Siirry sisältöön

Kulkurin kyydissä pyöräilystä pääsee nauttimaan, vaikka itse ei enää jaksaisi polkea

Julkaistu 13.5.2016 11.26

Tampereen kolmas sähköavusteinen riksapyörä otettiin käyttöön Unelmien liikuntapäivänä 10.5.2016 Pispan palvelukeskuksessa. Kulkuriksi nimetyn pyörän kyydistä pääsevät nauttimaan muun muassa Pispan palvelu- ja päiväkeskuksen sekä ryhmäkotien asukkaat.

Valokuva: Riksapyörä valmiina lähtöön.
Pyörän kyytiin mahtuu kerralla kaksi. Apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki sai kunnian olla ensimmäinen kyytiläinen. Pyöräkapteeni Timo Lampila toimi polkijana.

Pyörää polkevat koulutuksen käyneet vapaaehtoiset pyöräluotsit sekä osa Pispan henkilökunnasta. Pyörän huollosta ja uusien pyöräluotsien koulutuksesta huolehtivat pyöräkapteenit.

Pispassa pyörätoimintaa on koordinoinut fysioterapeutti Fereidun Ahkami. Hän on mielissään vapaaehtoisista, jotka ovat ottaneet innolla vastaan uuden pyörän ja muutenkin ovat isossa roolissa asukkaiden ulkoiluttamisessa. Pyöräreittien suunnittelu alkaa täydellä teholla toukokuun loppupuolella, mutta jo nyt Ahkamilla on monta reittiä mielessä.

− Vaakkolammen voi kiertää tai polkea uittotunnelin läpi kahvilaan. Reitti riippuu siitä, kuka on kyydissä ja kuinka kauan hän jaksaa istua.

Ensimmäisenä Kulkurin kyytiä pääsi testaamaan apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki.

− Yllättävän mukavaa, totesi Heinämäki pyörälenkin jälkeen.

Valokuva: Fereidun Ahkami ja Anne Paavilainen tanssivat salsaa.
Sää helli Pispan uutta pyörää katsomaan saapuneita. Tilaisuus avattiin rytmikkäästi salsan tahdissa. Tanssijoina Pispan oma fysioterapeutti Fereidun Ahkami parinaan palveluesimies Anne Paavilainen Pispan tehostetusta palveluasumisesta.

Pyörällä kaiken ikää -toimintaa Tampereella jo vuoden ajan

Riksapyörien taustalla on Pyörällä kaiken ikää -toiminta, jonka ideana on tarjota mahdollisuus kokea pyöräilyn ilo kaikille, jotka eivät itse pysty polkemaan pyörää. Tanskasta lähtenyt toiminta rantautuu Suomessa ensimmäisenä Tampereelle viime kesänä. Tampereen ensimmäiset pyörät hankittiin vuosi sitten Koukkuniemeen.

Tampereella Pyörällä kaiken ikää -toimintaa toteutetaan Tampereen kaupungin, Tampereen polkupyöräilijät ry:n, Pyöräliitto ry:n, Mummon kammarin ja Liikenneviraston yhteistyönä.


Teksti Marika Haapala

Kuvat Marika Haapala