Siirry sisältöön Siirry suoraan hakuun

Vuokratontilla sijaitseva Kissantassu hyödyntää isoa tonttia lisärakentamisessa

Julkaistu 19.1.2015 16.09

Hakametsän Jäähallin vieressä, Hippoksenkadun ja Kissanmaankadun kulmassa seisoo rivi 60-luvulla rakennettuja lamellitaloja. Tummasävyiset Kiinteistö Oy Kissantassun talot ja viereinen liikerakennus, Kissanmaankatu 20, sijaitsevat kaupungin vuokratontilla. Tontti on nyt jaettu kahteen osaan tulevaa lisärakentamista varten.

Kiinteistö Oy Kissantassun talot jäävät toiselle tontille ja toiselta tontilta puretaan vanha liikerakennus, jossa nyt toimii Valintatalo. Puretun rakennuksen tilalle rakennetaan kaksi uutta, 6-kerroksista asuinrakennusta. Toiseen taloon varataan liiketila päivittäistavarakauppaa varten. Kiinteistö Oy Kissantassu ei itse rakennuta, vaan uusi rakennusoikeus on myyty grynderille.

Myös vuokratontilla sijaitseva yhtiö voi saada merkittävää etua lisärakentamisesta. ”Lisärakentamisesta saatu tontinvuokran alennus on mielestäni tuntuva kannustin kaupungin puolelta. Yhtiö saa tontinvuokran alennusta peräti kymmeneksi vuodeksi, se tekee yhteensä kymmeniä tuhansia euroja”, Timo Koivula, Kiinteistö Oy Kissantassun toimitusjohtaja laskee. ”Kissantassussa toteutuu kolme perustetta, jolla tontinvuokrasta voi saada alennusta: vanhan rakennuksen purkaminen, pysäköinti pääasiassa pysäköintikansille ja rakennusoikeuden merkittävä lisääntyminen”, kertoo tonttipäällikkö Heli Toukoniemi Tampereen kaupungilta. ”Asukkaille lisärakentamisesta saatu hyöty tarkoittaa pienempää vuokrankorotuspainetta tulevina vuosina”, Timo Koivula tarkentaa.

Lisärakentamisen taustalla on Kiinteistö Oy Kissantassun ja Kiinteistö Oy Kissanmaankatu 20:n omistajan, Tampereen yliopistollisen sairaalan koulutusäätiön tarve saada varoja uudisrakentamiseen. Uusi rakennusoikeus sekä toisen tontinpuolikkaan vuokraoikeus on myyty NCC Rakennus Oy:lle, joka rakentaa uudet kerrostalot. Rakennuttaja tilaa myös suunitelmat sekä hakee kaavamuutosta. Rakennettavat talot on suunnitellut Arkkitehtuuritoimisto Vihanto & Co.

Uudet talot eivät tule esteeksi

Uudet talot rakennetaan kadun suuntaisesti pääosin Hippoksenkadun varteen. Nykyisten asukkaiden piha pienenee hiukan, mutta tärkeät toiminnot siellä silti säilyvät. ”Huolta kannettiin autopaikkojen, leikkipaikkojen ja tomutuspaikkojen säilyvyydestä, ja nämä kaikki löytyvät myös uudelta pihalta”, Koivula lupaa. Myös pihassa oleva, Tampereen kaupunginmuseon kokoelmiin kuuluva Naula-teos löytää uuden paikkansa piha-alueelta lisärakentamisen jälkeenkin.

Kaupungille esiteltiin alunperin suunnitelma, jossa tontille olisi rakennettu useita pistetaloja, mutta kaupungin toive oli saada yksi suuri rakennusmassa aivan kadun varteen ja näin kaupunkimaista ilmettä. ”Nykyinen suunnitelma on asukkaidenkin kannalta hyvä, sillä talot eivät tule kenenkään ikkunan eteen näkymiä peittämään”, Timo Koivula kertoo.

Kissanmaankatu 20:ssä sijaitseva Valintatalo jatkaa toimintaansa keskeytyksettä. Ensin rakennetaan valmiiksi toinen uusista taloista ja sen ensimmäiseen kerrokseen tuleva liiketila. Vasta sitten puretaan vanha liikekiinteistö ja Valintatalo pääsee muuttamaan suoraan uusiin tiloihin.

