Jalomieliset
Tässä kokonaisuudessa tutustutaan keskiajan elämään ja erityisesti ritareihin. Ritari vannoi puolustavansa heikkoja, suojattomia ja avuttomia sekä taistelevansa kaikkien hyvinvoinnin puolesta. Millaisia nykyajan ritarit ovat?
Taidekaaren ekaluokkalaisille suunnatussa Jalomieliset-kokonaisuudessa näyttelyn ja työpajojen historialliseen aiheeseen tutustutaan innostavasti leikin ja tutkimisen kautta. Vapriikin Ritarit-näyttelyn lisäksi ryhmä voi valita yhden työpajan erilaisista vaihtoehdoista. Toiminnallisissa taidekokonaisuuksissa korostuvat elämyksellisyys, yhdessä tekeminen ja itsensä ilmaiseminen.
Ilmoittautuminen tähän kokonaisuuteen on päättynyt.

Ritarit ratsastavat Vapriikkiin! Toiminnallisella kierroksella tutkimme ritareiden elämää Vapriikin Ritarit -näyttelyssä. Tiesittekö, että ritari vannoi elävänsä ritarien kunniasäännöstön mukaisesti eli "puolustavansa heikkoja, suojattomia ja avuttomia sekä taistelevansa kaikkien hyvinvoinnin puolesta". Olisiko meistä ritareiksi ja millaisia nykyajan ritarit ovat?
Kesto: 45 min
Ajankohta: Elo-syyskuu 2021, viikoilla 35-38
Paikka: Vapriikin museokeskus (Alaverstaanraitti 5, 33101 Tampere)
Ohjaus: Taidekaaren museolehtorit ja oppaat
Toimitamme opettajalle ajatteluläksyn, jonka avulla kokonaisuuden osa-alueet voi sitoa toisiinsa ja pidettyä lasten mielissä. Läksy vahvistaa oppilaan ajattelua ja oppimaan oppimista. Ajatteluläksy voi olla paperille painettu tai sähköisessä muodossa.
Kuka olisikaan parempi suojelemaan vaikkapa kuninkaallista aarretta, kuin ritari? Mutta kuinka ritari itse suojautuu? Työpajassa tutustutaan lähemmin ritarien varusteisiin. Mietimme yhdessä itselle tärkeitä asioita, joita haluamme suojella, ja jokainen saa valmistaa itselleen ihka oman koristeellisen kilven.
Ajankohta: Syys-lokakuu 2021, viikot 38-40.
Kesto: 90 min.
Ohjaus: Marjukka Jakonen.
Paikka: oma koulu.
Työpajassa tutustutaan keskiaikaiseen ritarikulttuuriin ja balladiperinteeseen. Balladit ovat pitkiä kertovia tarinoita, joiden avulla on kerrottu seikkailutarinoita ja välitetty todellisia tapahtumia uutisten tapaan. Balladikulttuuri on globaalia, tarinoita ja uutisia on välitetty laulujen avulla joka puolella maailmaa. Balladeja on yhdistetty Pohjoismaissa usein piiritanssiin, ja lasten kanssa laulammekin vanhaa balladia yhdistäen laulamisen piiritanssiin. Työpajassa jokainen ryhmä pääsee tekemään oman ritariballadinsa. Keksimme oman lyhyen ritaritarinan ja muokkaamme sen lauluksi. Ryhmän oma balladi nauhoitetaan ja se jää luokalle työpajasta muistoksi.
Kesto 75 min
Ajankohta: Syyskuu 2021, viikoilla 37-39
Paikka: oma koulu tai päiväkoti
Ohjaus: Petra Käppi / Kulttuuriosuuskunta Uulu
Interaktiivisessa keskiaika-työpajassa lapset pääsevät osallistumaan turnajaismittelöön viitat ja pehmomiekat heiluen – ehkä jopa uljaan turnajaiskeppihevosen selässä. Ritarikoulussa ritarit valmennetaan taistelun saloihin ja salongin puolella kokeillaan lautanauhan tekoa, sillä pitäähän ritarin kantaa varusteissaan väriä. Kisojen jälkeen tietysti juhlitaan ja opetellaan yhdessä keskiaikaisen piiritanssin askelia. Lumoava tarinankerronta vie meidät jännittävälle matkalle menneisyyteen – ja tietysti aina, kun on juhlia, mukana on myös musiikkia ja laulua!
Kesto 75 min
Ajankohta: Syys-lokakuu 2021, viikoilla 37-40
Paikka: oma koulu tai päiväkoti
Ohjaus: Richard Raja-Aho ja Riikka Palonen / Lumous ja legenda
Yksisarvisia, taistelevia jäniksiä, hyökkääviä jättietanoita ja säkkipilliä soittavia koiria. Keskiaikainen kuvataide oli välillä aika kummallista ja hassua. Työpajassa tutustutaan hauskoihin yksityiskohtiin ja tehdään niiden innoittamana omat koristeelliset anfangit jokaiselle oppilaalle.
Ajankohta: Syyskuu 2021, viikot 36-38
Kesto: 90 min.
Ohjaus: Taidekaaren ohjaava museolehtori Janina Ahlfors
Paikka: oma koulu.
Ulkoinen linkkiKulttuuriosuuskunta Uulu https://uulu.fi/