Siirry sisältöön

Finlaysonin väkeä

Finlaysonin juhlavuotta vietetään 2020. Synttäreiden kunniaksi oppilaat pääsevät tutustumaan ulkoilmaopastuksella 200 vuotta täyttävän alueen historiaan. Kierroksella tutkitaan Tampereen kaupungin syntysijoja, Finlaysonin tehdasaluetta, sen historiaa ja arkkitehtuuria. Opastuksen teemana on myös lasten elämä tehdasalueella noin sata vuotta sitten.

Opastuksen jälkeen luokka osallistuu yhteen valinnaiseen työpajaan. Työpajavaihtoehdot ovat arkkitehtuuri, yhteisötaide, tekstiilitaide ja draama.

Ajanvaraus alkaa pe 14.8.2020 klo 10.

Museopedagogiikka

Kokonaisuuden ohjelma:

Ulkoilmaopastus

Ulkoilmaopastuksella koetaan tehdasalueen historiaa hauskojen ja toiminnallisten harjoitteiden avulla. Kierroksella eläydytään tehtaan työoloihin ja lasten arkielämään 1800-luvun lopulla. Opastus perustuu Työväenmuseo Werstaan Hilma ja pumpulitehdas -kierrokseen.

Aika: viikot 36-39 ti-pe klo 9, 10 ja 11.

Kesto: 45 min.

Paikka: Työväenmuseo Werstas, Väinö Linnan aukio 8.

Opastus: Työväenmuseo Werstaan oppaat ja museolehtorit.

Ajatteluläksy

Toimitamme opettajalle ajatteluläksyn, jonka avulla kokonaisuuden osa-alueet voi sitoa toisiinsa ja pidettyä lasten mielissä. Läksy vahvistaa oppilaan ajattelua ja oppimaan oppimista. Ajatteluläksy voi olla paperille painettu tai sähköisessä muodossa.

Työpajat (valitse näistä yksi luokallesi):

Lankakerien seikkailu Finlaysonilla - sirkuksesta ammentava teatteripaja

Tässä vauhdikkaassa työpajassa teemme sirkuksestakin tuttuja harjoituksia ja leikkejä. Käsittelemme Finlayson-kierroksen antia liikkeen, ilmaisun ja kehollisuuden kautta. Kokeilemme, miten kehonosat saadaan muutettua koneiksi. Autamme myös kierrokselta tuttua Hilmaa kokoamaan kadonneet lankakerät ja tanssimme kankaiden kanssa

Ajankohta: viikot 39 ja 40

Kesto: 90 min

Ohjaus: Johanna Peltola / Henni Salo, Tästä tulee niin hieno maailma ry.

Paikka: oma koulu

Unelmatehdas -kilinkolinpoinks -yhteistötaidepaja

Jokainen oppilas saa vapaasti maalaten toteuttaa oman tehtaan osan vinyylilevylle, joista kootaan seinälle yksi iso tehdas-installaatio kaikkien ryhmien kanssa. Toteutus tapahtuu Uuden Hiedanrannan Kuivaamossa.

Unelmatehtaasta tulee mobiili teos, jonka voi pystyttää uudelleen mihin vaan Tampereella.

Ajankohta: viikot 39 ja 40

Kesto: 90 min

Ohjaus: kuvataiteilija Mika Pettissalo

Paikka: Hiedanranta

Finsku uusiksi! -arkkitehtuuripaja

Työpajassa pistetään Finlaysonin arkkitehtuuri uusiksi lisäämällä omia rakennuksia ja uusia värejä oman mielen mukaisesti. Jokainen lapsi tekee oman kolmiulotteisia elementtejä sisältävän teoksen, joista kootaan ryhmän yhteinen tehdasalue.

Ajankohta: viikot 37 ja 38

Kesto: 90 min

Ohjaus: ohjaava museolehtori Janina Ahlfors

Paikka: oma koulu

Tekstiilitaidepaja

Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsän tekstiilitaidetyöpajassa leikitellään väreillä, hullutellaan muodoilla ja haetaan inspiraatiota Hilman kanssa nähdyistä paikoista. Oppilaat luovat tekstiilipintoja, joista sommitellaan yhteinen kolmiulotteinen tekstiilitaideteos Finlaysonin 200-vuotisen historian kunniaksi.

Ajankohta: viikot 39 ja 40

Kesto: 90 min

Ohjaus: Käsityö- ja muotoilukoulu Näpsä

Paikka: Näpsän toimitilat, Peltokatu 16 C

Lisätietoja

Museolehtori
Liisa Aholainen
puhelin 050 345 3904
sähköposti [email protected]

Yhteistyössä

Tampereen kaupunki