Sateenkaari siveltimessä
Luovuus ja ilmaisun rikkaus; monenlaiset tavat kuvata tai esittää tunteita ja ajatuksia taiteen kautta ovat tämän kokonaisuuden teemoja. Työpajoissa oppilaat pääsevät itse kokeilemaan erilaisia ilmaisutapoja. Vaihtoehtoina on runoutta, musiikkia ja kuvataidetta. Opastuksella tutustutaan Suomen kultakauden taiteilijoihin kuuluneen Magnus Enckellin monipuoliseen tuotantoon.
Huom! Tässä kokonaisuudessa työpajaan osallistutaan ennen museovierailua, koska opastuksille päästään vasta marraskuun puolivälistä alkaen.
Ilmoittautuminen tähän kokonaisuuteen on sulkeutunut.

Museokierros
Toiminnallinen opastus Tampereen Taidemuseon Magnus Enckell -näyttelyssä. Kuvataiteilijana Enckell oli kokeilija ja edelläkävijä, joka käytti värejäkin monella tavalla. Teoksien aiheissa on symboliikkaa ja mytologiaa. Tutkitaan kuvia keskustellen. Mitä ne meille kertovat?
Ajankohta: marras-joulukuu 2021, viikot 46-48
Kesto: 45 min
Paikka: Tampereen taidemuseo, Puutarhakatu 34
Ohjaus: Taidekaaren museolehtorit ja freelancer-oppaat
Ajatteluläksy
Toimitamme opettajalle ajatteluläksyn, jonka avulla kokonaisuuden osa-alueet voi sitoa toisiinsa ja pidettyä lasten mielissä. Läksy vahvistaa oppilaan ajattelua ja oppimaan oppimista. Ajatteluläksy voi olla paperille painettu tai sähköisessä muodossa.
Runopaja
Tutustutaan ihka oikeaan runoilijaan ja päästään kysymään häneltä kysymyksiä runoilijuudesta ja kirjoittamisesta. Varsinaisessa Runopajassa yksinkertaisen, mutta inspiroivan harjoitteen kautta heittäydytään itse kirjoittamaan omaa runoa. Oivalletaan sanan olevan kuvallinen ilmiö. Mikä ero on runon ja kuvataiteen kuvallisuuden kokemisessa? Lopuksi saadaan pari vinkkiä runojen esittämiseen ja päästään halutessaan lausumaan oma runo tai kaverin runo koko ryhmälle. Rohkaistutaan nousemaan iloisesti esiin omana itsenämme!
Ajankohta: loka-marraskuu 2021, viikot 43-45
Kesto: 90 min
Paikka: oma koulu
Ohjaus: runoilija ja kuvataiteilija Saku Lillukka
Musiikkipaja
Musiikkityöpajassa tutustutaan Magnus Enckellin ajan suomalaiseen musiikkiin. 1800-luvulla Suomessa laulettiin paljon. Radioita ei vielä ollut ja musiikki tehtiin pääasiassa itse soittamalla ja laulamalla. Tuolloin olivat suosittuja rekilaulut, jotka ovat kevyitä lyhyitä kansanlauluja. Rekilaulujen aiheista löytyy erityisesti luonto- ja rakkausteemaa. Työpajassa tehdään itse oma rekilaulu, jonka tekstissä käsitellään omaa elinympäristöä ja oppilaiden suosikkipaikkoja Tampereella. Oppilaat pääsevät riimittelemään Tampereesta kertovia riimejä rekilaulumittaan. Työpajassa myös kokeillaan laulaa itse tehtyä rekilaulua.
Ajankohta: marraskuu 2021, viikot 44-46
Kesto: 75 min
Paikka: oma koulu
Ohjaus: Kulttuuriosuuskunta Uulu, Petra Käppi
Kuvataidepaja
Museokierrokseen valmistavassa kuvataidetyöpajassa harjoitellaan ihmishahmojen ja ympäristön maalaamista Magnus Enckellin hengessä. Värejä ei säästellä ja maalausjälki saa olla rouheaa, tärkeintä on nauttia ja kokeilla rohkeasti!
Ajankohta: marraskuu 2021, viikot 44-45
Kesto: 90 min
Paikka: oma koulu
Ohjaus: ohjaava museolehtori Janina Ahlfors
Ulkoinen linkkiTampereen taidemuseo https://tampereentaidemuseo.fi/index.html
Ulkoinen linkkiSaku Lillukka https://www.sakulillukka.fi/
Ulkoinen linkkiKulttuuriosuuskunta Uulu https://uulu.fi/