Lisärakentaminen linjassa kaupungin tavoitteiden kanssa

Kaupungin vuokratontille toteutettava lisärakentamishanke on hyvässä linjassa kaupungin täydennysrakentamistavoitteiden kanssa. Hakametsän alueelle laaditaan parhaillaan yleissuunnitelmaa, jossa käsitellään myös jäähallin aluetta sekä osia Uudenkylän ja Kissanmaan kaupunginosista. Yleissuunnitelmassa esitetään aluelle joko tiivistä ja tehokasta asuin- ja toimistorakentamista tai toisena vaihtoehtona suunnitelmaa, jossa rakentamismäärät ovat vähäisemmät ja virkistys- ja vapaa-ajantoiminnot runsaampia. Alueen vetovoimaa lisää myös pohjoispuolella sijaitseva TAYS:in alue, joka on tulevaisuudessa entisestään kehittyvä työpaikka-alue. Myös tuleva raitiotie on linjattu kulkevan Hervannan valtaväylältä Sammonkadulle.

Täydennysrakentaminen tärkeää myös rakennusliikkeelle

NCC Rakennus Oy ja TOAS rakentavat lähes 200 uutta opiskelija-asuntoa Hakametsään. Sopiva paikka löytyi, kun Kiinteistö Oy Kissantassu ja Kissanmaankatu 20 päättivät kehittää tonttiaan ja järjestivät rakennuttajille suunnatun tarjouskilpailun rakennusoikeudesta kaupungin vuokratontilla.

”Jäähallin viereen, Kissanmaankadun ja Hippoksenkadun varteen tuleva kohteemme sijaitsee liikenteellisesti hyvällä paikalla ja lähellä monia oppilaitoksia. Rakennamme purettavan liike- ja toimistotalon paikalle kaksi asuinkerrostaloa, joihin on tulossa 195 opiskelija-asuntoa. Näistä on tehty esisopimus Tampereen seudun opiskelija-asuntosäätiö TOASin kanssa”, kertoo hankekehitysjohtaja Kalervo Sipiläinen NCC Rakennus Oy:stä.

Suurin osa asunnoista on yksiöitä ja kaksioita, mutta mukana on myös muutama soluasunto. Rakentaminen pääsee alkamaan keväällä 2015. Ensin rakennetaan pohjoinen talo, jonka alakertaan sijoittuu päivittäistavarakauppa. Eteläinen talo ja pysäköintijärjestelyt valmistuvat vuoden 2017 loppuun mennessä. Hankkeen yhteydessä parannetaan myös Hippoksenkadun ja Kissanmaankadun risteystä.

Entisille teollisuus- ja varastoalueille nousee asuntoja

Täydennysrakentaminen tai käyttötarkoituksen muutokset kattavat oman osansa myös rakennusliikkeen toiminnasta. NCC:llä on Tampereen alueella joko käynnissä tai suunnitteilla yhteensä noin tuhannen uuden asunnon rakentaminen jo olemassa oleville tonteille. ”Näin voimme rakentaa keskeisille paikoille, joissa infra on jo valmiina. Pääosin on tulossa omistusasuntoja”, Kalervo Sipiläinen kertoo. ”Tonttitarjonta on Tampereella vähäistä, joten joudumme etsimään sopivia täydennysrakentamisen paikkoja. Joskus ehdotus lisärakentamisesta tulee meille taloyhtiöltä”, Sipiläinen jatkaa. Lisä- ja täydennysrakentamisen yhteydessä joudutaan usein rakentamaan autopaikat joko pysäköintitaloon tai maan alle. ”Se on kallista rakentamista, ja autopaikkanormeja tulisikin ainakin keskusta-alueella tarkastella tapauskohtaisesti”, Sipiläinen toivoo.

Linnainmaalla NCC rakentaa parhaillaan asuntoja entisen teollisuus- ja varastoalueen paikalle, samoin Kalevanrinne on kehitteillä teollisuusalueen tilalle. Lielahden Prisman taakse suunnitellaan kuutta taloa teollisuushallien paikalle ja Kaukajärvellä rakennetaan entisen liiketalon tontille aivan ostoskeskuksen viereen. ”Kaupunki suhtautuu täydennysrakentamiseen myönteisesti, kunhan hanke vain tukee kaupunkirakenteen suunnitelmallista kehittymistä”, Sipiläinen sanoo.


Teksti Mari-Anne Aronen