Siirry sisältöön

Sateenkaari siveltimessä

Luovuus ja ilmaisun rikkaus; monenlaiset tavat kuvata tai esittää tunteita ja ajatuksia taiteen kautta ovat tämän kokonaisuuden teemoja. Työpajoissa oppilaat pääsevät itse kokeilemaan erilaisia ilmaisutapoja. Vaihtoehtoina on runoutta, musiikkia ja kuvataidetta. Opastuksella tutustutaan Suomen kultakauden taiteilijoihin kuuluneen Magnus Enckellin monipuoliseen tuotantoon.

Huom! Tässä kokonaisuudessa työpajaan osallistutaan ennen museovierailua, koska opastuksille päästään vasta marraskuun puolivälistä alkaen.

Ilmoittautuminen tähän kokonaisuuteen on sulkeutunut.

Museopedagogiikka

Kuvassa öljyvärimaalaus maisemasta, jossa näkyy puisto. Puiston keskellä olevalla aukealla näkyy mies mustassa puvussa sekä nainen valkoisessa mekossa.

Kokonaisuuden ohjelma:

Museokierros

Toiminnallinen opastus Tampereen Taidemuseon Magnus Enckell -näyttelyssä. Kuvataiteilijana Enckell oli kokeilija ja edelläkävijä, joka käytti värejäkin monella tavalla. Teoksien aiheissa on symboliikkaa ja mytologiaa. Tutkitaan kuvia keskustellen. Mitä ne meille kertovat?

Ajankohta: marras-joulukuu 2021, viikot 46-48

Kesto: 45 min

Paikka: Tampereen taidemuseo, Puutarhakatu 34

Ohjaus: Taidekaaren museolehtorit ja freelancer-oppaat


Ajatteluläksy

Toimitamme opettajalle ajatteluläksyn, jonka avulla kokonaisuuden osa-alueet voi sitoa toisiinsa ja pidettyä lasten mielissä. Läksy vahvistaa oppilaan ajattelua ja oppimaan oppimista. Ajatteluläksy voi olla paperille painettu tai sähköisessä muodossa.


Työpajat (valitse yksi):

Runopaja

Tutustutaan ihka oikeaan runoilijaan ja päästään kysymään häneltä kysymyksiä runoilijuudesta ja kirjoittamisesta. Varsinaisessa Runopajassa yksinkertaisen, mutta inspiroivan harjoitteen kautta heittäydytään itse kirjoittamaan omaa runoa. Oivalletaan sanan olevan kuvallinen ilmiö. Mikä ero on runon ja kuvataiteen kuvallisuuden kokemisessa? Lopuksi saadaan pari vinkkiä runojen esittämiseen ja päästään halutessaan lausumaan oma runo tai kaverin runo koko ryhmälle. Rohkaistutaan nousemaan iloisesti esiin omana itsenämme!

Ajankohta: loka-marraskuu 2021, viikot 43-45

Kesto: 90 min

Paikka: oma koulu

Ohjaus: runoilija ja kuvataiteilija Saku Lillukka


Musiikkipaja

Musiikkityöpajassa tutustutaan Magnus Enckellin ajan suomalaiseen musiikkiin. 1800-luvulla Suomessa laulettiin paljon. Radioita ei vielä ollut ja musiikki tehtiin pääasiassa itse soittamalla ja laulamalla. Tuolloin olivat suosittuja rekilaulut, jotka ovat kevyitä lyhyitä kansanlauluja. Rekilaulujen aiheista löytyy erityisesti luonto- ja rakkausteemaa. Työpajassa tehdään itse oma rekilaulu, jonka tekstissä käsitellään omaa elinympäristöä ja oppilaiden suosikkipaikkoja Tampereella. Oppilaat pääsevät riimittelemään Tampereesta kertovia riimejä rekilaulumittaan. Työpajassa myös kokeillaan laulaa itse tehtyä rekilaulua.

Ajankohta: marraskuu 2021, viikot 44-46

Kesto: 75 min

Paikka: oma koulu

Ohjaus: Kulttuuriosuuskunta Uulu, Petra Käppi


Kuvataidepaja

Museokierrokseen valmistavassa kuvataidetyöpajassa harjoitellaan ihmishahmojen ja ympäristön maalaamista Magnus Enckellin hengessä. Värejä ei säästellä ja maalausjälki saa olla rouheaa, tärkeintä on nauttia ja kokeilla rohkeasti!

Ajankohta: marraskuu 2021, viikot 44-45

Kesto: 90 min

Paikka: oma koulu

Ohjaus: ohjaava museolehtori Janina Ahlfors


Lisätietoja

Museolehtori
Liisa Aholainen
puhelin 050 345 3904
sähköposti [email protected]

Yhteistyössä

Tampereen kaupunki