Siirry sisältöön

Meri ja minä

Tässä kokonaisuudessa luokat vierailevat Muumimuseon uudistuneessa perusnäyttelyssä. Opastuksen teemoja ovat vesistöjen suojelu ja Tove Janssonin rakkaus mereen. Työpajoissa syvennytään vesielementtiin ja oppilaan omaan luontosuhteeseen taiteellisen työskentelyn kautta. Vaihtoehtoina on kädentaitoja, tanssia ja musiikkia.

Ilmoittautuminen kokonaisuuteen alkaa maanantaina 16.8.2021 klo 14.00.

Museopedagogiikka

Kuvassä näkyy vesiväreillä maalattu värikäs metsämaisema. Metsän seassa näkyy erilaisia muumihahmoja kuten Muumisetä, hattivatteja ja niin edelleen. yhden puun takaa kurkistaa Mörkö.

Kokonaisuuden ohjelma:

Museokierros

Toiminnallisella opastuksella Muumimuseon uudessa perusnäyttelyssä tutustumme Muumilaakson asukkaiden luontoystävälliseen elämäntapaan. Muumikertomuksissa meri on usein läsnä, sillä meri oli tärkeä Tove Janssonille. Kuulemme tarinoita Toven lapsuuden seikkailuista merellä ja hänen rakkaasta kesäpaikastaan, Klovharun luodosta. Keskustelemme myös siitä, millainen suhde meillä tamperelaisilla on vesistöihin.

Ajankohta: syys-lokakuu 2021, viikot 38-40

Kesto: 45 min

Paikka: Muumimuseo, Tampere-talo, Yliopistonkatu 55

Ohjaus: Taidekaaren museolehtorit ja freelancer-oppaat


Ajatteluläksy

Toimitamme opettajalle ajatteluläksyn, jonka avulla kokonaisuuden osa-alueet voi sitoa toisiinsa ja pidettyä lasten mielissä. Läksy vahvistaa oppilaan ajattelua ja oppimaan oppimista. Ajatteluläksy voi olla paperille painettu tai sähköisessä muodossa.


Työpajat (valitse yksi):

Meri ja minä -musiikkityöpaja

Muumitarinoissa kuvataan paljon muumien läheistä suhdetta mereen. Meri ja minä -työpajassa tutkitaan oppilaiden omaa merisuhdetta äänen ja runouden avulla. Luomme merenalaisen äänimaiseman erilaisten perinnesoittimien ja looper-pedaalin avulla. Miltä veden alla kuulostaa? Kuuntelemme työpajassa näytteen oikeasta vedenalaisesta äänimaisemasta ja luomme oman kuvitteellisen Itämeren äänimaailman, johon yhdistetään myös runotekstiä. Voimme tehdä oman runon merestä tai käyttää jotain valmista meriaiheista runotekstiä. Työpajan tuotoksena syntyy soiva runo, jossa yhdistyy merenalainen äänimaisema ja meriaiheinen runo.

Ajankohta: lokakuu 2021, viikot 40-41

Kesto: 75 min

Paikka: oma koulu

Ohjaus: Kulttuuriosuuskunta Uulu, Petra Käppi


Veden liike -tanssityöpaja

Ympäristöinnostamista ja tanssia yhdistävässä työpajassa tutkitaan vettä osana ympäristöä ja myös omaa kehoa. Veden liikettä tarkastellaan aistien ja mielikuvien kautta sekä lähdetään kokeilemaan virtaavan ja kahlitun liikkeen eroja. Koulun lähiympäristöä havainnoidaan erilaisten kehollisten harjoitteiden kautta sekä pysähdytään pohtimaan, mikä juuri minulle luonnossa ja erityisesti vedessä elementtinä on tärkeää. Varustukseksi säänmukaiset ja liikkumiseen soveltuvat vaatteet.

Ajankohta: lokakuu 2021, viikot 41 ja 43

Kesto: 90 min

Paikka: oman koulun lähiympäristö

Ohjaus: Tampereen taidekasvatus ry, KM Satu Järvinen


Pinnan alla -kädentaitopaja

Elävä meri on kuin kirjan hahmo. Mikä merta uhkaa? Voimmeko me puhua meren puolesta ja miten? Katsotaan pinnan alle ja tehdään roskia hyödyntäen vaikuttavia kolmiulotteisia teoksia. Töistä kootaan puhutteleva näyttely nuortenkulttuurikeskus Monitoimitalo 13:een. Käynnin aikana tutustutaan myös talon harrastusmahdollisuuksiin.

Ajankohta: loka-marraskuu 2021, viikot 40-41 ja 43-44

Kesto: 90 min

Paikka: Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13, Pellavatehtaankatu 4

Ohjaus: Tampereen kaupungin nuorisopalvelut, Kristiina Tenhovirta


Lisätietoja:

Museolehtori
Liisa Aholainen
puhelin 050 345 3904
sähköposti [email protected]

Yhteistyössä

Tampereen kaupunki