Siirry sisältöön

Meri ja minä

Tässä kokonaisuudessa luokat vierailevat Muumimuseon näyttelyssä Muumit ja meri, jonka teemoja ovat vesistöjen suojelu ja Tove Janssonin rakkaus mereen. Työpajoissa syvennytään vesielementtiin ja oppilaan omaan luontosuhteeseen eri taiteenlajit ilmaisuvälineinä. Vaihtoehtoina on kädentaitoja, kuvataidetta ja musiikkia.

Meri ja minä -kokonaisuuden suunnittelussa on mukana 6. luokan oppilaita ja siinä kehitetään Taidekaaren ympäristö- ja ilmastokasvatussisältöä.

Ajanvaraus alkaa pe 14.8.2020 klo 10.

Museopedagogiikka

Kuva Muumimuseosta

Kokonaisuuden ohjelma:

Museokierros

Toiminnallisella opastuksella lähdetään merelle Muumien kanssa ja tutustutaan Muumien luontoystävälliseen elämäntapaan. Elävä meri on olento, jolla on oma roolinsa muumitarinoissa, milloin kesäisen tyynenä, milloin hurjana ja myrskyävänä.

Ajankohta: viikot 39-41

Kesto: 45 min

Paikka: Muumimuseo, Tampere-talo, Yliopistonkatu 55

Opastus: TAITEn museolehtorit ja freelancer-oppaat.

Ajatteluläksy

Toimitamme opettajalle ajatteluläksyn, jonka avulla kokonaisuuden osa-alueet voi sitoa toisiinsa ja pidettyä lasten mielissä. Läksy vahvistaa oppilaan ajattelua ja oppimaan oppimista. Ajatteluläksy voi olla paperille painettu tai sähköisessä muodossa.

Työpajat (valitse näistä yksi luokallesi):

Meri ja minä -musiikkityöpaja

Muumitarinoissa kuvataan paljon muumien läheistä suhdetta mereen. Meri ja minä -työpajassa tutkitaan ryhmän suhdetta Itämereen äänen ja runouden avulla. Työpajassa luodaan merenalainen äänimaisema erilaisten perinnesoittimien ja looper-pedaalin avulla. Miltä veden alla kuulostaa? Kuuntelemme työpajassa näytteen oikeasta vedenalaisesta äänimaisemasta ja luomme oman kuvitteellisen Itämeren äänimaiseman. Äänimaisemaan yhdistetään myös runotekstiä. Voimme tehdä oman runon merestä tai käyttää jotain valmista meriaiheista runotekstiä. Työpajan tuotoksena syntyy soiva runo, jossa yhdistyy merenalainen äänimaisema ja meriaiheinen runo.

Ajankohta: viikot 43 ja 44

Kesto: 75 min

Ohjaus: Kulttuuriosuuskunta Uulu

Paikka: oma koulu

Pisaroita meressä -kuvataidetyöpaja

Ilmastonmuutos herättää usein ahdistusta, hämmennystä ja muita hankaliakin tunteita. Pajassa nojataan ajatukseen, että toiminnalla luodaan toivoa ja keskitytään ideoimaan miten jokainen voi olla oman elämänsä ilmastojohtaja. Parhaat ideat tiivistetään iskulauseiksi ja taitetaan komeaan kuvalliseen muotoon Canva-ohjelmalla. Pikkupisaroista suuri merikin muodostuu, joten jokainen ihminen ja teko on merkityksellinen!

Ajankohta: viikot 40-43

Kesto: 90 min

Ohjaus: ohjaava museolehtori Janina Ahlfors

Paikka: oma koulu

Pinnan alla -kädentaitopaja

Elävä meri on kuin kirjan hahmo. Mikä merta uhkaa? Voimmeko me puhua meren puolesta ja miten? Katsotaan pinnan alle ja tehdään roskia hyödyntäen vaikuttavia kolmiulotteisia teoksia. Töistä kootaan puhutteleva näyttely nuortenkulttuurikeskus Monitoimitalo 13:een. Käynnin aikana tutustutaan myös talon harrastusmahdollisuuksiin.

Ajankohta: viikot 41-44

Kesto: 2 h

Ohjaus: Monitoimitalo 13 ohjaajat

Paikka: Monitoimitalo 13, 3.krs Kädentaidot, Satakunnankatu 13

Lisätietoja

Museolehtori
Liisa Aholainen
puhelin 050 345 3904
sähköposti [email protected]

Yhteistyössä

Tampereen kaupunki