Siirry sisältöön

Jalomieliset

Tässä kokonaisuudessa tutustutaan keskiajan elämään ja erityisesti ritareihin. Ritari vannoi puolustavansa heikkoja, suojattomia ja avuttomia sekä taistelevansa kaikkien hyvinvoinnin puolesta. Millaisia nykyajan ritarit ovat?

Taidekaaren ekaluokkalaisille suunnatussa Jalomieliset-kokonaisuudessa näyttelyn ja työpajojen historialliseen aiheeseen tutustutaan innostavasti leikin ja tutkimisen kautta. Vapriikin Ritarit-näyttelyn lisäksi ryhmä voi valita yhden työpajan erilaisista vaihtoehdoista. Toiminnallisissa taidekokonaisuuksissa korostuvat elämyksellisyys, yhdessä tekeminen ja itsensä ilmaiseminen.

Ilmoittautuminen tähän kokonaisuuteen on päättynyt.

Museopedagogiikka

Kuva rautakautisesta keihäänkärjestä, jonka tyvessä on hopealangasta tehtyjä koristeita.

Kokonaisuuden ohjelma:

Museokierros

Ritarit ratsastavat Vapriikkiin! Toiminnallisella kierroksella tutkimme ritareiden elämää Vapriikin Ritarit -näyttelyssä. Tiesittekö, että ritari vannoi elävänsä ritarien kunniasäännöstön mukaisesti eli "puolustavansa heikkoja, suojattomia ja avuttomia sekä taistelevansa kaikkien hyvinvoinnin puolesta". Olisiko meistä ritareiksi ja millaisia nykyajan ritarit ovat?

Kesto: 45 min

Ajankohta: Elo-syyskuu 2021, viikoilla 35-38

Paikka: Vapriikin museokeskus (Alaverstaanraitti 5, 33101 Tampere)

Ohjaus: Taidekaaren museolehtorit ja oppaat


Ajatteluläksy

Toimitamme opettajalle ajatteluläksyn, jonka avulla kokonaisuuden osa-alueet voi sitoa toisiinsa ja pidettyä lasten mielissä. Läksy vahvistaa oppilaan ajattelua ja oppimaan oppimista. Ajatteluläksy voi olla paperille painettu tai sähköisessä muodossa.


Kokonaisuuden työpajat (valitse näistä yksi luokallesi):

Kilpityöpaja

Kuka olisikaan parempi suojelemaan vaikkapa kuninkaallista aarretta, kuin ritari? Mutta kuinka ritari itse suojautuu? Työpajassa tutustutaan lähemmin ritarien varusteisiin. Mietimme yhdessä itselle tärkeitä asioita, joita haluamme suojella, ja jokainen saa valmistaa itselleen ihka oman koristeellisen kilven.

Ajankohta: Syys-lokakuu 2021, viikot 38-40.

Kesto: 90 min.

Ohjaus: Marjukka Jakonen.

Paikka: oma koulu.


Jalomieliset-musiikkityöpaja

Työpajassa tutustutaan keskiaikaiseen ritarikulttuuriin ja balladiperinteeseen. Balladit ovat pitkiä kertovia tarinoita, joiden avulla on kerrottu seikkailutarinoita ja välitetty todellisia tapahtumia uutisten tapaan. Balladikulttuuri on globaalia, tarinoita ja uutisia on välitetty laulujen avulla joka puolella maailmaa. Balladeja on yhdistetty Pohjoismaissa usein piiritanssiin, ja lasten kanssa laulammekin vanhaa balladia yhdistäen laulamisen piiritanssiin. Työpajassa jokainen ryhmä pääsee tekemään oman ritariballadinsa. Keksimme oman lyhyen ritaritarinan ja muokkaamme sen lauluksi. Ryhmän oma balladi nauhoitetaan ja se jää luokalle työpajasta muistoksi.

Kesto 75 min

Ajankohta: Syyskuu 2021, viikoilla 37-39

Paikka: oma koulu tai päiväkoti

Ohjaus: Petra Käppi / Kulttuuriosuuskunta Uulu


Linnanherran turnajaispäivä

Interaktiivisessa keskiaika-työpajassa lapset pääsevät osallistumaan turnajaismittelöön viitat ja pehmomiekat heiluen – ehkä jopa uljaan turnajaiskeppihevosen selässä. Ritarikoulussa ritarit valmennetaan taistelun saloihin ja salongin puolella kokeillaan lautanauhan tekoa, sillä pitäähän ritarin kantaa varusteissaan väriä. Kisojen jälkeen tietysti juhlitaan ja opetellaan yhdessä keskiaikaisen piiritanssin askelia. Lumoava tarinankerronta vie meidät jännittävälle matkalle menneisyyteen – ja tietysti aina, kun on juhlia, mukana on myös musiikkia ja laulua!

Kesto 75 min

Ajankohta: Syys-lokakuu 2021, viikoilla 37-40

Paikka: oma koulu tai päiväkoti

Ohjaus: Richard Raja-Aho ja Riikka Palonen / Lumous ja legenda


Kuvataidetyöpaja

Yksisarvisia, taistelevia jäniksiä, hyökkääviä jättietanoita ja säkkipilliä soittavia koiria. Keskiaikainen kuvataide oli välillä aika kummallista ja hassua. Työpajassa tutustutaan hauskoihin yksityiskohtiin ja tehdään niiden innoittamana omat koristeelliset anfangit jokaiselle oppilaalle.

Ajankohta: Syyskuu 2021, viikot 36-38

Kesto: 90 min.

Ohjaus: Taidekaaren ohjaava museolehtori Janina Ahlfors

Paikka: oma koulu.


Lisätietoja

ma. Museolehtori
Joni-Pekka Karjalainen
puhelin 040 682 0814
sähköposti [email protected]

Yhteistyössä

Tampereen kaupunki