Luento käynnissä Tampereen yliopiston pääsalissa

Tampere Alumni Ambassadors 2023

Tampere Alumni Ambassadorit ovat opinnoissaan ja työelämässä ansioituneita Tampereen korkeakouluyhteisön alumneja, jolla on vahvat siteet opiskelukaupunkiinsa. Tampere Alumni Ambassadorit ovat mukana kehittämässä korkeakoulujen ja yhteiskunnan välistä vuorovaikutusta, tukemassa tunnettuutta, opetus- ja tutkimustyötä sekä kansainvälisiiä yritysyhteistöitä. Alumni Ambassadorit voivat myös auttaa korkeakouluyhteisön sidosryhmäyhteistyössä ja varainhankinnassa.

Tutustu tarkemmin Tampere Alumni Ambassadoreihin alla. 

Juha Alakarhun kuva

Juha Alakarhu, Vice President (kuvantaminen), Axon

Kerro lyhyesti taustastasi Tampereella, urastasi ja nykyisestä työstäsi

Muutin Tampereelle opiskelemaan vuonna 1995. Väitöskirjan jälkeen aloitin työt Nokian kameratiimissä 2004. Olen tehnyt koko urani töitä erilaisten kameroiden tuotekehityksessä muutamassa eri firmassa Tampereella. Viimeisin työnantajani on Axon. Axon on yhdysvaltalainen yritys, ja meidän ryhmä Tampereella on vastuussa Axonin kameroista. On ollut aivan mahtavaa, että on ollut koko ajan mahdollisuus tehdä todella mielenkiintoista työtä, kehityksen kärjessä ja aivan loistavassa ryhmässä!

Mikä oli erityisen hyvää omassa korkeakoulussasi Tampereella?

Korkealaatuinen opetus, erityisesti tulee mieleen signaalinkäsittely ja ohjelmistotekniikka. Se on tarjonnut hyvän pohjan kehittää Tampereesta yksi maailman parhaista paikoista kehittää kameroita.

Miten kuvailisit Tamperetta kaupunkina, mikä tekee siitä erityisen?

Parasta Tampereella on hyvä yhteishenki, ja yhteistyö ihmisten ja yritysten välillä. Ehkä Tampere on just sopivan kokoinen, ja tänne on syntynyt aito yhteenkuuluvuuden tunne.

Kuva Tampere Alumni Ambassador Suvi Haimista

Suvi Haimi, toimitusjohtaja, Sulapac Oy

Kerro lyhyesti taustastasi Tampereella, urastasi ja nykyisestä työstäsi

Olen Sulapac Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja, joka on syntynyt ja kasvanut Tampereella. Valmistuin biokemistiksi vuonna 2006 ja väittelin lääketieteellisistä biomateriaaleista vuonna 2008 Tampereen yliopistosta. Päätin lähteä tutkijasta yrittäjäksi, jotta voisin paremmin toteuttaa missiota biomateriaalien hyödyntämisestä ja estämästä maapalloa hukkumasta muoviroskaan. Sulapac on perustettu vuonna 2016, ja viime vuonna keräsimme 15 miljoonan euron rahoituksen liiketoimintamme globaaliin skaalaukseen. Asiakkaitamme ovat mm. Chanel, Fazer ja Stora Enso. Meidän visiona on tehdä Sulapacista maailman johtava muovia korvaava kestävän kehityksen materiaali.

Mikä oli erityisen hyvää omassa korkeakoulussasi Tampereella?

Monitieteellinen ja silloisen TTY:n ja TaY:n yhteistyössä ohjattu väitöskirja antoi erinomaisen
pohjan yrittäjyyteen. Solu- ja kudosteknologian yksikössä osattiin valita ne tutkimusaiheet, joissa voitiin olla maailman huippuja.

Miten kuvailisit Tamperetta kaupunkina, mikä tekee siitä erityisen?

Tampereella yhdistyvät pienen ja suuren kaupungin edut; kaunis luonto ja vesielementti ovat aina lähellä, ja ison kaupungin palvelut ja kansainvälisesti laadukkaat koulutusmahdollisuudet ovat helposti saatavilla.

Kuva Tampere Alumni Ambassador Sini Havukaisesta

Sini Havukainen, toiminnanjohtaja, Suomen Nuorkauppakamarit ry

Kerro lyhyesti taustastasi Tampereella, urastasi ja nykyisestä työstäsi

Valmistuin kätilöksi Tamkista 2008. Työskentelin mm. Taysissa vastasyntyneiden teho- ja tarkkailuosastolla. Muutimme mieheni työkomennuksen perässä Kaliforniaan, Piilaaksoon, jossa innovatiivinen yrittäjäilmapiiri imaisi minut mukaansa. Kun palasimme Suomeen, halusin auttaa perheitä ympäri maailman, ja näin syntyi ajatus Layette-äitiysapplikaatiosta. Layetten jälkeen aloitin työnti Suomen Nuorkauppakamareiden toimnnanjohtajana. 

