Siirry sisältöön

Lakalaivaan aiotun hyvinvointikeskuksen saavutettavuus askarrutti

Julkaistu 20.4.2016 12.49

Tulevaisuudessa kaupungin palveluita Etelä-Tampereella keskitetään Lakalaivan alueelle, mikäli laadittu suunnitelma toteutuu. Suunnitelmaa esittelivät asukkaille kehittämisjohtaja Kari Hakari ja yleiskaavapäällikkö Pia Hastio 14. huhtikuuta pidetyssä infotilaisuudessa.

Suunnitelman mukaan Lakalaiva muuttuu varastojen ja tilaa vievän kaupan alueesta kaupungin uudeksi aluekeskukseksi. Lempääläntien liikenne aiotaan siirtää kulkemaan lähempänä moottoritietä. Uusi Peltolammin ja kaupungin palvelujen keskus rakennettaisiin Lempääläntien ja Automiehenkadun risteyksen eteläpuolelle. Asutusta tulisi alueen pohjoispuolelle. Alueen 1. asemakaava valmistuu vuonna 2017.

Peltolammin koulu ja Multisillan päiväkoti muuttavat Lakalaivaan. Sinne syntyy myös hyvinvointikeskus, jonne siirtyy lukuisia palveluja, mm. kirjasto, hammashoitola, neuvola, nuorisotilat sekä matalan kynnyksen sosiaali- ja terveyspalveja. Terveysasema säilyy Hatanpäällä.

Tiedotustilaisuuden osallistujat toivoivat pienten lähikirjastojen säilyvän ja korostivat niiden merkitystä lapsille sekä niiden roolia alueen asukkaiden kohtaamispaikkoina. Asukkaat esittivätkin, että erityisesti ikäihmiset, lapset ja nuoret huomioidaan suunnitelmissa.

He nostivat esille myös alueen hankalat liikenneyhteydet. Esimerkiksi Viinikka-Nekala on huonojen yhteyksien päässä Lakalaivasta. Viinikan liikenneympyrä on tukkoinen jo nyt. Jos asutusta tulee lisää, ongelmat pahenevat. Hastion mukaan ongelmat ovat kaupungilla tiedossa, ja ne huomioidaan suunnitelmissa.

Etelän mahdollisuus saada ratikkayhteys kiinnosti myös asukkaita. Hastio kertoi, että ratikkahankkeessa on jo mietitty raideyhteyttä Messukeskukselle tai Naistenmatkan tietä Pirkkalaan päin.

Asukkailla on mahdollisuus kertoa mielipiteensä suunnitelmista toukokuussa. Silloin järjestetään työpajoja alueen asukkaille, yrittäjille ja yhdistyksille. Keväällä järjestetään myös verkkokyselyjä alueen palveluista ja niiden kehittämisestä.

Tarkemmat suunnitelmat on tarkoitus saada valmiiksi lokakuussa pidettävään kaupunginhallituksen suunnittelukokoukseen.


Teksti Sirpa Koivu

Kuvat Annamaria Valanto-Pyhältö