Siirry sisältöön

Asioi toisen puolesta

Puolesta-asiointi terveydenhuollossa

Jos asioit jonkun muun puolesta, tarvitaan siihen hänen suostumuksensa.

Alle 15-vuotiasta koskevat valtuudet

Tampereen kaupunki hyödyntää alaikäistä koskevassa puolesta asioinnissa ns. Suomi.fi-valtuuksia.

Kun huoltajana asioit alle 15-vuotiaan puolesta, pitää sinun varmistaa puolesta-asioinnin valtuus jokaisella asiointikerralla erikseen. Kun olet kirjautunut Tampereen kaupungin Ulkoinen linkkiSähköiset terveyspalvelut -sivustolle , klikkaa sivuston oikeasta yläkulmasta nimeäsi: löydät huollettaviesi tiedot "Edusta henkilöä" -valikosta "Hae valtuudet Suomi.fi-palvelusta" -linkin takaa. (Huollettavien tiedot haetaan valikkoon Digi- ja väestötietovirastosta.).

Puolesta-asiointimahdollisuus päättyy automaattisesti, kun lapsi täyttää 15 vuotta.

Yli 15-vuotiasta ja aikuista koskevat valtuudet

Jos olet täyttänyt 15 vuotta, voit itse päättää, haluatko jonkun muun hoitavan asioitasi verkossa. Jotta nimeämäsi henkilö voi asioida sähköisesti puolestasi, sinun on annettava siihen suostumus joko sähköisesti asiointivaltuutena tai kirjallisesti lomakkeella.

1. Sähköisesti: Voit antaa asiointivaltuuden puolesta asiointiin sähköisesti Suomi.fi-valtuuksissa. Katso ohjeet, miten annat asiointivaltuuden:

2. Kirjallinen suostumus: Puolesta-asiointia koskevan suostumuslomake on toimitettava henkilökohtaisesti terveydenhuollon yksikköön.

Kun valtuus tai suostumus on voimassa, voi puolesta asioiva toimia sähköisissä terveyspalveluissa samalla tavoin kuin sinä itse (puolesta asioitava) voisit toimia. Puolesta asioiva voi
- varata, perua ja siirtää puolesta asioitavan vastaanottoaikoja
- lähettää suojattuja web-viestejä, jos puolesta asioitavalle on avattu viestipalvelu käyttöön
- lähettää lomakkeita ja
- tarkistaa henkilötiedot.

Puolesta-asiointi ei mahdollista puolesta asioitavan potilastietojen katselua, reseptien uusimista tai laboratoriovastausten pyytämistä.


Puolesta-asiointi vammaispalveluissa

Vammaispalvelujen sähköisessä asiointipalvelussa eli Omapalvelussa voit asioida toisen henkilön puolesta. Lisätietoa Omapalvelun puolesta-asiointitavoista: