Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun

Tampere ja Tartto pohtivat yhteistyötä älykäs kaupunki- teeman alla

Julkaistu 14.10.2015 17.54

Tarton kaupungin pormestari Urmas Klaas vieraili delegaationsa kanssa Tampereella lokakuun alussa. Vierailun päätarkoituksena oli osallistua yhteiseen älykäs kaupunki -asioita pohtivaan seminaariin, josta pormestarit sopivat pormestari Ikosen keväisen Tarton vierailun aikana.

Pormestari Klaasilla olikin mukanaan Tarton Smart City Labin johtaja Hannes Astok, kaupungin puolelta älykäs kaupunki -hankkeista vastaava kaupunginsihteeri Jüri Mölder sekä kolme tarttolaista yritysten edustajaa, jotka erilaisia ”älyratkaisuja tai - tuotteita” tarjoavat. Andres Birnbaum edustaa Tsolutions & Jiffi -yritystä, joka on mm. tuottanut automaattisen hands-free mobiilin bussimaksutavan. Ülo Säre tulee Regio/Reach-U -firmasta, joka olemassa olevaa dataa hyödyntäen on toteuttanut monenlaisia paikkatietosovelluksia. Erki Saluveer puolestaan toimii Positium LBS-yhtiössä, joka tuottaa myös isoihin tietomääriin perustuvia sovelluksia, tilastoja ja karttoja, esimerkiksi Viron rallin katsojatietoja ja -tilastoja. Rallin aikaiset liikennejärjestelyt on kyetty paremmin hoitamaan, kun tiedetään, mistä suunnasta katsojia on tulossa. Delegaatioon kuului myös Tarton kansainvälisten asioiden johtaja Sirje Bork.

Seminaarissa tamperelaisia hankkeita ja sovelluksia esittelivät Demolan Ville Korpiluoto, älykästä liikennettä ja ITS Factorya esitteli Tampereen kaupungilta liikenneinsinööri Mika Kulmala ja avoimen paikkatiedon sovelluksia puolestaan tietohallinnosta analyytikko Jouko Järnefelt. Kysymysten, keskustelujen ja seuranneen puheenporinan perusteella voidaan tulkita yhteisiä kiinnostuksen ja kehittämisen kohteita löytyvän runsaasti. Yhteistyö älykäs kaupunki -teeman puitteissa jatkuu.

Delegaatio oli kutsuttu myös Tampereen päivän vastaanotolle Raatihuoneelle, jolloin he tapasivat vanhoja ja uusia tamperelaistuttavia vaihtaen kuulumisia ajankohtaisista asioista. Pormestari Anna-Kaisa Ikonen tapasi vieraita myös lounaan merkeissä. Tietoja ja kokemuksia vaihdettiin ajankohtaisista haasteista, mm turvapaikanhakijoiden vastaanotosta ja majoittamisesta.

Tarton kaupungin delegaatio vieraili lisäksi Tampere-Tartto -seuran vieraana kansainvälisessä keskuksessa ja kuulivat niin seuran kuin Tarton Infopisteenkin ajankohtaisia. Parhaillaan vietetään 25. Viro-viikkoja Tampereella.

Lyhyeen vierailuun mahtui myös kulttuurielämys Tampere Filharmonian konsertin muodossa. Kapellimestari Santtu-Matias Rouvali hurmasi myös tarttolaiset.

Teksti Satu Vuorinen