Siirry sisältöön

Kestäviä muotoja

Huom! Valitettavasti DesignLabra ei koronatilanteesta johtuen saavu Tampereelle tänä vuonna. Taidekaaren kokonaisuus on tästä syystä peruttu.

Keväällä 2021 saamme Väinö Linnan aukiolle DesignLabran, joka on A&DO –Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskuksen kiertävä konttinäyttely. Oppimiseen innostavan näyttelyn aiheena on Hyvä lähiympäristö, jota tarkastellaan yhdessä arkkitehtuurin ja muotoilun näkökulmasta. Käynti toimii alkusysäyksenä arkkitehtuurin ja muotoilun maailmaan. DesignLabra kutsuu mukaan tutkimaan, ihmettelemään, kokeilemaan ja leikkimään!

Muotoiluajattelua ja suunnittelutaitoja harjoitetaan myös työpajoissa, joissa vaihtoehtoina ovat arkkitehtuuri ja muotoilu, kaupunkisuunnittelu, musiikki ja tulevaisuusvisiot. Kestäviä muotoja –kokonaisuuden teemoja ovat ongelmanratkaisutaidot ja kestävä kehitys.

Huom! Koska konttinäyttely on ulkoilmassa, kierrokset tapahtuvat loppukeväällä. Tästä johtuen on mahdollista osallistua työpajaan ennen vierailua DesignLabrassa.

Opettajille, jotka haluavat syventyä aiheeseen enemmän, A&DO ja Taidekaari järjestävät webinaarin Hyvä lähiympäristö opetuksessa 24.3.2021. Lisätietoa ja ilmoittautumiset: https://osake.eeventti.fi/koulutukset/taidekaari-hyva-lahiymparisto-opetuksessa-1158

Ajanvaraus alkaa ma 7.12.2020 klo 14.

Museopedagogiikka

Kokonaisuuden ohjelma:

Kuva: Hanna Pielikko

Museokierros

Designlabra on innovatiivinen kiertonäyttely, joka avaa muotoilun ja suunnittelun saloja interaktiivisesti. Toiminnallisella opastuksella pohditaan, miten esineet ja rakennukset syntyvät ja millainen on hyvä lähiympäristö. Muotoiluajattelutaitoja harjoittelemalla kehitetään ongelmanratkaisukykyä ja empatiaa.

Esiopetuksessa tuetaan lasten myönteistä suhtautumista tulevaisuuteen. Lapsia ohjataan edellytystensä mukaan huolehtimaan itsestään, toisista, omista tavaroista ja yhteisestä ympäristöstä. DesignLabrassa tuetaan näitä tavoitteita. Omaksutaan yhdessä aktiivinen rooli hyvän ympäristön rakentajina!

Aika: viikot 17-19 ma-pe klo 9, 10 ja 11.

Kesto: 45 min.

Paikka: Väinö Linnan aukio, Finlaysonin alue

Opastus: TAITEn museolehtorit ja freelancer-oppaat

Ajatteluläksy

Toimitamme opettajalle ajatteluläksyn, jonka avulla kokonaisuuden osa-alueet voi sitoa toisiinsa ja pidettyä lasten mielissä. Läksy vahvistaa oppilaan ajattelua ja oppimaan oppimista. Ajatteluläksy voi olla paperille painettu tai sähköisessä muodossa.

Työpajat (valitse näistä yksi luokallesi)

Asuintalo, tehdas vai koulu? - kaupunkisuunnittelutyöpaja

Jos saisit oman tontin kaupungin keskustasta silloin kun kaupunkia rakennetaan, rakentaisitko tontille asuintalon, koulun, kaupan, tehtaan vai teatterin? Pohditaan kaupungin syntymistä, sen vastuullista kasvamista, kestävää elämäntapaa ja sitä mitä kaikkea kaupungissa tarvitaan. Arkkitehtuuripajassa tutustutaan kaupunkisuunnitteluun ja Tampereen kaupungin syntyvaiheisiin.

Ajankohta: viikot 18-19

Kesto: 90 min

Ohjaus: kulttuuriohjaaja Mia Ylä-Nojonen

Paikka: oma koulu/ päiväkoti

Arkkitehtuuri- ja muotoilutyöpaja

Miltä näyttää hyvä lähiympäristö, jossa lapset toimivat arkkitehteina ja muotoilijoina? Onko keskellä kaupunkia puisto ja taloissa rappusten tilalla liukumäet? Pajassa jatketaan arkkitehtuurin ja muotoilun parissa, suunnitellen omia rakennuksia ja kaupunkikuvaa.

Ajankohta: viikot 20-21

Kesto: 90 min

Ohjaus: ohjaava museolehtori Janina Ahlfors

Paikka: oma koulu/päiväkoti


Musiikkimuotoja-työpaja

Työpajassa pohditaan, voiko ääntä muotoilla? Tai voiko äänellä tehdä soivan veistoksen? Vastaus on, että kyllä voi! Työpajassa harjoitellaan lasten kanssa Voicepainting-tekniikan alkeita. Se on uusi Tanskassa syntynyt yhteislaulutekniikka eri tasoisille laulajille ja kuoroille. Voicepainting-tekniikassa käytetään kehorytmejä, sanarytmejä ja laulettuja ääniä. Siinä johtajana toimiva henkilö luo hetkessä yhdessä sovituista elementeistä yhdessä sovituilla merkeillä ääniteoksen.

Ajankohta: viikot 18-19

Kesto: 75 min

Ohjaus: Kulttuuriosuuskunta Uulu

Paikka: oma koulu/päiväkoti

Tutkitaan tulevaisuuksia -työpaja

Toiminnallinen työpaja tulevaisuusintoilijoille! Mitä on tulevaisuus? Mitä toivoisit tänään tapahtuvan? Entä ensi vuonna? Millaisessa maailmassa elämme 20 tai 100 vuoden päästä? Tule mukaan kuvittelemaan, kyseenalaistamaan ja muuttamaan maailmaa yhdessä.

Työpaja on yhdessä tehtävää ideointia ja ongelmanratkaisua, jossa leikki kuljettaa toimintaa.

Ajankohta: viikot 18-19

Kesto: 90 min

Ohjaus: Tampereen taidekasvatus ry, Jarmo Skön

Paikka: Museokeskus Vapriikin työpajatila (Alaverstaanraitti 5)

Lisätietoja

Museolehtori
Liisa Aholainen
puhelin 050 345 3904
sähköposti [email protected]

Yhteistyössä

Tampereen kaupunki