Siirry sisältöön

Esiopetus

Museopedagogiikka

Tervetuloa koko koulu-uran mittaiseen Taidekaareen, tamperelaiset eskarit!

Taidekaari aloitetaan museokäynneillä ja niihin liittyvillä työpajoilla eskarivuoden keväällä. Museokokonaisuuksiin osallistuessaan lapsi saa kokemuksen uudesta oppimisympäristöstä sekä harjoittelee ryhmässä toimimista ja omien ajatusten ilmaisemista niin sanallisesti kuin taiteellisestikin.

Eskareiden Taidekaari-toiminta sijoittuu keväälle ja jokainen ryhmä voi valita yhden tarjotuista kokonaisuuksista. Ilmoittautuminen alkaa netissä ma 7.12.2020 klo 14.

Erityisopetuksen ryhmät voivat halutessaan osallistua kevään ohjelman lisäksi myös syksyn museopedagogisiin kokonaisuuksiin. Erityisopetuksen ilmoittautuminen alkaa netissä jo pe 14.8.2020 klo 10.

Teemat ja tavoitteet

Taidekaareen osallistumalla toteutetaan esiopetuksen opetussuunnitelmaa. Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet:

Lasta kannustetaan tutkimaan, käyttämään ja tuottamaan erilaisia viestejä. (monilukutaito)

Lasta arvostava kohtaaminen sekä toisten lasten ja aikuisten kanssa toimiminen vahvistavat lasten osallistumisen taitoja. (osallistuminen ja vaikuttaminen)

Jokaisessa kokonaisuudessa on omat teemansa, joita käsitellään kierroksella, työpajassa ja ajatteluläksyssä. Vuosittain järjestettävän kulttuurikasvatuksen ideana on antaa lapsille ja nuorille laaja käsitys taiteesta ja omasta suhteestaan siihen.

Kohderyhmä

Kokonaisuudet ovat avoimia kaikille tamperelaisille esiopetusryhmille.

Esiopetuksen kevätlukukauden 2021 ohjelma:

Kestäviä muotoja

Huom! Valitettavasti DesignLabra ei koronatilanteesta johtuen saavu Tampereelle tänä vuonna. Taidekaaren kokonaisuus on tästä syystä peruttu.

Keväällä 2021 saamme Väinö Linnan aukiolle DesignLabran, joka on A&DO –Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimisen keskuksen kiertävä konttinäyttely. Oppimiseen innostavan näyttelyn aiheena on Hyvä lähiympäristö, jota tarkastellaan yhdessä arkkitehtuurin ja muotoilun näkökulmasta. Käynti toimii alkusysäyksenä arkkitehtuurin ja muotoilun maailmaan. DesignLabra kutsuu mukaan tutkimaan, ihmettelemään, kokeilemaan ja leikkimään!

Muotoiluajattelua ja suunnittelutaitoja harjoitetaan myös työpajoissa, joissa vaihtoehtoina ovat arkkitehtuuri ja muotoilu, kaupunkisuunnittelu, musiikki ja tulevaisuusvisiot. Kestäviä muotoja –kokonaisuuden teemoja ovat ongelmanratkaisutaidot ja kestävä kehitys.

Huom! Koska konttinäyttely on ulkoilmassa, kierrokset tapahtuvat loppukeväällä. Tästä johtuen on mahdollista osallistua työpajaan ennen vierailua DesignLabrassa.

Opettajille, jotka haluavat syventyä aiheeseen enemmän, A&DO ja Taidekaari järjestävät webinaarin Hyvä lähiympäristö opetuksessa 24.3.2021. Lisätietoa ja ilmoittautumiset: https://osake.eeventti.fi/koulutukset/taidekaari-hyva-lahiymparisto-opetuksessa-1158

Ajanvaraus alkaa ma 7.12.2020 klo 14.

Jalomieliset

Huom! Vapriikki on koronarajoitusten vuoksi joutunut siirtämään näyttelyn ajankohtaa. Tästä syystä Jalomieliset-kokonaisuus peruuntuu keväältä 2021.

Tässä kokonaisuudessa tutustutaan keskiajan elämään ja erityisesti ritareihin. Ritari vannoi puolustavansa heikkoja, suojattomia ja avuttomia sekä taistelevansa kaikkien hyvinvoinnin puolesta. Millaisia nykyajan ritarit ovat?

Taidekaaren esiopetukselle suunnatussa Jalomieliset-kokonaisuudessa näyttelyn ja työpajojen historialliseen aiheeseen tutustutaan innostavasti leikin ja tutkimisen kautta. Vapriikin Ritarit-näyttelyn lisäksi ryhmä voi valita yhden työpajan erilaisista vaihtoehdoista. Toiminnallisissa taidekokonaisuuksissa korostuvat elämyksellisyys, yhdessä tekeminen ja itsensä ilmaiseminen.

Ilmoittautuminen alkaa ma 7.12.2020 klo 14.

Murut ja murikat

Uusimme hyvän palautteen saaneen kokonaisuuden! Murut ja murikat -kokonaisuudessa tutustutaan Vapriikin Kivimuseon kalleuksiin niitä vartioivan lohikäärmeen johdattelemana. Työpajoissa vaihtoehtoina ovat kuvataide, käsityö ja tiede.

Kokonaisuuden pääkäsitteet ovat museonäyttely ja museoesine.

Ajanvaraus alkaa: pe 4.12.2020 (eo) & ma 7.12.2020 (yo)

Tampereen kaupunki