Mikä oli erityisen hyvää omassa korkeakoulussasi Tampereella?

Tamkissa oli jo aikoinaan ja on edelleen erittäin ammattitaitoiset opettajat sekä hyvä ja innostava ilmapiiri.

Miten kuvailisit Tamperetta kaupunkina, mikä tekee siitä erityisen?

Rakastan omassa elämässäni eteenpäin pyrkimistä sekä intohimoa uskaltaa tavoitella unelmiaan. Mielestäni Tampereessa huokuu sama energia. Perinteitä kunnioittaen, mutta rohkeasti kohti uutta.

Kuva Tampere Alumni Ambassador Pasi Kuhmosesta

Pasi Kuhmonen, Senior Partner, asiakkuusjohtaja, Villivisio Oy

Kerro lyhyesti taustastasi Tampereella, urastasi ja nykyisestä työstäsi

Vuosi 1998 toi minut opiskelemaan Karstulasta Tampereelle liiketaloutta ja markkinointia Tampereen ammattikorkeakouluun. Alun perin ajatus ei ollut jäädä Tampereelle pysyvästi, vaan muuttaa valmistumisen jälkeen Helsinkiiin. Mutta niin vain tykästyin kaupunkiin, oleellisena osana myös sen päätöksen vankisti vuonna 1999 perustettu yrityksemme.

21 vuotta markkinointiviestinnän moninaisissa aiheissa on ollut antoisaa kasvun rakentamista hienojen asiakkaiden kanssa. Ala-asteen toisella luokalla olen tokaissut haluavani olla "mainostoimiston pomo". Se haaveeni on toteutunut, ja nautin työstäni kuin harrastuksesta. Yrittäjyys on ollut lähellä sydäntäni lapsuudesta saakka, sillä tiellä ollaan siis edelleenkin.

Mikä oli erityisen hyvää omassa korkeakoulussasi Tampereella?

TAMKin Proakatemia käynnisti toimintansa vuonna 1999 ja Villivisio oli sen ensimmäinen yritys. Tiimiakatemian tiesin entuudestaan ja kun näin ensimmäisen mainoksen akatemiamallin alkamisesta TAMKissa, en epäröinyt hetkeäkään lähteä mukaan. TAMKin johtajisto ja valmentajamme Irja Lehtinen sekä Antti Klaavu antoivat vankan startin sekä minulle että yrityksellemme. He olivat juuri sopivasti tukena ja haastamassa nuoria intoilijoita. "Kaikki on mahdollista" oli ensimmäinen sloganimme. Se kertoo toimintamme vapaudesta ja rohkeudesta lähteä tavoittelemaan omia (jo pikkupoikanakin tokaistuja) unelmiaan, samansieluisten tiimiläisten kanssa.

Miten kuvailisit Tamperetta kaupunkina, mikä tekee siitä erityisen?

Tampereella on rohkeaa päätöksentekoa, ja kasvava kaupunki edellyttää sitä. Sopivan kokoinen kaupunki, ideaalissa sijainnissa. Itsellenikin tärkeä luonto, ja upeat järvimaisemat, yhdistettynä keskustan rakentumiseen. Täällä on ihmisen hyvä olla ja yrittää.

Kuva Tampere Alumni Ambassador Henna Paakinahosta

Henna Paakinaho, myynti- ja markkinointipäällikkö, Solita

Kerro lyhyesti taustastasi Tampereella, urastasi ja nykyisestä työstäsi

Muutimme mieheni kanssa Tampereelle kuusi vuotta sitten opiskelu- ja työmahdollisuuksien perässä. Näiden vuosien aikana olen mm. opiskellut sekä yliopistolla että TAMKilla, pystyttänyt toimipisteen ohjelmistoyritykselle, rakentanut samalla useita uusia työpaikkoja Tampereelle sekä verkostoitunut lukuisten eri alojen ammattilaisten kanssa. Ja onpa vapaa-ajalla tullut yhden rivitalon rakennutusprojektiinkin osallistuttua! Jatkuva oppiminen ja kehittyminen on minulle tärkeää.
Ensimmäiseltä tutkinnoltani olen tietotekniikan insinööri, jota olen täydentänyt kansainvälisen myynnin ja myynnin johtamisen YAMK-tutkinnolla. Uskon, että teknologia- ja myyntiosaaminen on sellainen kombo, jota tarvitaan jatkuvasti enemmän. Ne luovat vahvan pohjan asiakkaan ongelmien ratkaisemiseen, liiketoiminnan kehittämiseen ja uusien innovaatioiden syntymiseen.

