Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun

Tesoman turvallisuus tarkastelussa: siisteydestä lähdetään liikkeelle

Julkaistu 28.5.2015 15.08

Tesomalla pidettiin toukokuussa alueen turvallisuutta käsittelevä keskustelu- ja ideointi-ilta. Illan antina saatiin kokoon useita kymmeniä ehdotuksia, joiden pohjalta laaditaan kesäkuun loppuun mennessä turvallisuussuunnitelma. Koska siisteys luo turvallisuutta, aloitetaan käytännön työt kartoittamalla alueen roskakorit ja niiden tarve sekä penkkien sijainti ja niiden kunto.

Turvallisuusillan järjesti Tampereen kaupungin OmaTesoma –hanke.

Runsaslukuisen yleisön joukossa istui muun muassa Tesomalla jo 70-luvun alusta alkaen asunut Veikko Närvänen. Hän kertoi tulleensa paikalle uteliaisuuttaan kuulemaan, mitä ihmisillä on sydämellään.

Närväsen mielestä Tesomalla on hyvä asua, eikä pelota sen enempää kuin muuallakaan.

Liikennesuunnittelijalle hänellä olisi kuitenkin yksi ehdotus: Tesoman valtatien yli kirjaston ja liikekeskuksen tontin välille pitäisi saada uusi suojatie, koska nyt ihmiset juoksevat kadun yli miten sattuu.

Turvallisuusillan avaaja, tuore Tampereen apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki on Tesoman turvallisuudesta samaa mieltä Närväsen kanssa: Tesoma ei ole yhtään sen turvattomampi paikka kuin muutkaan Tampereen kaupunginosat.

Heinämäki kuitenkin korosti, että jokaisella meistä on oma näkökulmansa turvallisuuteen. Toisille liukkaat kadut voivat luoda turvattomuuden tunnetta, toisia liikekeskuksessa seisoskeleva nuorisoryhmä pelottaa.

Tesomalla viitisentoista vuotta asunut Sirkka Heikkilä tunteen olonsa alueella turvalliseksi, mutta lisää, ettei kulje yöllä ulkona, ainakaan yksin.

Hän kiertää mielellään Tesomajärven ympäri kulkevaa polkua ja on nyt seurannut ihmeissään, miten puita on metsiköstä harvennettu ehkä vähän liiankin ronskilla kädellä.

Heikkilä haluaisi myös tietää, miten käy Tesoman valtatien varrella olevan ilmaisen tenniskentän. Häviääkö se kokonaan palloiluhallin tieltä ja saadaanko vastaavanlainen kenttä muualle?

- On harmi, jos ilmaisia liikuntamahdollisuuksia karsitaan. Ne ovat tärkeitä erityisesti nuorille ja ovat omiaan lisäämään heidän viihtymistään omilla kotinurkilla.

Nuorista apua kesäsiivoukseen

Kaupungin työntekijät kirjasivat yleisöltä tulleet ehdotukset ylös ja lajittelevat ne kolmeen eri luokkaan.

Nopeasti ja helposti toteutettavien joukkoon liitettiin roskakorien ja penkkien saamisen lisäksi muun muassa ehdotukset ilmoitustaulun hankkimisesta sekä koiranuintipaikasta kertovan kyltin pystyttämisestä Tesomajärven rantaan.

Tesoman siisteydestä huolta kantaville projektikoordinaattori Johanna Kurela tiesi tilaisuuden lopuksi kertoa, että OmaTesoma –hankkeelle on tulossa kesäkuussa parin viikon ajaksi kuusi länsitamperelaista 15-17-vuotiasta kesätyöntekijää siistimään ympäristöä.

Tilaisuudessa peräänkuulutettiin asukkaiden omaa aktiivisuutta siisteyden vaalimiseen. Jos näkee maassa roskan, jokainen meistä voi sen nostaa ylös ja viedä roskiin.


Teksti Tuula Ala-Honkola