Siirry sisältöön

Etelä-Tampereen tulevaisuuden palveluita pohdittiin kahdessa työpajassa

Julkaistu 23.5.2016 14.06

Etelä-Tampereen asukkaat pääsivät kertomaan ajatuksiaan asuinalueensa kehittämisestä 11. ja 18. toukokuuta järjestetyissä asukastyöpajoissa. Koiviston ja Peltolammin kouluilla pidettyihin tilaisuuksiin osallistui lähes 80 asukasta.

 

Kaupunki halusi kuulla eri-ikäisten käyttäjien näkökulmia alueen tulevaisuuden palveluihin. Lisäksi erityisteemoina olivat palveluiden saavutettavuus ja Lakalaivaan aiottu hyvinvointikeskus. Sen ensimmäisen vaiheen asemakaavoitus alkaa vuonna 2017.

Hyvinvointikeskus Lakalaivaan?

Lakalaivan tulevaisuuden visioihin kuuluu sen kehittäminen asuinalueena ja Etelä-Tampereen hyvinvointipalvelujen keskittymänä. Saman katon alle on suunnitteilla nuorisotilat, neuvola, hammashoito, neuvontapalvelut, ja kuten Tampereen palvelumalliin kuuluu, myös yksityisiä palveluita ja yhteisöllistä toimintaa.

Hyvinvointikeskuksen ytimessä olisi Lakalaivaan aiottu uusi Peltolammin koulu ja sen yhteydessä sijaitsisi kirjasto.

Peltolammin koulun tulevaisuus

Tulossa oleva Peltolammin koulun remontti oli yksi työpajojen keskeinen puheenaihe. Nykyinen koulurakennus sijaitsee lasten ja vanhempien mielestä turvallisessa, ihanteellisessa paikassa, keskellä luontoa. Monien iltoihin osallistuneiden mielestä sen kunnostaminen riittäisi. Toisaalta ehdotettiin myös uuden koulun rakentamista samalle paikalle. Asiasta ei vielä olla tekemässä päätöstä.

Kirjasto halutaan pitää lähellä

Etelä-Tampereella on viisi lähikirjastoa, Härmälän, Nekalan, Koiviston, Hatanpään ja Peltolammin kirjastot. Lakalaivaan taas on aiottu uutta kirjastoa. Työpajaan osallistuneista useat halusivat säilyttää alueen nykyiset kirjastot.

Lähikirjastoihin on helppo pääsy, ne ovat mukavasti kävelymatkan päässä ja tarjoavat lapsille portin kulttuurin pariin.

- Pienikin kirjasto on superarvokas lähiseudun asukkaille! todettiin eräässä kommentissa.

Jos niihin saataisiin nykyaikaista tilaa eri-ikäisten oleilulle, tapaamisille, tapahtumille, yhdistyksille, ne parantaisivat alueen yhteisöllisyyttä. Myös omatoimilainaamista voisi asukkaiden mielestä kehittää.

Saavutettavuus askarruttaa

Lakalaivaan aiotun hyvinvointikeskuksen saavutettavuutta ei pidetty hyvänä. Osallistujien mielestä ratkaistavana olisi lukuisia ongelmia. Yhteydet esimerkiksi Korkinmäestä, Viinikka-Nekalasta, Härmälästä ja Muotialasta Lakalaivaan ovat ainakin nykyisin todella huonot.

Etelä-Tampereelta pääsee monista kaupunginosista helpommin keskustaan palveluihin ja vaikkapa Hervannan kuin Lakalaivan suuntaan. Joukkoliikenteen kehittämistä tarvitaan, sillä kävellen tai pyöräillen matka Lakalaivaan on liian pitkä. Myös autoilu ja kevyt liikenne tulee huomioida suunnitelmissa. Yleisesti pidettiin lähijunaa tehokkaana ratkaisuna Etelä-Tampereen alueellisessa kehittämisessä.

Senioreille asuntoja, nuorille hengailupaikkoja

Lakalaivaan suunniteltu alue voisi tarjota Etelä-Tampereen vanhenevalle väelle palveluita ja asuntoja. Moni omakotitalon ja hissittömän kerrostalon asukas haluaisi löytää Etelä-Tampereelta seniorielämään sopivan asuinpaikan.

Etelä-Tampereen nuoriso puolestaan tarvitsee korvaavia tiloja, kun Multisillan nuorisokeskus lähivuosina puretaan.

- Olisi paikka, jossa tavata muita nuoria sisätiloissa, ettei tarvitsisi mennä kauppakeskukselle! nuorten puolesta ehdotettiin.

Etelä-Tamperetta halkovista moottoriteistä, katuväylistä ja radasta huolimatta, asukkaiden mielestä asuinalueen paras puoli ovat viheralueet, sen monimuotoinen luonto. Polkuverkostot, Vihiojan ympäristö, Sulkavuori ja Pärrinkoski tarjoavat kauneutta, liikuntamahdollisuuksia ja leikkipaikkoja.

Ne ovat alueen erityispiirre ja vahvuus.