokselle lähitoreille.

Teksti Marika Haapala

Kuvat Marika Haapala