Mikä oli erityisen hyvää omassa korkeakoulussasi Tampereella?

Myyntimaisteriopinnot olivat jotain aivan erilaista aiempiin korkeakouluopintoihin verrattuna! Meidän syventäviin opintoihin ei liittynyt lainkaan luokkahuoneopetusta, vaan se koostui muutamasta intensiivijaksosta, tiimioppimisesta ja itsenäisestä työskentelystä. Kaikki oppi vietiin käytäntöön työarjessa, ja opiskelu muovautui sitä kautta meille kaikille henkilökohtaiseksi. Opiskelu oli rankkaa, mutta se on ollut yksi elämäni hienoimpia kokemuksia! Meidän myyntimaisteriporukasta tuli myös todella tiivis verkosto, josta saa aina apua, ja joka tekee paljon asioita yhdessä. Yksi hyvä esimerkki on keväällä 2020 tehty opas "Myynnin mahdollisuudet poikkeustilanteessa", jolla halusimme auttaa myyjiä tekemään työtään onnistuneesti myös muuttuneessa tilanteessa (https://projects.tuni.fi/robins-fi/uutiset/myynti-on-kasvun-moottori-poikkeustilanteessakin-tamkin-myyntimaistereiden-keinot-uuteen-normaaliin/) Pia Hautamäki tiimeineen on tehnyt hienoa työtä sen eteen, että akateeminen ajattelu ja käytännön tekeminen saadaan tuotua onnistuneesti yhteen.

Miten kuvailisit Tamperetta kaupunkina, mikä tekee siitä erityisen?

Tampere on monien mahdollisuuksien paikka. Tykkään Tampereen fiiliksestä ja siitä, että tämä on suuri pieni kaupunki. Savonlinnalaisena vesi on minulle tärkeä elementti, ja Tampereen vesistöjen määrä tekee oloni kotoisaksi. Tampere kehittyy koko ajan ja myös yritykset ja ihmiset ovat innolla mukana. Täällä on hyvä fiilis! Myös yrityskentässä tapahtuu jatkuvasti. Yritysten ja korkeakoulujen yhteistyö on melko pitkällä, mikä luo hyvän pohjan tulevaisuuden osaamisen kehittämiselle. Olen erityisen innoissani siitä, miten paljon kehitystä, tapahtumia ja verkostoja myynnin ympärille on syntynyt.

Kuva Tampere Alumni Ambassador Sami Somerosta

Sami Somero, yrittäjä, yksityissijoittaja, Nurmiranta Holdings Oy

Kerro lyhyesti taustastasi Tampereella, urastasi ja nykyisestä työstäsi

Olen asunut koko ikäni Tampereen seudulla. Opiskelin tietojenkäsittelyä Tampereen yliopistolla ja valmistumisen aikoihin vuonna 1999 ryhdyin kahden ystäväni kanssa IT-alan yrittäjäksi. Yrityksemme Plenware kasvoi Tampereelta monessa maassa toimivaksi yli 600 henkeä työllistäväksi yhtiöksi. Yhdistyttyämme ruotsalaisen Cybercomin kanssa jatkoin muutaman vuoden yhtiön palveluksessa, minkä jälkeen päätin palata nuorempien kasvuyritysten pariin sijoittajana, kanssayrittäjänä ja hallitusammattilaisena. Näissä rooleissa olen toiminut kymmenissä kasvuyrityksissä eri toimialoilla ja omalta osaltani auttanut yhtiöitä kasvamaan ja menestymään. Nykyään toimin mm. Goforen, Tamturbon, Haarlan ja Andersin hallituksissa.

Mikä oli erityisen hyvää omassa korkeakoulussasi Tampereella?

Tampereen yliopistot ja ammattikorkeakoulut ovat monipuolisuudessaan tuottaneet alueen elinkeinoelämälle monen alan huippuosaajia ja näin edesauttaneet uusien yritysten syntyä ja kasvuyritysten kehittymistä omien alojensa kansainväliselle huipulle. Itselleni yliopisto tarjosi luontevan polun työelämään ja yrittäjyyteen, ja myöhemmässä vaiheessa lukuisan joukon hyvän koulutustaustan omaavia työkavereita ja yhtiökumppaneita.

Miten kuvailisit Tamperetta kaupunkina, mikä tekee siitä erityisen?

