Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun

Lapintie 9 rahoittaa remontteja uudella kerrostalolla

Julkaistu 7.5.2015 11.14

Viitisen vuotta sitten aloitettu hanke taloyhtiön käyttämättömän rakennusoikeuden hyödyntämisestä alkaa olla loppusuoralla, ja kohta osakkaat voivat nauttia peruskorjatusta talostaan ilman huolta kovista remonttilainoista. Taloyhtiön parkkipaikan kohdalle nousee ensi kesänä uusi kerrostalo, jonka rakentaa SRV. Hankkeesta saaduilla tuloilla maksetaan pois putkiremonttilainaa.

Asunto Oy Lapintie 9:llä on oma tontti ja käyttämätöntä rakennusoikeuttakin vielä löytyi. Näitä päätettiin hyödyntää, jotta saadaan varoja remonttilainojen maksamiseen. Käyttämätöntä rakennusoikeutta kasvatettiin asemakaavamuutoksen myötä siten, että saatiin aikaan uusi, rakennuskelpoinen tontti, jolla on rakennusoikeutta 3 900 kerrosneliötä. Uusi tontti muodostettiin Lapintien varressa sijainneesta parkkipaikasta.

”Konsultit olivat mukana alusta asti. Näin saatiin paras ammattitaito hankkeeseen”, kertoo Asunto Oy Lapintie 9:n hallituksen puheenjohtaja Hannu Tissari. Aluksi hankittiin yhtiökokoukselta päätös, että rakennusoikeuden ja tontinpalan myymistä voidaan alkaa suunnitella. ”Lisärakentamista suunniteltiin joko rakentamalla vallan erillinen uusi talo tai jatkamalla nykyistä taloa lisäämällä molempiin päihin yksi uusi rappu. Nykyisen talon jatkamisesta luovuttiin kuitenkin aika pian. Siinä olisi tullut hankalia asioita ratkottavaksi vanhojen ja uusien asuntojen kesken esimerkiksi vastikkeissa ja muissa kustannuksissa”, Tissari jatkaa.

Sopiva paikka lisärakentamiselle löytyi Lapintien vieressä olevalta parkkipaikalta. Uuden kerrostalon alle jäävät parkkipaikat korvataan sijoittamalla uudet paikat vanhan talon ympärille. Samalla yhtiön piha-aluetta parannetaan muun muassa asfaltoinnilla ja jalankulkureittien rakentamisella. Talon suojainen, kallioinen sisäpiha säilyy leikkipaikkoineen ennallaan. Uudisrakennuksen parkkipaikat sijoitetaan talon alle parkkihalliin.

Rakennusoikeus myytiin rakennusliikkeelle

Alusta asti oli selvää, että yhtiö ei lähde uuden talon rakennuttajaksi, vaan rakennusoikeus myytäisiin ulkopuoliselle rakennusliikkeelle. Tarjouskilpailun voitti SRV Rakennus Oy, jonka on tarkoitus aloittaa rakentaminen viimeistään alkusyksystä 2015. Lapintie 9:n varteen rakennettavaan asunto-osakeyhtiöön tulee 62 asuntoa ja neljä liiketilaa. Kaikki asunnot ovat omistusasuntoja. Asuntojen koot vaihtelevat 28 neliöstä reiluun sataan neliöön. Kiinnostusta asuntoihin on ollut jo nyt, ja varsinainen ennakkomarkkinointi on alkamassa huhtikuussa.

Yleissuunnitelma kaavamuutoksen pohjana

Kaupunki osallistui hankkeeseen teettämällä Lapintien varteen yleissuunnitelman. Suunnitelmassa selvitettiin koko korttelin täydennysmahdollisuuksia lähinnä kaupunkikuvallisista lähtökohdista. Siinä luonnostellaan myös naapuritontit kattava idea, jossa Lapintien varteen rakennettaisiin kadunsuuntaisesti kolme 6 - 8-kerroksista uudisrakennusta. Yleissuunnitelmassa haluttiin varmistaa muun muassa se, että Lapintie 9:n täydennysrakentamishanke ei estäisi tulevaisuudessa mahdollisia naapuritonttien täydennysrakentamishankkeita. Naapuriyhtiöt eivät ole ainakaan vielä seuraamassa Lapintie 9:ää täydennysrakentamisessa.

Hyvästä suunnittelusta huolimatta asemakaavan muutoksesta jätettiin valitus, joka kuitenkin vedettiin tarkempien keskustelujen jälkeen pois. ”Jälkeenpäin ajateltuna meidän olisi kannattanut olla naapuritaloihin yhteydessä ihan epävirallisestikin eikä vain kaavaprosessiin kuuluvan kuulemisen kautta”, Hannu Tissari sanoo. ”Väärinkäsityksiä olisi voitu heti oikoa ja ehkä kaavavalituskin siten välttää”, hän jatkaa. ”Tärkeä asia on myös hyvä isännöitsijä, sillä täydennysrakentamishanke lisää isännöitsijän työtä jonkin verran.”

Myös hallituksen kokoustaakka kasvaa. Yhtiössä pidettiin ylimääräisiä yhtiökokouksia, joissa vallitsi pääsääntöisesti yksimielisyys hankkeesta ja sen etenemisestä. ”Meillä oli jo ensimmäisessä yhtiökokouksessa mukana ulkopuolinen asiantuntija, joka esitteli ja perusteli asiat, joten osakkaat saivat heti selvän käsityksen mitä ollaan tekemässä ja ennen kaikkea miksi”, Hannu Tissari kertoo.

Juttua varten on haastateltu myös Markku Mustalahtea ja Mikko Heikkistä SRV Rakennus Oy:stä.

Lisätietoa hankkeesta löytyy kaava-aineistot sivulta.


Teksti Mari-Anne Aronen