Eskareiden Mennään metsään -kokonaisuus keskittyy metsään ja jokaisen omaan luontosuhteeseen. Kokonaisuuteen kuuluu työpaja, ajatteluläksy ja ympäristökierros metsässä. Työpajavaihtoehtoina on luontokuvaus, sävellys, tarinankerronta ja kuvataide. Ympäristökierros tehdään yhteistyössä Luontokoulu Korennon kanssa.
Työpajavaihtoehdot (valitse näistä yksi):
Sävellystyöpaja
Pajassa sukelletaan kevättalvisen luonnon salaperäisiin tapahtumiin musiikin keinoin. Kuulostellaan mitä talvisen lumipeitteen alla tapahtuu ja keitä puiden siimeksessä oikein rapistelee. Näistä havainnoista ja tunnelmista tehdään yhdessä pieniä lauluja ja musiikkiesityksiä. Soittimia ja/tai musiikkiluokkaa on hyvä varata ryhmän käyttöön
Paikka: oma koulu
Aika: viikko 13
Kesto: 90 min
Ohjaus: musiikkikasvattaja Marko Niittymäki, Vimmart -yhdenvertaisen taiteen oppilaitos
Luonnon salaiset maailmat -luontovalokuvaustyöpaja
Valokuvatyöpajoissa tutustumme luonnon pieniin ihmeisiin etsien, kuvaten ja tutkien luonnosta mielenkiintoisia yksityiskohtia. Työpajoihin tuon mukanani kamerat, joilla kuvaamme yhdessä pienryhmissä koulun pihalla tai lähiluonnossa helppoja ja inspiroivia kuvaustehtäviä. Työpajan lopuksi katsomme kuvat yhdessä ja valokuvat jäävät teidän omaan käyttöönne. Niistä voi myöhemmin rakentaa esimerkiksi pienen valokuvanäyttelyn.
Paikka: oman koulun ympäristö
Aika: viikot 14-16
Kesto: 90 min
Ohjaus: valokuvaaja Susanna Lyly
Monitaiteinen tarinatyöpaja
Korppi Korventyttö, outolintu sarvipää, metsänväen vaihdokas, johdattaa laulun ja shamaanirummun avulla lapset myyttisille metsäpoluille. Kuulemme kalevalaisen tarinan karhun synnystä Otavaisen olkapäillä, siitä pääsemme tähtikuvioihin ja luonnon merkkien tarkkailuun. Esimerkkiesineiden (kalloja, jalanjälkimallineita) avulla opettelemme päättelemään lajeja näkemämme ja tietämämme perusteella (mitä tämä syö, miksi se tarvitsee paksun otsan, montako varvasta kulkijalla on ollut). Sitten rauhoitumme kuuntelemaan pitkän tarinan kolmesta pojasta ja karhusta morsiamena - vienalainen perinnetarina ajalta, jolloin eläimet koettiin ihmisten kaltaisiksi. Ja lopuksi pannaan tanssiksi! Lapset saavat itse ehdotella eläinhahmoja, ja luomme niille yhdessä tanssimuuvit!
Paikka: oma koulu
Aika: viikot 14-17
Kesto: 60 min
Ohjaus: tarinankertoja Riikka Palonen
Kasvitarinoita-kuvataidetyöpaja
Kuvataidepajassa pohditaan omaa suhdetta luontoon, mennäänkö metsään ja kuinka metsä vastaa? Sivutaan luonnon monimuotoisuutta ja pohditaan mitä metsä voi meille antaa. Sukellamme luonnon salaisiin maailmoihin viivan ja värin kautta. Tutkimme vanhoja kasvikuvia ja värejä sekä piirrämme/maalaamme oman kasviaiheisen teoksen. Liittyykö kasvikuvaasi tarina, onko se kasvutarina?
Paikka: oma koulu
Aika: viikot 14-17
Kesto: 90 min
Ohjaus: kuvataiteilija Meri Westlin
Ajatteluläksy
Toimitamme opettajille ajatteluläksyn sähköisesti kokonaisuuden käynnistyttyä. Ajatteluläksyn avulla kokonaisuuden osa-alueet voi sitoa toisiinsa ja ne saa paremmin pidettyä lasten mielissä. Tehtävä vahvistaa oppilaan ajattelua ja oppimaan oppimista.
Ympäristökierrokset
Ympäristökierroksella tutkitaan keväistä luontoa tutkimus- ja taidelasit päässä. Millaisia salaisia taitoja ja kykyjä eläimillä ja kasveilla on? Mitä kaunista, hienoa ja erikoista ympäristöstä voi löytää ja miten se innostaa taiteiluun? Kierroksella nautitaan, opitaan ja inspiroidutaan luonnosta omaa ympäristösuhdetta vahvistaen Liito-orava Leppäsen johdolla.
Paikka: Rasonhaan perintömetsä, Tohloppi (lähin bussipysäkki Mediapoliksella, tarkka kohtaamispaikka ilmoitetaan sähköpostitse)
Aika: viikot 16-19
Kesto: noin 45 min
Ohjaus: Taidekaaren museolehtori ja oppaat
LINKKI ILMOITTAUTUMISEEN AVAUTUU TÄHÄN ERITYISOPETUKSELLE PE 3.2. KLO 10 JA YLEISOPETUKSELLE MA 6.2. KLO 14.00