Tampere on hyvä paikka yrittää ja myös hyvä paikka elää. Kaupunki on kasvanut ja kehittynyt, ja on aina uskaltanut investoida tulevaisuuteen. Tampere tarjoaa monipuoliset mahdollisuudet koulutukseen, työelämään ja vapaa-aikaan. Kasvusta huolimatta Tampere on säilyttänyt inhimillisen mittakaavansa ja luonnon läheisyyden.

Kuva Tampere Alumni Ambassador Lauren Stevensistä

Lauren Stevens, projektikoordinaattori, Moniheli ry

Kerro lyhyesti taustastasi Tampereella, urastasi ja nykyisestä työstäsi

Muutin Suomeen vuonna 2015, kun aloitin opinnot Tampereen yliopistossa Peace, Mediation and Conflict Research -maisteriohjelmassa. Opintojen ohella osallistuin 17 suomen kielen kurssille ja yhdelle ruotsin kielen kurssille, olin työharjoittelijana Ahvenanmaan rauhanistituutissa, tein vapaaehtoistöitä 12 eri järjestössä ja osallistuin 10 eri kurssiin ja konferenssiin 7 eri maassa. Valmistuin kesäkuussa 2019, menin naimisiin suomalaisen kumppanini kanssa heinäkuussa ja suoritin elokuussa Suomen kansalaisuuden hakemista varten suomen kielen yleisen kielitutkinnon. Hain Suomen kansalaisuutta lokakuussa 2019 ja sain sen maaliskuussa 2020. Toivoin siitä olevan etua työnhaussa ja sen parantavan uramahdollisuuksiani.
Huhtikuussa 2020 aloitin osa-aikatyöt tutkimusavustajana Tampereen yliopistossa. Sain myös määräaikaisen kokopäiväisen pestin Euroopan kemikaalivirastossa (ECHA) toukokuusta lokakuuhun 2020. Kun ECHA tarjosi minulle kolmea lyhyttä peräkkäistä sopimusta (2 viikkoa, 12 viikkoa, 6 viikkoa) viiden kuukauden ajalla, päätin jatkaa tutkimusavustajan töitä sen ohella. Tämä ei ollut kovin kestävää, koska jouduin sairauslomalle uupumuksen vuoksi 2 viikoksi marraskuussa. Jatkoin etsimissäni kokopäiväistä työpaikkaa, joka tarjoaa minulle pitkän aikavälin turvallisuuden ja vakauden ja vastaa paremmin taitojani, koulutustani, uratoiveitani, palkkaodotustani ja halua työskennellä haastavassa, kommunikoivassa ja modernissa ympäristössä.

Aloitin elokuun 2021 alussa monikulttuuri-, maahanmuuttaja- ja kotoutumista tukevan Moniheli ry:n Terkku-hankkeen koordinaattorina. Terkku-hankkeen päätarkoituksena on kehittää jalkautuvan työn malleja erityisesti tarttumattomien elintapasairauksien ennaltaehkäisemiseksi Afrikasta ja Lähi-idästä Suomeen muuttaneiden keskuudessa.

Mikä oli erityisen hyvää omassa korkeakoulussasi Tampereella?

Minulle Suomessa opiskelu oli loistava mahdollisuus, sillä tapasin paljon eri kansallisuuksia edustavia ihmisiä ja opin uutta minulle ennestään vieraista maista ja kulttuureista. Ennen Suomeen muuttamista haaveilin suomen kielen kurssille osallistumisesta, mutta luulin, että joutuisin maksamaan itse iltakursseista. Minulle selvisi kuitenkin, että kansainväliset opiskelijat saavat osallistua Tampereen yliopiston tarjoamille suomen kielen kursseille ilman erillisiä kuluja ja sisällyttää niistä kertyvät opintopisteet tutkintoonsa. Heikki Kangasniemi on aivan loistava suomen kielen opettaja. Minulla on lievä lukihäiriö ja sain siihen täällä huomattavasti enemmän tukea ja ymmärrystä kuin Britanniassa opiskellessani.

Miten kuvailisit Tamperetta kaupunkina, mikä tekee siitä erityisen?

Rakastuin Suomeen sen pienen väestön, koulutusjärjestelmän, hyvinvointijärjestelmän, vähäisen korruption ja rikollisuuden, joustavien ja lyhyempien työaikojen, korkeampien palkkojen, vahvan rauhanturvaan panostamisen, terveellisemmän ruuan, ympäristön kunnioittamisen, kierrätysjärjestelmän ja pyöräilyinfran vuoksi. Pidän erityisesti Tampereesta, koska täällä on kaunista luontoa, mielenkiintoista historiaa, lukuisia edullisia vapaa-ajan harrastusmahdollisuuksia ja runsaasti kasvis- ja vegaanisia vaihtoehtoja ravintoloissa.

Päivitetty 12.1.2023